ANALYSE – Normaal geldt bij beleggen een simpele vuistregel: wed niet op één paard.
Door je bezittingen te spreiden, zorg je ook dat je niet van één grote gok afhankelijk bent. Maar voor de onvolwassen markt voor cryptomunten geldt dit vooralsnog niet.
De cryptomarkt maakte in 2017 een enorme groei door. Veel consumenten ontdekten bitcoin, ethereum en ripple voor het eerst. Daarbij leek het maar één kant op te kunnen: omhoog.
Zoals inmiddels genoegzaam bekend laat 2018 een heel ander beeld zien, met per saldo zware verliezen voor de cryptomarkt.
Om drempelvrees tegen te gaan, lanceerden diverse partijen in 2017 ook mandjes met cryptomunten om in te beleggen.
Zo introduceerde de startup Triaconta eind vorig jaar een eigen munt, de CombiCoin. Elke CombiCoin volgt de bewegingen van de 30 grootste cryptomunten. Een investering in een CombiCoin betekende via het indexfonds van Triaconta een belegging in die bekende munten.
Dan wed je dus niet op één paard, maar het blijkt alsnog riskant. De cryptomarkt schommelt immers vooral als geheel, afhankelijk van vertrouwen in de toekomst in de onderliggende blockchaintechnologie, toenemende regulering en arbitraire verkooppieken. Als de bitcoin plots honderden dollars zakt, volgt de rest van de crypto's vaak vrij snel.
Dat spreiding je niet hoeft te behoeden voor een forse hap uit je vakantiebudget, bewijst ook het feit dat alle indexbeleggers in cryptomunten fors verloren dit jaar.
Cryptomandjes verliezen meer dan de bitcoin
Uit vergelijkende cijfers van het fonds Crypto Index blijkt dat de verliezen voor cryptomandjes gaan van 68 procent tot aan 81 procent over de eerste negen maanden van dit jaar. Zie hiervoor de onderstaande tabel, met prijzen gerekend in euro's.
(klik voor uitvergroting)
Opvallend is dat dit aanzienlijk meer is dan wanneer je het verlies van alleen bitcoin bekijkt.
De populairste cryptomunt ging gemeten in euro's in z'n eentje 'slechts' 49 procent onderuit ten opzichte van de euro in de eerste negen maanden van dit jaar.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Deze ontwikkeling heeft waarschijnlijk veel te maken met de fase waarin de crypto's zich bevinden. De hijgerige hype is er wel een beetje vanaf. Niettemin is er nog steeds onrust over waar het heengaat met de blockchaintechnieken en de altijd terugkerende vrees van nieuwe schisma's binnen de 'munten'.
In dergelijke tijden van onzekerheid kiezen beleggers eerder voor de bekende en veiliger geachte bitcoin dan voor andere, meer onzekere cryptomunten.
Dit is volgens sommige crypto-experts terug te zien in de relatief harde klappen die cryptomunt ethereum dit jaar krijgt. Het ethereum-platform wordt veel gebruikt om nieuwe cryptomunten te lanceren en geldt in die zin als een soort barometer voor het bredere sentiment over de cryptomarkt. Is er minder animo om in nieuwe initiatieven te investeren, dan voelt ethereum dat relatief zwaar.
De keerzijde van dit verhaal is dat in tijden van optimisme over verschillende blockchainprojecten alternatieven voor de bitcoin ook meer zouden kunnen profiteren. En dan kan spreiden van cryptobeleggingen wellicht een voordeel opleveren.
De blockchain en de ontwikkeling daarvan als serieuze, wijdverbreide toepassing zal daar enorm veel invloed op hebben. Want anders dan de crypto's zelf, heeft de blockchain een brede inzetbaarheid voor onder meer supercomputers en fraudebestrijding. Als die ontwikkeling eenmaal van start gaat, is het niet ondenkbaar dat verschillende cryptomunten onafhankelijk van elkaar opbloeien.
Belangrijke kanttekening: een investering in 'een cryptomunt' is niet hetzelfde als een investering in 'de blockchain'. Dat is alsof je investeert in één Windows-pc en hoopt dat de waarde ervan stijgt als Microsoft het beter doet.