Wat hebben topbeleggers gemeen? Een gemeenschappelijke trek die naar voren komt in het deze maand verschenen boek ‘How to Invest: Masters on the Craft‘ van mede-oprichter David Rubenstein van investeringsmaatchappij Carlyle, is dat topbeleggers tegen conventionele wijsheden in durven te gaan.

Miljardair en cryptobelegger Mike Novogratz is zeker iemand die zich weinig heeft aangetrokken van traditionele opvattingen over waar je als belegger het beste je geld in kunt steken.

Voordat Novogratz cryptovermogensbeheerder Galaxy Digital oprichtte, werkte hij voor zakenbank Goldman Sachs en daarna voor een private equity-investeerder. In 2013 raakte Novogratz geïntrigeerd door de bitcoin en de mogelijkheid die blockchaintechnologie bood om digitale data op een veilige manier vast te leggen. Daarop besloot hij een speculatieve gok te doen door te beleggen in de cryptomarkt.

In de vroege dagen van de cryptomarkt investeerde Novogratz 8 miljoen dollar, een belegging die sindsdien miljarden dollars waard is geworden, blijkt uit het boek van Rubenstein.

De cryptomarkt kenmerkt zich door extreme beweeglijkheid. Daarnaast is in veel gevallen nog volstrekt onduidelijk welke blockchainprojecten de winnaars van de toekomst worden. Bovendien spelen er nog tal van juridische zaken rondom de anonimiteit van gebruikers, die cryptomunten een vehikel kunnen maken voor witwaspraktijken.

Lees ook: Cryptobeurs Binance gaat overheden trainen om frauduleuze cryptopartijen op te sporen en te vervolgen

Toch blijft Novogratz rotsvast geloven in de mogelijkheden van crypto. Hij denkt dat digitale valuta tractie zullen krijgen door de adoptie bij een jongere generatie die anders over geld denkt. Toen Novogratz op bezoek ging bij een van de oprichters van het Ethereum-platform, ontdekte hij dat het bredere doel een totale disruptie was van vele economische sectoren, om meer gelijkheid en transparantie te creëren rond het doen van economische transacties.

"In de kern wil crypto tussenpersonen uitschakelen die met hun activiteiten commissies opstrijken. Dan gaat het onder meer om banken en verzekeraars", schetst Novogratz in het boek van Rubenstein. Een technologische revolutie met een ideëel doel dus.

Daarnaast ziet Novogratz in cryptovaluta een alternatief voor klassieke valuta die onderhevig zijn aan sterke devaluatie. Denk bijvoorbeeld aan de Turkse lira, die in drie jaar tijd ongeveer 80 procent in waarde is gedaald tegenover de dollar en de euro.

Voor Europa en de VS hangt veel af van het gedrag van centrale banken: zolang de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve serieus zijn met het bestrijden van hoge inflatie, is er minder noodzaak om vermogen op een alternatieve manier te bewaren via bijvoorbeeld cryptovaluta, schetst Novogratz.

Beleggen in crypto is risicovol, erkent Novogratz

Zowel in Europa als de VS is de inflatie op het hoogste niveau in 40 jaar beland. Centrale banken zijn in reactie hierop begonnen met het verhogen van rentes. Dat heeft forse koersdalingen op de beurs uitgelokt, zowel bij aandelen als op de cryptomarkt.

Sinds het piekniveau van november 2021 is de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, met zo'n 70 procent gedaald. Andere cryptovaluta hebben nog zwaardere koersdalingen te verwerken gekregen.

Novogratz kijkt naar eigen zeggen op twee manieren naar de cryptomarkt: de bitcoin beschouwt hij als een manier om vermogen op te slaan, terwijl andere platforms zoals Ethereum drijven op technologische innovatie. Bij die tweede groep gaat het om het ontwerpen van een digitale infrastructuur en een ecosysteem met een bepaalde nutswaarde.

Beleggen in cryptoplatforms die het moeten hebben van technologische innovatie brengt hoge risico's mee, aldus Novogratz. In zijn boek vraagt mede-oprichter Rubenstein van Carlyle aan Novogratz of je specifieke kwaliteiten moet hebben om succesvol te zijn als cryptobelegger. Waarop Novogratz antwoordt dat het niet zozeer om vaardigheden gaat, als wel om "passie".

Novogratz benadrukt wel dat het om een sector gaat waarin technologie zich snel ontwikkelt, dus adequate kennis is cruciaal om inschattingen te kunnen maken als belegger. Anders ben je eigenlijk puur aan het gokken.

Wie zich niet heel stevig in de cryptosector verdiept, kan het voorlopig beter houden bij de twee grootste munten, de bitcoin en ether, zegt Novogratz.

LEES OOK: Kunnen we stijgende beurskoersen verwachten aan het eind van het jaar? We spraken met 2 analisten over de kans op een eindejaarsrally