- Bij het begin van de oorlog vroegen Oekraïense overheidsfunctionarissen via Twitter om donaties in cryptovaluta.
- Sindsdien is meer dan 90 miljoen euro aan cryptovaluta opgehaald via het cryptofonds van Chobanian.
- De meerderheid van de donaties worden gedaan in bitcoin, de bekendste cryptomunt.
- Lees ook: Oekraïne legaliseert cryptovaluta: het land ontving al €50 miljoen aan donaties in bitcoin, ether en andere coins
Cryptovaluta zijn de laatste tijd populair in Oekraïne om de oorlog tegen Rusland mee te financieren. Met het geld dat recent is ingezameld via cryptovaluta’ worden onder meer voedsel en kogelvrije vesten en helmen bekostigd, aldus Michael Chobanian.
Hij is de oprichter van Kuna, de Oekraïense beurs waar cryptomunten worden verhandeld. Zijn cryptofonds is goed voor zo’n 60 procent van alle donaties.
Aan het begin van de oorlog begonnen Oekraïense ambtenaren met het oproepen op hun Twitteraccounts tot het doneren in cryptovaluta. Binnen enkele dagen werd een bedrag ter hoogte van bijna 10 miljoen euro opgehaald. Sindsdien is meer dan 90 miljoen euro aan cryptovaluta opgehaald via het cryptofonds van Chobanian.
Het fonds bestond aanvankelijk uit twee losse fondsen, een voor humanitaire hulp en een voor militaire ondersteuning. Kort na de uitbraak van de oorlog werden de twee fondsen samengevoegd. Het fonds ondersteunt nu volledig het Oekraïense leger.
De meerderheid van de donaties worden gedaan in bitcoin, de bekendste cryptomunt. Ook populair zijn donaties in ether en de stablecoins tether, die gekoppeld is aan de dollar.
Volgens kenners zijn donaties in cryptovaluta voor Oekraïne populair omdat de crypto's minder geraakt zouden worden door geopolitieke of macro-economische factoren. Dan gaat het bijvoorbeeld om de afwaardering van de Oekraïense munt ,de hryvnia, door inflatie. Ook kunnen de donaties in vergelijking met banktransacties relatief snel worden overgemaakt.
Chobanian verwacht dat crypto's de toekomst hebben in Oekraïne, mits het land de oorlog weet te winnen. President Volodimir Zelenski heeft al een wet goedgekeurd die dat mogelijk zou kunnen maken. Daarmee kan wetgeving worden opgetuigd voor cryptoplatformen en hun gebruikers in het land.
Kenners merkten al dat investeerders sinds de inval van Rusland in Oekraïne meer geld in de cryptosector willen steken, omdat ze denken dat de cryptosector minder last zal hebben van sancties. Investeerders zoeken ook hun heil in crypto's omdat die, anders dan bijvoorbeeld obligaties en vastgoed, niet getroffen worden door bijvoorbeeld renteverhogingen.
Critici waarschuwen vaak voor het gebrek aan overheidsregulering van de munten.