Als je gaat solliciteren is de eerste stap om eens kritisch naar je cv te kijken. Klopt het allemaal nog wel? Moeten er nieuwe dingen bij? En wat kun je beter weglaten?

Dat is heel belangrijk, want HR-medewerkers besluiten vaak op basis van het cv of ze iemand uitnodigen op een gesprek of niet. Hoe geschikt je ook zou zijn voor die nieuwe baan, als je cv niet in orde is, krijg je ‘m niet.

Dus als je wel door die test heen wil komen, moet je zeker wat aandacht aan je cv besteden om duidelijk uit te lichten wat voor ervaring je hebt en waar je goed in bent.

Het is best moeilijk om te zeggen hoe een perfect cv eruit ziet, omdat dat voor iedere sector anders is, maar deze 23 dingen moet je in ieder geval nooit op je cv zetten:

Jacquelyn Smith, Vivian Giang, en Natalie Walters werkten mee aan eerdere versies van dit artikel.


Schrap irrelevante werkervaring.

Foto: Mario Tama/Getty Images

Ja, toen je een bijbaantje had was je misschien heel goed in het snijden van bloemen of het dragen van dienbladen. Maar tenzij je nog steeds op zoek bent naar dat soort werk, is het tijd om het van je cv te halen.

Loopbaanadviseur Alyssa Gelbard tekent wel aan dat oude werkervaring relevant kan zijn op het moment dat het laat zien dat je er bepaalde, nuttige vaardigheden mee hebt opgedaan. In dat geval kun je het dus laten staan, maar alleen als het écht relevant is voor de baan waar je op solliciteert.


Je hoeft niets over je burgerlijke staat te vermelden op je cv.

Foto: IVASHstudio/Shutterstock

Veel mensen zetten hun burgerlijke staat op hun cv, omdat ze denken dat dat nu eenmaal zo hoort. Maar niets is minder waar. Je hoeft niet te zeggen of je getrouwd bent, samenwoont of single bent.

Je relatiestatus vertelt je werkgever niets over je kwaliteiten op het werk en bovendien mag een werkgever er tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen over stellen. Dat zou bijvoorbeeld in het geval van jonge, werkende vrouwen kunnen leiden tot discriminatie, als een werkgever hoort dat iemand kinderen wil en daar moeite mee heeft.


Noem je hobby's niet op je cv.

Foto: Flickr/Marco Arment

Tenzij je hobby's relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert, is het niet nodig om ze op je cv te vermelden. Waarschijnlijk vindt ook niemand het interessant.


Lieg niet.

Foto: Disney

Uit een vragenlijst die aan tweeduizend HR-medewerkers werd voorgelegd, kwam naar voren dat liegen op je cv een belangrijke reden is om mensen niet uit te nodigen op gesprek.

En mensen liegen wat af: één van de respondenten noemde een cv waarop de kandidaat meldde dat hij CEO was geweest van het bedrijf waar hij solliciteerde. Een andere kandidaat had opgeschreven dat hij een Nobelprijs had gewonnen en weer een ander schreef dat hij een opleiding had gevolgd aan een universiteit die niet bestond.

HR-manager Rosemary Haefner denkt dat kandidaten die niet voor de volle 100 procent aan de omschrijving van de ideale kandidaat voldoen, dat proberen te verhullen door te liegen.

Maar, zegt ze, kandidaten zouden zich moeten focussen op vaardigheden die ze wél hebben. "HR-managers vinden het minder erg dan je zou denken, als je niet helemaal aan de eisen voldoet."


Wees niet langdradig.

Als je een zo klein mogelijk lettertype gebruikt om alles op één pagina te laten passen, "faal je volledig", zegt carrièrecoach J.T. O'Donnell. Zij raadt juist aan om een grote regelafstand te gebruiken zodat je cv er overzichtelijk uit blijft zien.


Zorg dat je geen verwarrende opmaak gebruikt.

De opmaak van je cv is net zo belangrijk als de inhoud, zegt loopbaandeskundige Amanda Augustine. Volgens haar kun je er het best voor zorgen dat HR-medewerkers je cv zo snel mogelijk kunnen scannen.

Kies daarom één opmaak en houd het daarbij.


Gebruik het woord 'ik' niet

Foto: Getty Images

Vermijd 'ik' op je cv, zegt carrièrecoach Tina Nicolai. "Schrijf je cv niet in de eerste of derde persoon. Het spreekt voor zich dat alles op je cv om jou en jouw ervaring draait."


Beschrijf oude ervaring niet in de tegenwoordige tijd.

Foto: David Moir/Reuters

Beschrijf alleen je huidige werk in de tegenwoordige tijd. De rest heb  je achter de rug, dus beschouw het taalkundig ook zo


Je cv is niet de plek voor tabellen.

Foto: REUTERS/Lucas Jackson

Hoewel tabellen, afbeeldingen en misschien zelfs infographics er heel flitsend uitzien, is het beter om ze niet op je cv te zetten. De kans bestaat namelijk dit het verwarrend overkomt en alleen maar afleidt.


Zet de naam van je baas niet op je cv.

Foto: Tristan Fewings/Getty Images

De kans is groot dat je baas er geen idee van heeft dat je solliciteert. Dan is het ongemakkelijk als je toekomstige werkgever hem belt. Die kan gebeuren als je de naam van je baas op je cv zet - en dat kun je dus beter niet doen.

Toch is er een uitzondering, zegt Gelbard: als je baas een indrukwekkend persoon is. Was je persoonlijk assistent van Mark Rutte of werkte je direct samen met ING-topman Ralph Hamers? Dan mag je dat best vermelden.


Vermijd jargon.

