Met de hoge inflatie en lage spaarrente, valt op een gewone spaarrekening momenteel geen vermogen op te bouwen. Staken of earnen met cryptomunten kan een interessant rendement opleveren. Christiaan Jimmink, Head of Marketing bij handelsplatform Coinmerce, legt uit hoe dit in zijn werk gaat.

Sparen gold voorheen als een overzichtelijke manier om vermogen op te bouwen. Maar de enige zekerheid die je nu hebt, is dat je geld op een spaarrekening steeds minder waard wordt. De rente schommelt al jaren rond de 0 procent. Daar is nu hoge inflatie bijgekomen. 

Uit voorlopige cijfers blijkt dat de Nederlandse inflatie volgens de Europese rekenmethode in augustus is opgelopen naar 13,6 procent. Daarmee is sprake van een gapend gat tussen de inflatie en de spaarrente.

Als de inflatie zo blijft, is de 1.000 euro die je nu op je spaarrekening hebt staan binnen vijf jaar in koopkracht gehalveerd en na tien jaar zelfs geslonken tot 232 euro.

Een passief inkomen met crypto

Toch valt er op je vermogen wel degelijk een hogere opbrengst te behalen, al betekent dat doorgaans wel dat er ook meer risico is.

Via een handelsplatform zoals Coinmerce kan je door cryptomunten te ‘earnen’ of ‘staken’ een vergoeding krijgen die kan oplopen tot wel 15 procent per jaar. Dit kan heel simpel, binnen enkele klikken. Stoppen of bijstorten kan op elk gewenst moment. Je wordt wekelijks uitbetaald, dus hoeft je munten niet een jaar vast te zetten om een vergoeding te krijgen. 

Kies je voor een stablecoin, een cryptocurrency die gelijkstaat aan bijvoorbeeld de dollar, dan loop je bovendien een verminderd risico op heftige koersschommelingen, vertelt Christiaan Jimmink, die werkzaam is bij het in 2017 opgerichte Coinmerce. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En wat zijn de voordelen en risico’s?

Staken

Cryptomunten maken gebruik van blockchain technologie. Hierbij worden transacties cryptografisch versleuteld en vastgelegd op meerdere computers die met elkaar zijn verbonden: de blockchain.

Als je gaat ‘staken’ worden de cryptocoins die jij hebt gekocht ingezet om transacties op de blockchain te bevestigen en het netwerk te beveiligen. Dit heet proof of stake. In ruil daarvoor krijg je een beloning. Deze varieert bij de munten die via Coinmerce worden aangeboden van 4 tot wel 10 procent per jaar.

Earnen

Bij ‘earnen’ leen je je coins uit aan een andere partij, die liquiditeit nodig heeft. De vergoeding die je hiervoor ontvangt loopt bij Coinmerce uiteen van 0,5 tot zelfs 15 procent per jaar. 

Volgens Jimmink beweegt de rente zich onafhankelijk van de kapitaalmarktrente. “De rente staatsobligaties met een looptijd van tien jaar zit al een tijd in de lift, maar de vergoedingen voor staken en earnen zijn juist gedaald. Door de hoge volatiliteit in de cryptomarkt, wordt er minder in crypto’s gehandeld en is er minder vraag naar liquiditeit, waardoor de rente daalt.”

Desalniettemin is een dubbelcijferig rendement natuurlijk indrukwekkend. Bij een rente van 10 procent heb je bij een gelijke koers je inleg na zeven jaar verdubbeld.

Je profiteert niet alleen vanwege de hoge rente, maar ook van het rendement-op-rendement-effect (compound interest). De opbrengsten ontvang je namelijk in dezelfde cryptomunt, waarover je automatisch ook weer via earnen of staking beloningen ontvangt.

Hoe dit in zijn werk gaat, kun je zien in de onderstaande grafiek:

Eenmalig inleggen afgezet tegen het periodiek investeren met en zonder rendement-op-rendement-effect. 

Stablecoins

In een volatiele markt als de cryptomarkt kunnen koersen ook fors dalen, waardoor je als het tegenzit alsnog in de min kunt eindigen.

