- De financiële problemen bij cryptohandelaar FTX laten zien hoe gevaarlijk beleggen met geleend geld is, volgens mede-oprichter William Quigley van de stablecoin tether.
- Quigley wijst op cryptobedrijven die afgelopen jaar enorme schulden opbouwden, wat leidde tot grote beweeglijkheid op de cryptomarkt.
- “Het gaat om een financieel basisprincipe: ga niet beleggen met geleend geld in activa met een zeer hoge beweeglijkheid.”
- Lees ook: De opkomst en spectaculaire instorting van het crypto-imperium van Sam Bankman-Fried: in 4 jaar tijd miljardair, in 1 dag vrijwel zijn gehele fortuin kwijt
Cryptohandelaar FTX staat op de rand van de afgrond, omdat het bedrijf onvoldoende contante middelen heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen. Dit heeft direct te maken het hoge schuldfinanciering en beperkte financiële buffers. Het toont ook aan dat beleggers geen geleend geld moeten gebruiken, als ze kiezen voor zeer beweeglijke investeringen, stelt mede-oprichter William Quigley van de stablecoin tether.
Tether is in marktwaarde de op twee na grootste cryptomunt. De waarde van tether is een-op-een gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.
“Iedereen dacht dat de grote cryptobeurzen niet gevoelig waren voor een instorting. En wederom, als je kijkt naar 3AC, Voyager, Celsius of Luna, draait het allemaal om te hoge schulden. Schuld is dodelijk voor crypto”, zei Quigley woensdag in een interview met CNBC.
Quigley gaf onder andere commentaar op de instorting van cryptohandelshuis FTX van Sam Bankman-Fried.
Bankman-Fried, die zelf dit jaar andere cryptobedrijven in moeilijkheden had gered, verraste de markt nadat hij aangekondigde dat FTX zou worden overgenomen door Binance vanwege een "aanzienlijke liquiditeitskrapte."
Dit zorgde er onder meer voor dat de koers van de eigen token van FTX met 94 procent in waarde daalde. Daarnaast trof het nieuws ook de bredere cryptomarkt uit vrees voor een vergelijkbare situatie als eerder dit jaar. Toen trok de val van stablecoin TerraUSD de daarmee verbonden cryptomunt luna mee en leidde dit tot een reeks van faillissementen in de hele cryptosector.
Quigley gelooft dat de oorzaak van de huidige problemen ligt bij de hausse op de cryptomarkt van 2021. Op dat moment begonnen bedrijven enorme hoeveelheden schulden aan te gaan.
"Het gaat om een financieel basisprincipe: ga niet beleggen met geleend geld in activa met een zeer hoge beweeglijkheid", aldus Quigley. "Toen Wall Street vorig jaar groots in deze markt stapte…kennelijk is de fascinatie voor hefboomwerking toe meegekomen."
Quigley stelt dat de liquiditeitsproblemen van FTX mogelijk voort zijn gekomen uit de "ernstige fout" van FTX om een zelf uitgegeven token als onderpand te gebruiken. Dat zette volgens hem de deur open voor marktmanipulatie.
Onderzoek naar de balans van Alameda Research, een ander cryptohandelsbedrijf van Bankman-Fried, leidden uiteindelijk tot twijfels over de solvabiliteit van FTX. Dit kwam vooral doordat de activa van het handelsbedrijf voor een groot deel bestonden uit FTT-tokens. "Het was nooit echt duidelijk hoe dat in elkaar stak", zei Quigley.
Intussen is het behoorlijk onrustig op de cryptomarkt, aangezien onduidelijk is wat de uiteindelijke gevolgen van de val van FTX zullen zijn. De bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, is in een week tijd met 16 procent gedaald en noteerde vrijdag iets boven de 17.000 dollar.