Jouw cv is je visitekaartje in het sollicitatieproces. Op basis van je cv bepaalt een recruiter of werkgever of hij jouw sollicitatie serieus in overweging neemt, of meteen een afwijzing stuurt.
Het is dus niet genoeg om te waken voor spelfouten en verkeerde contactinformatie. De structuur en de inhoud van je cv bepalen of jij in de eerste fase van het proces opvalt.
Loopbaan- en sollicitatiecoach Bernd Slaghuis legde in een interview met Business Insider Deutschland uit hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw sollicitatie in het hoofd van de recruiter blijft hangen.
Je cv moet een logisch carrièreverloop beschrijven
Jij weet zelf heel goed hoe jouw loopbaan tot nu toe is verlopen, dus voor jou zal je cv er logisch uitzien – hoe ingewikkeld je sommige dingen ook formuleert. Maar het kan zinvol zijn om eens een stap naar achteren te doen en je cv van een afstandje te bekijken. Je cv moet namelijk ook voor vreemden goed leesbaar en begrijpelijk zijn, legt Slaghuis uit.
“De lezer moet in staat zijn om het cv snel door te nemen en een goed overzicht te krijgen van de professionele en academische achtergrond van een kandidaat. Je scoort niet met een opvallend design, maar met een goede structuur en heldere inhoud.”
Op zijn carrièreblog beveelt de loopbaancoach de volgende structuur aan:
- Persoonlijke informatie
- Werkervaring
- Beroepsopleidingen
- Stages / buitenlandervaring / nevenwerkzaamheden
- School / studie / militaire of maatschappelijke dienst
- Talen en IT-vaardigheden
- Overige kennis (optioneel, denk aan rijbewijs, publicaties etc.)
- Interesses (optioneel)
"Naast werkgevers en functies bevat het carrièregedeelte ook je belangrijkste taken, verantwoordelijkheden, het aantal ondergeschikten of het beschikbare budget, en ook je grootste prestaties, afhankelijk van de betreffende positie", aldus Slaghuis.
Dit moet in elk geval níét op je cv staan
Voordat je jouw cv vult met zo veel mogelijk informatie, is het belangrijk om te onthouden dat duidelijkheid een van de belangrijkste vereisten is in je sollicitatie.
Zoals Slaghuis in zijn blog uitlegt, kun je prima zonder onnodige grafische elementen en hoef je ook niet je volledige contactgegevens op te nemen in de kop- of voettekst van elke pagina. "Het is voldoende om je persoonlijke gegevens met contactinformatie op de eerste pagina te vermelden. Je houdt daarmee niet alleen ruimte over op de volgende pagina's, maar verbetert ook de leesbaarheid van je cv aanzienlijk."
Even belangrijk: "Vermijd het vervuilen van je tijdlijn door het toevoegen van sub-tijdlijnen, omdat je misschien tijdelijk een extra functie vervulde als projectleider of plaatsvervangend teamleider." Je kunt deze functies beter bij je taakomschrijving vermelden. Mocht je potentiële nieuwe werkgever er meer over willen weten, dan kan hij er tijdens het sollicitatiegesprek specifieke vragen over stellen.
Ook aanvullende competentieprofielen en -overzichten, zoals van soft skills, zijn overbodig. "Als de werkgever een apart competentieprofiel wil, kan hij dit aanvragen." Overigens zegt een ervaren recruiter in een ander artikel van Business Insider juist het tegenovergestelde. volgens haar moet je soft skills juist wel vermelden op het cv.
Over het algemeen geldt: duidelijkheid scoort, toeters en bellen zorgen voor afleiding. Onder dat laatste vallen volgens Slaghuis onder andere citaten van bekende personen en logo's, symbolen of huisstijlen van de werkgever op je cv.
"Nog afgezien van juridische vraagstukken bij het gebruik van andermans logo's gaat het hier om jóúw loopbaan. Je sollicitatie moet gaan over jouw individualiteit en niet je vermogen om je aan te passen. Wil je wat kleur toevoegen aan je cv, neem dan je favoriete kleur of een tint die bij je foto past."
Kortom: beslis welke informatie relevant is voor de vacature waar je op solliciteert, en neem deze op een duidelijk gestructureerde manier op in je cv. Je doet jezelf geen plezier als je jouw cv vult met een overdosis aan informatie en grafische elementen.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij Business Insider Deutschland.