Cryptobedrijven die op 21 november niet geregistreerd zijn door De Nederlandsche Bank krijgen langer de tijd om aan de antiwitwasregels te voldoen.
Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat de toezichthouder in gesprek met ondernemers die het registratieproces nog niet hebben voltooid.
48 cryptobedrijven deden eerder dit jaar een aanvraag voor een DNB-vergunning. Daarvan hebben er tot nu toe slechts tien groen licht gekregen.
De Nederlandsche Bank (DNB) gaat in gesprek met cryptobedrijven die voor de deadline van 21 november niet aan de nieuwe antiwitwasrichtlijn voldoen.
Dat schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën donderdag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.
Sinds 21 mei vallen bedrijven die cryptomunten verhandelen of bewaren onder DNB-toezicht. Ze moeten aan dezelfde regels voldoen als banken en accountants. De maatregelen, gebaseerd op nieuwe Europese richtlijnen, zijn onder meer bedoeld om witwassen tegen te gaan.
Crypto-ondernemingen moeten zich registeren bij de toezichthouder, alle transacties in de gaten houden en de identiteit van klanten verifiëren. Bestuurders en aandeelhouders met een belang groter dan 10 procent worden getoetst.
Slechts 10 cryptobedrijven hebben een DNB-registratie
Nederlandse cryptobedrijven hebben een half jaar gekregen om aan de regels te voldoen, maar tot nu toe hebben slechts tien partijen groen licht gekregen van DNB. Ruim dertig andere wachten nog op goedkeuring.
Als bedrijven op 21 november niet hun registratie bij DNB hebben afgerond, dan moeten ze op papier hun activiteiten staken. Crypto-ondernemers spraken de afgelopen maanden hun zorgen uit over de krappe deadline. SP-Kamerlid Mahir Alkaya stelde er vragen over aan minister Hoekstra.
Die laat donderdag weten dat de formele deadline niet wordt opgeschoven. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Dat zou lang duren en is volgens Hoekstra ook niet nodig, omdat DNB cryptobedrijven iets langer de tijd geeft.
"DNB heeft op 16 november 2020 aangegeven ernaar te streven om trajecten die niet voor 21 november zijn afgerond, maar waarin de aanvraag op korte termijn aan alle eisen zal voldoen, alsnog snel af te ronden", schrijft de minister. "Dit betekent in de praktijk dat deze partijen hun werkzaamheden niet direct hoeven te staken na 21 november."
DNB gaat in gesprek met de ondernemers en kijkt per geval wat er nog nodig is om te registratie te voltooien. "Dit is in mijn ogen een goede
oplossing, waarbij partijen die net iets meer tijd nodig hebben voor hun
registratieaanvraag tegemoet worden gekomen", aldus Hoekstra.
[activecampaign form=28]
Lees meer over crypto en blockchain:
- Bijna $1 miljard aan bitcoins zijn op de Amerikaanse verkiezingsdag ineens verplaatst – mogelijk zijn ze afkomstig van Silk Road
- Blockchain is in Nederland vooral een zaak van grote bedrijven – waarom het startups niet lukt om door te breken
- Zoveel rendement haal je in 2020 met aandelen, obligaties, je huis, bitcoin, goud én zilver
- BTC Direct sleept €11 miljoen binnen – daarmee wil het Nijmeegse cryptobedrijf een handelsafdeling opzetten voor grote klanten