- Sinds 1 april is de nieuwe gasketelwet van kracht die vergiftiging door koolmonoxide moet voorkomen.
- Het onderhoud van cv-ketels moet voortaan gedaan worden door een gecertificeerde monteur die onder meer koolmonoxidemetingen moet doen.
- Woningeigenaren moeten mogelijk aanpassingen moeten doen. Ben je eigenaar van een appartement en maak je deel uit van een Vereniging van Eigenaren, dan ligt dit iets ingewikkelder.
- Lees ook: Onderhoud CV-ketel wordt duurder door nieuwe regels om vergiftiging door koolmonoxide te voorkomen
Op 1 april is de nieuwe gasketelwet van kracht geworden. Die bepaalt dat alleen gecertificeerde bedrijven en monteurs de cv-ketel mogen installeren, onderhouden en repareren. De bedoeling is dat hiermee het aantal gevallen van koolmonoxidevergiftiging wordt teruggebracht. De nieuwe wet heeft gevolgen voor woningeigenaren.
Zo wordt het onderhoud tientallen euro’s per jaar duurder, omdat bedrijven de kosten voor certificering mogen doorberekenen aan hun klanten, zo meldde het AD afgelopen week. Onderhoudsabonnementen worden bij meerdere bedrijven zo’n 30 euro duurder, terwijl andere bedrijven eenmalige certificeringskosten van 20 euro rekenen.
De gasketelwet is ingevoerd naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Ongelukken met koolmonoxide (CO) eisen jaarlijks tien tot twintig dodelijke slachtoffers terwijl honderden mensen in het ziekenhuis belanden.
Uit het rapport van de Onderzoeksraad bleek dat in 46 procent van de ongevallen een cv-installatie de boosdoener was. Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide produceren, aldus het rapport. Het betrof vaak moderne cv-ketels die goed onderhouden werden.
De Onderzoeksraad vond daarom dat de oorzaak van koolmonoxidevergiftiging niet zo zeer bij de consument gezocht moest worden, maar ook bij de fabrikanten en bedrijven die het onderhoud verzorgen
Zo trok de raad de conclusie dat periodiek onderhoud van toestellen niet voldoende bescherming biedt tegen koolmonoxidevergiftiging. Een wirwar van keurmerken, erkenningen en certificeringen leidt niet per se tot professionele aanleg en veilig onderhoud van een toestel, schreef de raad.
Bij sommige monteurs, met en zonder keurmerk, ontbrak het aan vakmanschap. Volgens de raad richtten zij zich alleen op het toestel, terwijl ook naar onderdelen van het gebouw moet worden gekeken. Zo is het belangrijk dat de luchttoevoer en rookgasafvoer passen bij zowel toestel als het gebouw.
Vandaar dat bedrijven en hun monteurs sinds 1 april CO-gecertificeerd moeten zijn. Vanaf 1 juli wordt de wet ook gehandhaafd, al is nog niet duidelijk hoe dat gaat gebeuren.
Cv-ketel moet door gecertificeerde monteur worden onderhouden
Woningeigenaren zijn niet verplicht een cv-ketel te laten onderhouden. Maar als je een toestel installeert of laat onderhouden, dan is het verboden om dit door een persoon te laten doen die niet gecertificeerd is. Een handige oom of buurman aan het toestel laten sleutelen is geen optie meer.
Voor portiekwoningen, flatgebouwen en appartementencomplexen geldt vaak dat deze een gemeenschappelijke schoorsteen ofwel rookgasafvoer hebben. Voor die afvoer is de Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk, terwijl het toestel van de individuele woningeigenaren is.
Het is van belang om je hier bewust van te zijn. Niet elk type cv-ketel is geschikt voor de rookgasafvoer. Is een verkeerd type aangesloten, dan kan er koolmonoxide vrijkomen. Als een gecertificeerde monteur een onveilige situatie constateert, kan dit betekenen dat de rookgasafvoer en/of cv-ketels vervangen moeten.
Het risico op een onveilige situatie is bijvoorbeeld groter als hr-ketels (hoog rendement) en vr-ketels (verbeterd rendement) aangesloten zijn op hetzelfde systeem voor luchttoevoer en verbrandingsgasafvoer (CLV). In dat geval moeten de vr-ketels gelijktijdig worden vervangen door hr-ketels en moet ook het CLV-systeem worden aangepast. Het systeem is nu eenmaal niet getest en goedgekeurd op een combinatie van aangesloten hr- en vr-ketels.
