- De Amerikaanse beurswaakhond SEC legt een boete van ruim $2 miljard op aan cryptobedrijf Ripple.
- De reden is de ongeoorloofde verkoop van de cryptomunt van Ripple aan grote, institutionele beleggers.
- Dergelijke verkopen vallen wat de SEC betreft onder de effectenhandel; Ripple bestrijdt dit.
- Lees ook: Argentijnen kopen bitcoins in de hoop op betere bescherming tegen inflatie
Het Amerikaanse cryptobedrijf Ripple Labs moet volgens de Securities and Exchange Commission (SEC) voor meer dan 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) beboet worden. De reden is onder meer de verkoop van zijn digitale valuta XRP aan institutionele beleggers zonder dit te registreren.
De toezichthouder stelt dat de verkopen van Ripple gezien moeten worden als effectenhandel. Die moeten geregistreerd zijn net zoals dat bij de handel in aandelen het geval is.
Amerikaanse beurswaakhond pakt Ripple aan
De SEC stelt dat de onderneming de intentie had de wet te ontduiken. “De straf is nodig om Ripple te stoppen met het overtreden van effectenwetten, gezien de enorme hoeveelheid niet-geregistreerde verkopen van XRP in de afgelopen drie jaar”, stelt de toezichthouder in een langlopende rechtszaak.
Ripple nam ook geen verantwoordelijkheid volgens de beurswaakhond door XRP te blijven promoten als investering, tegen de adviezen van advocaten in. Het bedrijf negeerde ook het advies om de digitale munt niet voor contant geld te verkopen.
De zaak die in 2020 door de SEC werd aangespannen wordt nauwlettend gevolgd door de cryptowereld. Dit komt mede doordat het duidelijker maakt hoeveel invloed de toezichthouder heeft op de handel in crypto's.
"De SEC is vastbesloten om Ripple en de sector als geheel te straffen en te intimideren", zei Stuart Alderoty, hoofd juridische zaken bij Ripple, eerder. Hij vertrouwt erop dat de rechter de zaak op "een eerlijke manier zal benaderen."