- De cryptogekte lijkt terug van weggeweest blijkt uit de koersstijging van de bitcoin én de verwachtingen van beleggers.
- De belangrijkste cryptomunt stevent af op het recordniveau van 69.000 dollar.
- Uit een peiling blijkt dat Nederlandse cryptobeleggers extreem hoge rendementen voor crypto heel normaal vinden.
- Lees ook: Waarom de bitcoin een derde aan waarde kan verliezen, na de halvering van vergoeding voor ‘miners’ in april
De cryptogekte is terug van weggeweest, na een dramatisch zwak jaar in 2022 en een relatief rustig jaar in 2023. Beleggers verwachten weer extreem hoge rendementen van cryptovaluta, terwijl de bitcoin afstevent op het recordniveau van 69.000 dollar.
Waar volwassen beleggers op de aandelenmarkt mikken op een jaarlijks rendement van gemiddeld 7 procent tot 10 procent voor de lange termijn, heersen op de cryptomarkt heel andere normen. Die hebben meer weg van gokken in het casino.
De meeste bezitters van cryptomunten in Nederland, zo’n 85 procent, beleggen naar eigen zeggen voor de lange termijn. Maar deze groep heeft wel extreme rendementsverwachtingen, zo blijkt uit een peiling van marktonderzoeker Multiscope op basis van een onderzoek onder ruim 4.000 Nederlanders.
Cryptobezitters voorspelden in 2023 nog een koersstijging van de bitcoin van 75 procent in de komende vijf jaar. De daadwerkelijke stijging in de afgelopen negen maanden van 140 procent overtrof die verwachtingen ruimschoots. Een derde van de cryptobeleggers verkoopt de portefeuille pas bij een gemiddeld rendement van 735 procent.
Cryptobezitters van 18 tot 34 jaar verkopen hun portefeuille bij een gemiddeld rendement van 177 procent, terwijl 35- tot 49-jarigen dit pas doen bij een rendement van 1.515 procent.
Deze laatste groep wenst hiermee veruit het hoogste rendement. 50-plussers streven naar een rendement van 775 procent.
Slechts 1 op 10 beleggers ziet crypto als betaalmiddel
Een op de tien bezitters ziet cryptomunten als een toekomstig betaalmiddel en koopt ze niet voor het verwachte rendement. Dit percentage steeg met 4 procentpunt ten opzichte van 2022. Daarnaast is 5 procent van de cryptobeleggers een handelaar, die dagelijks cryptomunten koopt en verkoopt om rendement te maken.
De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Azië met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.
De koers van de cryptomunt viel daarna terug tot onder de 68.000 dollar en noteerde rond 9 uur op iets minder dan 67.000 dollar. De bitcoin begon het jaar rond de 43.000 dollar en is dit jaar zo'n 50 procent in waarde gestegen. De stijging wordt gedreven door de aanhoudende sterke vraag onder beleggers naar Amerikaanse beursgenoteerde bitcoin-fondsen, die in januari werden gelanceerd.
Omgerekend in euro's heeft de waarde van de bitcoin, die in dollars wordt verhandeld, al een nieuw recordniveau bereikt. Ook de totale marktwaarde van bitcoin overtreft met bijna 1,4 biljoen dollar inmiddels de piek van zo'n 1,3 biljoen dollar die in november 2021 werd bereikt.