Sinds 21 mei vallen cryptobedrijven onder strengere toezichtregels van De Nederlandsche Bank.
Crypto-ondernemingen moeten zich registeren bij de toezichthouder, alle transacties in de gaten houden en de identiteit van klanten verifiëren.
De extra kosten zijn voor kleine cryptostartups reden om ermee te stoppen. Grotere partijen reserveren flinke bedragen om de kosten op te vangen of verhuizen naar het buitenland.
Bitkassa, Bittr, Nocks, Coingarden en Post-a-coin. Zomaar enkele namen van Nederlandse cryptobedrijfjes die onlangs de handdoek in de ring hebben gegooid.
De reden? De nieuwe aanpak van de Nederlandse overheid om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Die komt voort uit richtlijnen van de Europese Unie.
Sinds 21 mei vallen cryptobedrijven onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Daarmee moeten bedrijven die geld omwisselen in crypto’s of digitale portemonnees aanbieden aan dezelfde regels voldoen als banken en accountants.
Crypto-ondernemingen moeten zich registeren bij de toezichthouder, alle transacties in de gaten houden en de identiteit van klanten verifiëren. Bestuurders en aandeelhouders met een belang groter dan 10 procent worden getoetst.
De kosten van het toezicht zijn een obstakel voor veel cryptobedrijven
Uit een rondgang van de NOS blijkt dat de meeste cryptobedrijven de strengere toezichtregels steunen, maar de kosten zijn een probleem. DNB schat die op 1,7 miljoen euro. De bedrijven die onder toezicht staan moeten daar zelf voor opdraaien.
Hoe hoog de rekening uitvalt, is nog niet exact te zeggen. Een vergunning aanvragen kost 5.000 euro en een nieuwe bestuurder aanstellen 3.000 euro. Dat is voor de meeste bedrijven nog wel te betalen.
De toezichtkosten van DNB nemen een grotere hap uit de omzet. Die 1,7 miljoen euro wordt verdeeld over het aantal bedrijven dat zich registreert, op dit moment 48 stuks. Dat komt neer op 34.000 euro per bedrijf per jaar.
Cryptobedrijven reserveren tonnen om de toezichtkosten op te vangen
Omdat de regelgeving nieuw is, heeft DNB voor 2020 afgesproken dat het bedrag begrensd is tot 20.000 euro. Maar vanaf volgend jaar kan dat dus flink hoger liggen.
DNB wil bovendien de rekening doorschuiven naar volgend jaar als het dit jaar niet lukt om alle kosten te dekken. De geregistreerde partijen moeten dan extra aftikken. Daarbij kijkt de toezichthouder wel naar de omzet, zodat elk bedrijf naar draagkracht bijdraagt.
Cryptobedrijven zetten nu al geld apart om de stijgende toezichtkosten op te vangen. In het geval van cryptowisselkantoor Knaken gaat dat om enkele tonnen per jaar, zegt het bedrijf tegen de NOS.
Voor cryptobedrijven die in meerdere EU-lidstaten actief zijn, is er nog een extra kostenpost. Voor elk land is een aparte vergunning nodig. Dat betekent veel papierwerk en dus hogere kosten.
Kleine cryptostartups zijn gestopt, grote bedrijven verkassen naar het buitenland
Kleine cryptobedrijven zagen de bui al hangen en hebben de stekker eruit getrokken. Voor invoering van de antiwitwasregels gaven 75 ondernemingen bij DNB aan een vergunning nodig te hebben. Uiteindelijk hebben zich 48 geregistreerd.
Wat er met de overige 27 is gebeurd, is onduidelijk. Een groot aantal is in elk geval gestopt, zoals blijkt uit dit overzicht van Bitcoin Magazine.
Zo gaf Bitkassa begin mei aan zijn betalingsdienst offline te halen. "De hoofdreden is dat we ons niet langer willen committeren aan de grillen van De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën dat DNB op haar wenken bedient in het kapotreguleren van Nederlandse bitcoinbedrijven", zo lieten de oprichters weten in een verklaring.
Ook een kleine onderneming als Post-a-coin, dat cadeaubonnen voor cryptomunten verkocht, heeft er de brui aan gegeven. Oprichter Bèr Kessel schreef in een blogpost dat alleen de grote cryptojongens overblijven door de strenge toezichtregels. Voor kleine bedrijven is het te complex en te duur om door alle hoepels te springen.
Sommige 'grote jongens' hebben echter geen zin in die extra controle. Uitbater van bitcoingeldautomaten General Bytes en derivatenplatform Deribit hebben hun heil buiten Nederland gezocht. Zij opereren nu vanuit Panama.
Lees meer over cryptomunten en blockchain:
- Blockchain is in Nederland vooral een zaak van grote bedrijven – waarom het startups niet lukt om door te breken
- De bitcoin kan dit jaar nog naar $20.000, denkt een analist van Bloomberg
- Bitcoin moet stijgen tot $150.000 voordat een ETF kan werken, stelt crypto-analist Tom Lee van Fundstrat
- Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier