- Er zijn zeker 88.200 mensen die voor 1 miljoen dollar of meer aan cryptomunten in bezit hebben, blijkt uit een rapport van Henley & Partners.
- Dat is een heel klein deel van de in totaal 425 miljoen cryptobezitters wereldwijd.
- Een heel klein groepje van 182 cryptobezitters heeft het geluk voor meer dan 100 miljoen dollar aan crypto te hebben.
- Lees ook: Nederlandse cryptobeleggers stoppen gemiddeld 11% van hun vermogen in coins – doorsnee portefeuille bedraagt €2.600
De wereld telt zeker 88.200 cryptomiljonairs, staat in een rapport van het in Londen gevestigde adviesbureau Henley & Partners.
Dat is ongeveer 0,02 procent van iedereen die in cryptomunten handelt: dat zijn volgens het rapport zo’n 425 miljoen mensen wereldwijd.
Een cryptomiljonair is iemand die voor minstens 1 miljoen dollar aan crypto bezit, zo is de definitie in het Crypto Wealth Report 2023, dat door Henley & Partners in samenwerking met het Zuid-Afrikaanse New World Wealth is opgesteld.
Bijna de helft van de cryptomiljonairs – 40.500 – houdt z’n vermogen in bitcoin aan.
In totaal zijn er minstens 182 cryptogebruikers die voor 100 miljoen dollar of meer aan crypto bezitten en 22 gebruikers die minstens 1 miljard dollar bezitten.
Cryptomiljonairs vormen kleine groep
De groep van 88.200 cryptomiljonairs is maar een heel klein deel van het totaal aantal miljonairs van meer dan 20 miljoen wereldwijd, zegt hoofd onderzoek Andrew Amoils van New World Wealth tegen Insider.
Maar het aantal cryptomiljonairs is inmiddels wel groter dan het aantal miljonairs in landen als Rusland (65.000) en Saudi-Arabië (52.000).
De meeste cryptomiljonairs hebben hun vermogen vrijwel uitsluitend verdiend door te investeren in crypto, zegt Dominic Volek van Henley & Partners tegen Insider. "Het grootste deel daarvan is nieuw vermogen, dat in het afgelopen decennium is verkregen", zegt Volek, die daaraan toevoegt dat cryptomunten bij steeds meer klanten van zijn bedrijf populair aan het worden is.
Veel amateurbeleggers stoppen ook geld in cryptomunten, omdat de toegang tot digitale bezittingen met nieuwe apps en cryptoplatforms steeds makkelijker geworden is, legt Volek uit.
"Vijf jaar geleden was het veel te spannend om in crypto te beleggen. Je had wallets en kluizen nodig en verschillende platforms, waarvan het maar de vraag was welke je moest gebruiken", zegt Volek. "Tegenwoordig is alles veel overzichtelijker en is het veel veiliger om te beleggen."
Toch heeft het bureau van Volek — dat rijke mensen helpt met migratievragen — meerdere cryptomiljonairs een groot deel van hun vermogen zien verliezen door de volatiele cryptomarkt.
Hij herinnert zich jonge mannen die zo'n 20 miljoen dollar verdiend hadden met de cryptohandel, maar na de bitcoincrash van maart 2022 niet langer door konden gaan met de programma's van Henley & Partners.
"Ze werden daar zo door geraakt dat ze hun aanvraag introkken, omdat ze ineens geen liquiditeit meer hadden of te weinig vertrouwen hadden in de toekomst", zegt hij.