Het gaat om de grootste boekhoudfraude in de Nederlandse geschiedenis, aldus curator Marcel Windt van advocatenkantoor Houthoff Buruma woensdag. Hij stelt dat het faillissement van KPNQwest het gevolg is geweest van wanbeleid en gebrekkig toezicht en dat KPNQwest 4,2 miljard euro aan onbetaalde schulden heeft achtergelaten.

,,De omzet over het jaar 2000 en 2001 is opgeklopt. Op die manier werd de buitenwereld geruime tijd een rad voor ogen gedraaid en zijn beleggers, financiers, toeleveranciers, klanten, personeel en (andere) schuldeisers ernstig en stelselmatig misleid.”

Geschiedenis

KPN en het Amerikaanse Qwest voegden in 1998 hun Europese glasvezelactiviteiten samen in het bedrijf KPNQwest. In 1999 ging KPNQwest naar de Nederlandse en Amerikaanse beurs. Het bedrijf bouwde voor 25.000 kilometer aan glasvezelnetwerk in achttien landen. Op 31 mei 2002 werd het bedrijf failliet verklaard.

De curatoren stellen zoveel bewijzen van onbehoorlijk bestuur en fraude te hebben dat ze tot dagvaarding zijn overgegaan. Curator Windt zegt ook over ‘side letters’ te beschikken, documenten over de werkelijke gang van zaken naast overeenkomsten met daarin onjuiste feiten. De uitkomst van een lopend onderzoek van de Ondernemingskamer wordt daarom niet afgewacht.

Schikking

Eerder dit jaar trof de Vereniging van Effectenbezitters een schikking met de grootaandeelhouders KPN en Qwest van 19 miljoen euro. Die is op losse schroeven komen te staan nadat de Ondernemingskamer weigerde het onderzoek naar de ondergang van KPNQwest te staken, een belangrijke voorwaarde voor de schikking.

De gedaagden moeten op 19 januari 2011 voor de rechtbank in Haarlem verschijnen. Onder hen Eelco Blok, momenteel bestuurslid bij KPN en genoemd als de opvolger van KPN-topman Ad Scheepbouwer die binnenkort met pensioen gaat. Blok was destijds commissaris bij KPNQest namens KPN.

KPN zei woensdag in een reactie kennis te hebben genomen van de dagvaarding en deze verder te zullen bestuderen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl