In reactie op de stroom aan cryptoplatforms die de afgelopen weken failliet zijn gegaan, hebben wij onze partner LiteBit gevraagd naar de veiligheid van hun tegoeden en waar je op kunt letten bij het kiezen van een veilige exchange.

De afgelopen maanden staan de grote cryptoplatforms onder vuur. Na Celsius en Voyager, staan nu Sam Bankman-Fried en de door hem opgerichte exchange FTX en handelsfirma Alameda centraal in een van de grootste schandalen in de cryptogeschiedenis. 

Bankman-Fried zou onder andere klanttegoeden van FTX gebruiken voor enorme leningen aan Alameda, die deze fondsen dan op hun beurt investeerden in risicovolle cryptomunten en DeFi projecten. 

Dit heeft tot dusver geleid tot een tekort bij FTX van zo’n 8 miljard dollar, en is het handelsplatform inmiddels failliet verklaard. De val van FTX raakt nu ook bekende platforms Genesis en BlockFi, waarvan die laatste nu ondertussen ook failliet is.

Dit maakt het als cryptobelegger moeilijk om in te schatten op welke platforms jouw geld veilig is. Onze partner LiteBit laat Business Insider weten hoe zij sinds hun oprichting in 2013 een sterke reputatie hebben kunnen opbouwen als betrouwbare partij, gebaseerd op de volgende pijlers:

Fondsen en financiële positie

De klantfondsen en crypto op LiteBit worden niet gebruikt voor andere doeleinden en worden 1-op-1 gedekt. De crypto van hun klanten worden veilig aangehouden in wallets die door LiteBit beheerd worden. Het platform heeft geen exposure op FTX, Genesis en BlockFi.

LiteBit is in private handen en is al sinds de start van de onderneming volledig gefinancierd met eigen vermogen. Het kapitaal van LiteBit is niet uitgeleend aan andere partijen of geïnvesteerd in cryptomunten. 

De jaarrekening van LiteBit wordt elk jaar financieel ge-audit door een onafhankelijke auditor. Klanten kunnen er daarmee van uitgaan dat de cijfers van LiteBit op orde zijn en een getrouw beeld van de werkelijkheid geven. Onderdeel van deze audit door een onafhankelijke accountant is het vaststellen dat de coins die LiteBit zegt te hebben ook daadwerkelijk in de wallets aanwezig zijn. 

Kortom, LiteBit heeft dus een solide financiële positie en voldoende liquide middelen. Dit biedt financiële stabiliteit naar de toekomst toe. 

Toezicht 

LiteBit kreeg als één van de eerste Nederlandse cryptoplatforms een registratie van De Nederlandsche Bank (DNB) als aanbieder van cryptodiensten en heeft ook registraties bij de toezichthouders in Frankrijk en Oostenrijk. 

Het Nederlandse cryptoplatform voert een strikt beleid om te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat betekent dat hun bestuurders getoetst zijn op betrouwbaarheid en dat ze de regels rond witwassen, terrorisme-financiering en sanctiewetgeving naleven.  

De recente gebeurtenissen tonen nog eens aan hoe belangrijk toezicht en controle zijn voor het volwassen worden van de cryptosector, iets waar LiteBit al jaren voor pleit. 

Persoonlijke service 

LiteBit is bovendien een onderneming met een gezicht en een fysiek kantoor in Rotterdam. Daarnaast kunnen klanten hen altijd benaderen met vragen, via telefoon, e-mail of chat. 

LiteBit laat Business Insider weten dat ze onverminderd hard blijven werken aan het realiseren van hun missie: het creëren van een veilig en betrouwbaar platform voor iedereen die wil handelen in crypto. 

Wil je beginnen met investeren in Bitcoin, Ethereum en 90+ andere crypto? Dat kan bij LiteBit. Op dit veilige cryptoplatform kun je crypto kopen, verkopen, staken en bewaren. Veilig, makkelijk en snel. Start hier direct met traden.