Foto: Shutterstock

"Bedrijven hebben vaak hun eigen namen en woorden voor software of processen die alleen binnen dat bedrijf bestaan", zegt Gelbard. "Vermijd dat soort termen op je cv."


Sociale media-accounts die niets met je werk te maken hebben, zet je liever ook niet op je cv.

Foto: Justin Sullivan/Getty

Je Pinterest-, Instagram- en Twitter-profielen hebben niets te maken met je werk en horen daarom ook niet thuis op je cv. "Kandidaten die denken dat hun persoonlijke accounts wel relevant zijn voor hun werk, lopen het risico dat ze op de 'nee'-stapel belanden", zegt Nicolai.

"Maar je moet juist wel relevante links op je cv zetten, zoals naar je LinkedIn-pagina."


Je hebt niet meer dan 15 jaar aan ervaring nodig.

Foto: Wikimedia Commons

Recruiters zijn alleen geïnteresseerd in de afgelopen 15 jaar aan ervaring. Alles voor het jaar 2000 kun je schrappen, want daarmee raak je waarschijnlijk de aandacht van je recruiter kwijt, zegt Augustine.


Je cv is niet de plek voor informatie over je salaris.

Foto: Chris Jackson/Getty

"Sommige mensen zetten uurtarieven van bijbaantjes die ze tijdens hun studie hadden op hun cv", zegt Nicolai. Maar die informatie is compleet overbodig en kan zelfs slecht zijn voor je onderhandelingspositie.

Het is ook een slecht idee om je gewenste salaris op je cv te zetten. Je cv is namelijk bedoeld om de lezer een idee te geven van hoeveel ervaring je hebt en of  je geschikt bent voor een baan. Je je gewenste salaris heeft daar niets mee te maken. Bovendien onderhandel je daar pas later in het sollicitatieproces over.


Gebruik geen lettertypes die moeilijk leesbaar zijn.

Werkgevers worden meestal niet blij van creatieve, sierlijke lettertypes, zegt O'Donnell. "Mensen proberen er met die lettertypes voor te zorgen dat hun cv er bijzonder uitziet. In werkelijkheid zorgt het ervoor dat een recruiter veel harder z'n best moet doen om je cv te lezen. Uit onderzoek blijkt dat ze er dan uiteindelijk minder van onthouden."


Probeer geen buzzwoorden te gebruiken.

Foto: Mark van Seeters/flickr

Ben jij een go-getter en denk je outside the box? Dat is leuk en aardig, maar schrijf het liever niet op. Uit een enquête onder ruim 2.000 Amerikaanse HR-medewerkers bleek dat deze woorden ervoor zorgen dat de rillingen over hun rug lopen. En dan niet op een goede manier.

Woorden die je juist wél moet gebruiken: "bereikt", "opgelost" en "opgezet" - maar dan niet in iedere zin.


Zeg niet waarom je stopt met je huidige werk.

Foto: Flickr/Erin Kelly

Kandidaten denken soms dat de reden waarom ze weg willen bij hun huidige werkgever op het cv thuishoort. Maar dat is niet waar, zegt Nicolai. "Bewaar dat voor je sollicitatiegesprek, het is niet relevant op je cv."


Je hoeft niet op je cv te zetten waarom je de baan wil.

Foto: Sebastiaan ter Burg/Flickr

Je schrijft waarschijnlijk al een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom je de baan wil, dus je hoeft dat niet ook op je cv te zetten. Uit je vaardigheden moet blijken dat de baan bij je past, maar je motivatie hoort niet op je cv thuis.


Zet geen foto's op je cv.

Foto: Nick Gregan/flickr

Wie weet wordt het in de toekomst de norm om foto's op je cv te zetten, maar dat hoeft zeker niet.


Op je cv horen feiten thuis, geen meningen.

Foto: Stokkete/shutterstock

Probeer jezelf niet te verkopen door een hoop bijvoeglijk naamwoorden te gebruiken op je cv, zegt O'Donnell. Je bent misschien wel "geweldig" in het schrijven van teksten, maar uiteindelijk oordeelt de recruiter daar wel over.


Zet geen tijdelijke banen op je cv.

Foto: Getty Images/Cate Gillon

Zet geen tijdelijk werk op je cv, zegt Gelbard. Als je veel tijdelijke banen op je cv zet, lijkt het misschien alsof je het nergens lang volhoudt. Daarnaast is het ook beter om werk op je cv te vermijden dat je helemaal niet leuk vond, of banen waar je bent ontslagen.


Vermijd onnodige functietitels.

Foto: Matt Cardy/Getty Images

Het is wellicht hip om jezelf 'happiness manager' te noemen als je eigenlijk gewoon HR-manager bent, of 'coding ninja' als je programmeur bent. Maar die functietitels zijn verwarrend en komen mogelijk niet professioneel over, dus vermijd ze.


Zet je to do-lijst niet op je cv.

Foto: Elnur/Shutterstock

Het is niet de bedoeling dat je een opsomming maakt van alle taken die je op een dag afrondt, want met die informatie heeft een recruiter nog steeds geen idee wat je toevoegt aan een bedrijf. Dat zei Celeste Joy Diaz, HR-manager bij Amazon, eerder tegen Business Insider.

Diaz tipt om in plaats daarvan cijfers en data op je cv te zetten die laten zien hoe je het bedrijf vooruit hebt geholpen. Vul bijvoorbeeld deze zin in: "Ik bedacht een oplossing voor X klanten die X euro bespaarde door X vaardigheid te gebruiken". Dan houd je het bij de feiten en laat je tegelijkertijd zien dat je goed bent in je werk.


Lees meer over solliciteren: