- Steeds meer mensen die kampen met crypto-gerelateerde mentale gezondheidsproblemen, kloppen bij therapeuten aan voor hulp, meldt de nieuwssite Quartz.
- Het gaat veelal om mannen die worstelen met hun geestelijke gezondheid.
- Pandemie-gerelateerde gevoelens van angst en isolatie, in combinatie met de wispelturige cryptomarkt, verergeren de mentale problemen.
- Lees ook: De meeste cryptobeleggers willen vasthouden aan hun coins, zelfs als koersen met 80 procent zouden dalen
Psychologen zien een instroom aan nieuwe (en vooral mannelijke) patiënten die hulp zoeken voor hun crypto-gerelateerde mentale gezondheidsproblemen, zoals een handelsverslaving. Dat meldt de nieuwssite Quartz.
Een Londense psycholoog, Peter Klein, vertelt Quartz dat hij momenteel een patiënt behandelt met huwelijksproblemen. De echtgenoot gebruikt zijn cryptohobby als uitvlucht: onder de invloed van cocaïne zit hij soms dagenlang te handelen in zijn kelder.
Volgens Klein benaderden 30 tot 40 mensen hem na de grote cryptocrash in december. Allemaal kampen ze met een cryptoverslaving, die sinds eind november is aangewakkerd door de dalende markt.
Hulpzoekende cryptohandelaren kampen vaak met stress en angst over hun transacties. De zorgen worden vererger als de vluchtige cryptomarkten weer eens instorten. De boodschap is: ook crypto maakt meer kapot dan je lief is.
“Verslaving draait om hoge pieken en lage dalen”, vertelt psycholoog en cryptohandelaar Patty Fiore aan Quartz. Verslaving als gevolg van het handelen in digitale munten is vergelijkbaar met de vormen die ontstaan bij daghandelaars op de beurs of fervente gokkers, denkt Fiore. Alleen is het handelen in cryptovaluta niet gebonden aan werkdagen of sluitingstijden: je kan 24/7 spelen.
Cryptobeurzen zijn casino’s voor verslaafden
Het verhaal van Quartz baseert zich deels op een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Behavioral Addictions. Hierin wordt gesproken over de bepaalde structurele eigenschappen van het handelen in crypto’s en het gevaar van excessief en schadelijk gedrag, zoals het uitgeven van te veel geld en het compulsief checken van de koersen. Het artikel benoemt de fear of missing out (FOMO) als een factor die het verslavingsgedrag in de hand speelt.
Ashley Loeb Blassingame, de mede-oprichter van online verslavingshulpdienst Lionrock, kan zo tien patiënten aanwijzen die de afgelopen twee jaar in behandeling waren voor hun cryptoverslaving. In 2021 zochten 2.300 mensen hulp op het platform van Lionrock.
“Deze verslaving werkt op dezelfde manier als bijna alle andere soorten verslavingen”, vertelt ze. “Handelen in crypto lijkt misschien het meest op gokken: elke keer dat je een transactie doet, komt er wat dopamine vrij in je hersenen.”
Volgens Loeb Blassingame steekt cryptoverslaving vaak de kop op als een patiënt weer ‘nuchter’ is van een andere verslaving. “We zien mensen die hulp zoeken – financieel, emotioneel en spiritueel – met behulp van cryptovaluta. Het is iets nieuws waar ze zich volledig op kunnen storten.”