- De wankelende cryptohandelaar FTX heeft in de Verenigde Staten uitstel van betaling aangevraagd
- Oprichter en topman Sam Bankman-Fried stapt op als CEO.
- Op de cryptomarkt daalden koersen vrijdag, waarbij de bitcoin weer onder het niveau van 17.000 dollar dook.
- Lees ook: Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried raakt in 1 dag $15 miljard van z’n vermogen kwijt na gedwongen verkoop handelsbedrijf FTX
Cryptobeurs FTX vraagt in de Verenigde Staten uitstel van betaling aan. Oprichter Sam Bankman-Fried treedt terug als topman van het handelsplatform. Hij wordt opgevolgd door John J. Ray III, een grote naam in het puinruimen na faillissementen van Amerikaanse bedrijven.
FTX en tientallen gelieerde bedrijven hebben gekozen voor een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure in de Amerikaanse staat Delaware. Die procedure stelt bedrijven die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen in staat om toch nog actief te blijven terwijl ze werken aan een doorstart.
De faillissementsprocedure geldt onder andere cryptobeleggingsfirma Alameda Research, die eerder deze week alle activiteiten staakte.
Op de cryptomarkt heerst nervositeit vanwege de mogelijke uitstralingseffecten van een faillissement van FTX. De bitcoin, 's werelds grootste cryptomunt, noteerde vrijdagmiddag onder het niveau van 17.000 dollar en verloor in een week tijd ongeveer 20 procent van zijn waarde.
Ether, de nummer twee op de cryptomarkt, zakte tot onder et niveau van 1.300 dollar en heeft in een week bijna 23 procent van zijn waarde verloren. Onder de zogenoemde altcoins is het verlies vooral groot bij de sol van cryptoplatform Solana, met halvering van de koers in zeven dagen tijd.
Sam Bankman-Fried ziet zijn crypto-imperium instorten
Het crypto-mperium van Bankman-Fried kwam begin deze week aan het wankelen door de waardedaling van de eigen munt die FTX uitgeeft, de FTT. Zijn cryptobeurs kampte door die val met liquiditeitsproblemen. Daarop kondigde de concurrerende cryptobeurs Binance aan FTX te willen overnemen, maar zag daar na boekenonderzoek vanaf. Ook speelde mee dat Amerikaanse autoriteiten een onderzoek hebben ingesteld naar FTX.
Door het klappen van de overname kwam het voortbestaan van FTX in gevaar. Het bedrijf krijgt door de faillissementsprocedure nu de ruimte om de schade voor schuldeisers en andere betrokkenen zo klein mogelijk te houden, meldt FTX via Twitter.
"Ik wil iedere werknemer, klant, schuldeiser, partner, aandeelhouder, investeerder, overheidsinstantie en andere betrokkenen verzekeren dat we we dit met ijver, grondigheid en transparantie zullen doen", verklaart de nieuwe topman Ray.
Ray wordt vaak aangesteld als bestuurder bij bedrijven die failliet gaan. Zo gaf hij leiding aan de afhandeling van het failliete Enron, een Amerikaanse energieleverancier die na een groot boekhoudschandaal omviel.
Bankman-Fried blijft nog wel betrokken bij FTX, om "te helpen bij een ordelijke transitie".