• De omvang van de cryptomarkt is in Afrika afgelopen jaar met 1.200 procent toegenomen.
  • Dat becijfert analysebureau Chainalysis.
  • De populariteit van cryptomunten in Afrika hangt mede samen met de gebrekkige bancaire infrastructuur.

De waarde van de cryptomarkt in Afrika groeide het afgelopen jaar met meer dan 1.200 procent. Daarmee was het de op twee na snelst groeiende cryptomarkt ter wereld.

Een reden is dat digitale munten het mogelijk maken om sneller en goedkoper geld over te maken naar het buitenland, stelde onderzoeksbureau Chainalysis in een rapport afgelopen week.

Landen als Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika en Tanzania staan allen in de top 20 van de Global Crypto Adoption Index. Chainalysis vermeldt ook dat voor Afrika een groter deel van de totale transacties bestaat uit kleinere transacties in vergelijking met andere regio’s, 7 procent tegenover 5,5 procent wereldwijd.

Peer to peer platforms (P2P) zoals Paxful en Remitano die geen gebruikmaken van een intermediair, zoals een bank of beurs, zijn immens populair in Afrika om cryptogeld over te maken.

Gebruikers laten beurzen als Binance steeds meer links liggen en stappen over op deze alternatieve manier van geld overmaken, zei Adedeji Owonibi, CEO en oprichten van het Nigeriaanse blockchain consultancy bedrijf Convexity, tegen Chainalysis.

De grote cryptobeurs Binance is verboden en geblokkeerd in meerdere landen in de wereld en Zuid-Afrika gaf de beurs in september een waarschuwing dat het niet was toegestaan om in het land diensten aan te bieden.

"In vergelijking met andere regio's zijn P2P-platforms zeer populair in Afrika en veel cryptogebruikers zien P2P platforms niet alleen als een ingang tot de cryptomarkt, maar gebruiken ze voor het sturen van geld naar hun achtergebleven familie in het thuisland en zelfs voor commerciële transacties", schrijft Chainalysis.

96 procent van de Afrikaanse cryptomarkt bestaat uit transacties tussen Afrika en andere regio's. Mensen in Afrika kiezen voor cryptotransacties als ze geld willen overmaken, omdat internationaal geld overboeken via andere kanalen duur is.

Het onderzoek van Chainalysis toont ook dat het gebruik van cryptovaluta groter is als de lokale munt minder stabiel is, zoals het geval is met de Nigeriaanse naira. Uit de data blijkt dat het handelsvolume van crypto toeneemt als de naira in waarde daalt op de internationale kapitaalmarkt. Dat laatste kan tot een stijging van de inflatie leiden.

Daarbovenop komt nog eens dat Nigeriaanse banken hun klanten niet toestaan meer dan 500 dollar per transactie naar het buitenland over te maken.

"Als de overheid mensen beperkt in het sturen van geld naar andere landen, dan worden ze creatief en gebruiken ze cryptomunten als alternatief", zegt Artur Schaback, COO en medeoprichter van de populaire P2P platform Paxful.

Hij stelt dat het platform van zijn bedrijf het afgelopen jaar met 57 procent groeide in Nigeria en 300 procent in Kenia.

"In veel van deze zogenoemde frontier markten, kunnen mensen niet via hun bank geld overmaken naar een cryptobeurs, dus gebruiken ze een P2P-platform", vervolgt Schaback.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Cryptobeleggers lopen gevaar door ‘pump-and-dump’-scams. Experts delen 3 manieren om zwendel te herkennen en veilig te beleggen