Daarom biedt Coinmerce sinds mei ook earn aan voor stablecoins. Dit zijn cryptomunten waarvan de waarde gelijk is aan een traditionele valuta, zoals de dollar. Zo zijn de USD Coin (USDC) en Binance USD (BUSD) die Coinmerce aanbiedt ieder 1 dollar waard. Hierop valt een vergoeding tot 7 procent per jaar te behalen.

Dollar versus euro

Onlangs kwam, voor het eerst in 20 jaar, de waarde van de euro gelijk te liggen met die van de dollar. Deze zogeheten pariteit tussen de valuta’s komt mede door de renteverschillen tussen Europa en de VS. Jaar-op-jaar daalde de euro meer dan 15 procent in waarde ten opzichte van de dollar.

“Stablecoins zijn ooit ontstaan zodat crypto-investeerders makkelijker kunnen handelen”, aldus Jimmink, “maar met de lage rentestanden en inflatie is het een prima keuze gebleken om stablecoins te earnen.”

Onderpand

Hij legt uit dat je in cryptocurrencies handelt in pairs. Je verkoopt bijvoorbeeld de ene cryptomunt in ruil voor stablecoins en koopt vervolgens van die stablecoins weer andere cryptomunten. “Stablecoins zorgen dus voor liquiditeit en zijn daarmee cruciaal voor het ecosysteem”, licht Jimmink toe.

Maar of ze ook echt zo stabiel zijn als ze beloven, hangt volgens hem af van de dekking. De bovengenoemde stablecoins die Coinmerce aanbiedt zijn allemaal grotendeels in dollars gedekt en soms ook met obligaties. “Dat onderpand is heel belangrijk, om die koppeling aan de dollar te kunnen waarborgen.”

Veiligheidskleppen

Aan earnen kleeft wel een risico, geeft Jimmink toe. “Je kunt je inleg kwijtraken, als de tegenpartij failliet gaat. Recent gebeurde dit bij een grote buitenlandse partij.” Dit is een verschil met spaargeld: dit valt onder het depositogarantie, waardoor je bij een faillissement van een bank in Nederland maximaal 100.000 euro terugkrijgt.

Maar Coinmerce heeft verschillende veiligheidskleppen ingebouwd, om de risico’s zo klein mogelijk te houden. “Wij kijken heel zorgvuldig aan welke bedrijven wij geld uitlenen”, legt Jimmink uit. “Ons compliance-team checkt wie er achter het bedrijf zit en wat het trackrecord is van het algoritme waarmee dit bedrijf handelt. En ons finance-team onderzoekt hoeveel liquiditeit er is, hoe groot die tegenpartij is en welk bedrag verantwoord is om uit te lenen. Daarnaast zorgen we voor spreiding en voldoende dekking.”

Klanten van Coinmerce hebben vertrouwen in de expertise van het handelsplatform, want ondanks de onrust in de cryptomarkt ziet Jimmink de belangstelling voor stablecoins toenemen.

Huidige markt

Hoe kijkt hij nu aan tegen de cryptomarkt, die de afgelopen maanden behoorlijke klappen heeft gekregen? “De cryptomarkt is inderdaad vrij volatiel, maar dat gaat wel in golfbewegingen.”

“De markt wordt steeds groter. We zien steeds meer grote partijen instappen. Bovendien verwacht ik dat als de volatiliteit afneemt, meer beleggers goud zullen omruilen voor bitcoin. Die zijn eveneens schaars, maar wel beter verhandelbaar en goedkoper om op te slaan.”

Cryptowinkel

Wie interesse heeft in cryptomunten, maar graag meer informatie of hulp wil, kan terecht bij het Crypto Information Center van Coinmerce, in het Amstelveense Stadshart. Dit is de eerste cryptowinkel van Nederland.

“We vinden het belangrijk om een fysieke locatie te hebben waar mensen binnen kunnen lopen. Op die manier hopen we crypto voor een grote groep mensen laagdrempeliger en begrijpelijker te maken”, besluit Jimmink.

Bekijk hier alle Earn percentages