Een onveilige situatie kan ook ontstaan bij verouderde cv-ketels en rookgasafvoeren. De rookgasafvoer gaat ongeveer even lang mee als de cv-ketel, laat een woordvoerder van onderhoudsbedrijf Feenstra weten aan Business Insider. Dus als het toestel aan vervanging toe is, dan zou dat ook voor de afvoer moeten gelden.
Onderhoud door een gecertificeerde monteur kan dus tot de conclusie leiden dat de situatie niet veilig is, wat een mogelijke kostenpost kan opleveren voor de Vve en/of de individuele eigenaar. Ben je eigenaar van een appartement, dan is dit wellicht een punt voor de volgende VvE -vergadering.
Daarnaast is het goed om te weten dat sinds 1 april een monteur een cv-ketel na uitgevoerde werkzaamheden alleen in bedrijf mag stellen, als ook de gemeenschappelijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer zijn gecontroleerd en veilig bevonden. De installateur kan hiervoor bewijs vragen.
Checklist cv-ketel voor Vereniging van Eigenaren
De overheid heeft de volgende checklist voor woningeigenaren in VvE's opgesteld:
- Zet dit onderwerp op agenda voor Algemene Ledenvergadering.
- Zorg ervoor dat periodieke inspectie, onderhoud en afschrijving van de rookgasafvoer wordt opgenomen in het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP).
- Vraag het bestuur om bewijs dat de gemeenschappelijke rookgasafvoer is gecontroleerd en veilig bevonden.
- Vraag welk type ketels op de rookgasafvoer mogen worden aangesloten.
- Laat de cv-ketel eenmaal per jaar controleren door gecertificeerd bedrijf.
- Controleer of het installatiebedrijf gecertificeerd is in dit register.
- Hang een koolmonoxidemelder op in huis en check hier waar je deze het beste op kunt hangen. Een combimelder (koolmonoxide- en brandmelder ineen) is niet altijd aan te raden omdat de koolmonoxidemelder afhankelijk van de ruimte waar deze wordt geplaatst, lager moet hangen dan een rookmelder.
Waarschijnlijk zijn er veel bestaande cv-ketels die nog niet volgens de nieuwe wetgeving zijn gecontroleerd. Zolang er geen sprake is van een onveilige situatie, kunnen deze in gebruik blijven.
Maar laat je de cv-ketel onderhouden, dan zou een gecertificeerde monteur wel een onveilige situatie kunnen vaststellen. In de gasketelwet is vastgelegd wanneer er sprake is van een koolmonoxidegevaar en wat er in dat geval moet gebeuren.
De monteur doet metingen om koolmonoxidegevaar te constateren, dat gebeurt in de ruimte waar de cv-ketel zich bevindt en in de rookgasafvoer. De onderstaande tabel geeft aan wanneer de concentratie van koolmonoxide (ppm, parts per million) in de ruimte van de cv-ketel te hoog is.
Te zien is dat de concentratie van koolmonoxide in de ruimte waar de cv-ketel is gevestigd in principe niet hoger mag zijn dan 5 ppm nadat er werkzaamheden zijn verricht. Is de waarde hoger dan 5 ppm dan mag de installateur de cv-ketel niet in bedrijf stellen voordat de oorzaak van de te hoge concentratie is weggenomen.
Is de concentratie koolmonoxide hoger dan 20 ppm, dan komt er een meldplicht bij, zo is in de onderstaande tabel te zien.
Naast de koolmonoxideconcentratie in de opstellingsruimte, moet ook de concentratie in de rookgasafvoer gecontroleerd worden. Volgens installateurs geeft dat een betrouwbare indicatie van een veilige werking van het toestel.
Stel dat het zover komt dat de cv-ketel niet opnieuw in bedrijf kan worden gesteld en deze moet worden vervangen, houd er dan rekening mee dat Nederland uiteindelijk van het aardgas af wil. Wellicht wil je de cv-ketel vervangen voor bijvoorbeeld een warmtepomp.