- Een Duitse man heeft opgebiecht dat hij voor bijna een half miljoen aan bitcoin is opgelicht.
- Tegenover de BBC gaf hij toe dat hij in het aanbod trapte van een Elon Musk-nepaccount op Twitter om zijn geld te verdubbelen.
- Deze oplichtingstruc is een van de grootste ‘weggeef-scams’ ooit.
Een Duitse man heeft toegegeven dat hij een half miljoen euro aan bitcoin heeft verloren. Hij werd opgelicht door iemand die zich voordeed als Tesla-oprichter Elon Musk, meldt de BBC.
De inwoner van Keulen, die liever anoniem wilde blijven, gaf zijn fortuin weg in de overtuiging dat de oplichter zijn geld zou verdubbelen en teruggeven. Volgens de BBC is dit een van de grootste sommen geld die ooit bij dit soort trucs is gestolen.
Op 21 februari zorgde Musk voor opwinding op de cryptomarkt door te tweeten: ‘Dojo 4 Doge’. De partner van artiest Grimes tweet vaker enthousiast over cryptovaluta, waarmee hij markten in beweging kan zetten.
Geloof niet elke Elon Musk
Oplichters proberen een slaatje te slaan uit Musks enthousiasme door zijn tweets na te maken en te versturen op accounts die op die van hem lijken.
De man waarmee de BBC sprak trapte hierin en klikte op de link in een van de tweets. Die klik leidde hem naar een professioneel uitziende site waar je de Tesla-topman bitcoins – tussen de 0,1 en 20 eenheden, omgerekend tussen de vijfduizend en een miljoen euro – kon opsturen. Die zouden dan verdubbeld en teruggestuurd worden.
De eigenaren van deze site hadden natuurlijk niks te maken met Musk. De BBC vermeldde niet om welke site het ging, maar een voorbeeld kan gevonden worden op deze inmiddels gewiste pagina op Medium.
Een aflopende timer op de nepsite zorgde ervoor dat de Duitse man in alle haast tien bitcoins overmaakte, schrijft de BBC. Een fortuin van zo'n half miljoen euro.
"Dit is niet nep", dacht de man. Toen de timer op nul kwam te staan en hij geen geld had ontvangen, wist de Duitser dat hij in het ootje was genomen.
"Ik ging naar boven. Zat op de rand van het bed en vertelde het aan mijn vrouw. Ik maakte haar wakker en zei: ik denk dat ik een grote, grote fout heb gemaakt."
Schimmige lucratieve wereld van bitcoins trekt criminelen aan
De afgelopen jaren zijn cryptovaluta-scams sterk toegenomen. Slachtoffers hebben weinig mogelijkheden om gestolen bitcoins terug te krijgen. In 2019 werd ruim 5 miljard euro aan cryptovaluta gestolen.
Bij weggeefacties doen oplichters vaak alsof ze bekende twitteraars zijn. Ze hacken hun account of maken accounts aan die lijken op die van de beroemdheden. Het is niet de eerste keer dat Musk op deze manier misbruikt is door oplichters.
In de zomer van 2020 drongen hackers binnen bij de Twitter-accounts van mensen als Elon Musk, Barack Obama, Bill Gates, Jeff Bezos en Kim Kardashian. Ze twitterden links waarmee ze mensen cryptovaluta afhandig wilden maken.