Oud-bestuurder Dirk Berkhout van Econcern moet vrezen voor zijn appartement in Zandvoort. De curatoren van het duurzame energiebedrijf, dat in 2009 failliet ging, hebben beslag laten leggen op de woning.

Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag. Op het huis rust een hypotheek van 1 miljoen euro. In totaal hebben de curatoren voor 37 miljoen euro conservatoir beslag laten leggen bij Berkhout.

Econcern had grote ambities met duurzame energieprojecten, waaronder het windpark Prinses Amalia op de Noordzee. Aandeelhouders Rabobank, SHV en Delta Lloyd staken zo’n 250 miljoen euro in de onderneming.

Maar in 2009 ging Econcern bankroet, nadat het bedrijf voor de tweede keer in korte tijd in grote financiële problemen was gekomen. De bestuurders hebben volgens de curatoren met de cijfers gerommeld. Over 2007 presenteerde Econcern een omzet van 443 miljoen euro en een nettowinst van bijna 86 miljoen euro. In werkelijkheid lag de omzet volgens de curatoren rond de 200 miljoen euro en leed het bedrijf enkele tientallen miljoenen euro’s verlies.

Het bedrijf telde voor het faillissement 1400 medewerkers en was actief in 24 landen, onder meer op het terrein van wind- en zonne-energie, biobrandstoffen en elektrische auto’s. Een aantal onderdelen werd na het faillissement door energieconcern Eneco overgenomen.

Oud-bestuurders aansprakelijk

Na jarenlang onderzoek stelden de curatoren vorig jaar de oud-bestuurders en oud-commissarissen voor honderden miljoenen aansprakelijk voor het faillissement. Zij zouden hun taken als bestuurders en toezichthouders niet naar behoren hebben vervuld. Ook PwC werd stevig op de vingers getikt. Het accountantskantoor zou ten onrechte jaarrekeningen hebben goedgekeurd.

De curatoren willen een deel van de schade verhalen op Dirk Berkhout, één van de drie oud-bestuurders. Bij hem valt het meeste te halen, schrijft het FD. Berkhout richtte na zijn vertrek bij Econcern Typhoon op, een ontwikkelingsmaatschappij voor windparken op zee. Typhoon ontwikkelde het Gemini-windpark, één van de grootste windparken ter wereld. Het windpark in de Noordzee wordt in 2017 geopend en moet stroom leveren voor 785.000 huishoudens.

Twee jaar geleden verkocht Typhoon een belang van 60 procent in het Gemini-windpark aan een Canadees energiebedrijf. Berkhout heeft naar verluidt miljoenen verdiend met die deal. Daar willen de curatoren van Econcern nu een deel van zien.

Bij de twee andere oud-bestuurders valt vermoedelijk weinig te halen. Ad van Wijk is hoogleraar in Delft en Kees van der Leun is manager bij adviesbureau Ecofys, dat door Eneco uit de boedel van Econcern werd overgenomen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl