- Zakenbank Goldman Sachs denkt nog steeds dat er kansen liggen rond cryptobeleggingen en blockchaintechnologie.
- Maar de topstrateeg voor ‘digital assets’ verwacht ook dat veel cryptostartups het nog zwaar krijgen.
- Zo positioneert Mathew McDermott de bank voor de toekomst van crypto.
- Lees ook: Blockchain, de technologie achter crypto, maakt 3 kernbeloftes niet waar: goedkoop, snel en veilig transacties uitvoeren – zo kan dat veranderen
Ook in 2023 krijgt de cryptosector het nog zwaar, verwacht de topstrateeg voor ‘digital assets’ van de Amerikaanse zakenban Goldman Sachs.
In 2021 kregen startups in de cryptosector volop financiering van durfinvesteerders en zakenbanken voor de ontwikkeling van projecten. Afgelopen jaar werd daarentegen gekenmerkt door forse waardedalingen van cryptomunten, het omvallen van toonaangevende handelsfirma’s zoals FTX en een ontslaggolf bij cryptostartups.
De zogenoemde cryptowinter is volgens Mathew McDermott van Goldman Sachs nog niet over, zo geeft hij aan in gesprek met Insider. “We gaan nog wat meer pijn zien dit jaar met bedrijven die worstelen.”
De strateeg voor digitale investeringen geeft aan dat cryptostartups waarvan het verdienmodel en het management team niet op orde is, problemen gaan krijgen om nieuwe financiering aan te trekken.
Gelet op de extreme waardering van veel cryptobedrijven zonder duidelijk verdienmodel, kan de nieuwe ontwikkeling wel voor een gezonde correctie zorgen, stelt McDermott. Startups die plots moeite hebben om financering aan te trekken, worden gedwongen om met een meer bescheiden bedrijfswaardering genoegen te nemen. "Als je kijkt naar potentiële investeringen, dan zien waarderingen er een stuk realistischer uit."
Grote zakenbanken op Wall Street hebben de afgelopen jaren allemaal geëxperimenteerd met crypomunten en blockchaintechnologie. Sommige zakenbanken hebben eigen handelsafdelingen voor cryptovaluta. En voor vermogende klanten bieden ze diensten rond vermogensbeheer aan. Daarnaast is er voor miljarden dollars geïnvesteerd in cryptostartups.
De financiële infrastructuur van de cryptosector werkt anders dan die van klassieke banken. Daarom hebben klassieke spelers ook geïnvesteerd in technologie voor het beheer van cryptovaluta, waarbij vaak is gekozen voor startups die dergelijke technologie ontwikkelen.
McDermott heeft met zijn team bij Goldman Sachs in 11 startups geïnvesteerd die zich bezighouden met crypto en blockchaintechnologie. Hij kijkt nog steeds uit naar potentiële investeringskansen.
"We kijken of er een strategische logica is voor de bank, of de waardering redelijk is en dan doen we nader onderzoek om te kijken naar een investering", aldus McDermott.
Investeren in crypto en blockchain
Goldman Sachs heeft in een aantal blockchain startups geïnvesteerd, van databedrijf Coin Metrics tot vermogensbeheerder One River Digital Asset Management. Laatstgenoemde wordt binnenkort onderdeel van Coinbase Asset Management, vanwege de overname van de startup door cryptobeurs Coinbase.
Goldman Sachs ziet vooralsnog ook geen reden om zijn belangstelling voor de cryptosector op een laag pitje te zetten. "Onze aandacht is altijd uitgegaan naar toepassingen van de onderliggende technologie, want daar zitten de grootste kansen", zegt McDermott.
Het 'digital assets' team van McDermott telt zo'n 70 mensen en is niet getroffen door bezuinigingen bij de bank van begin dit jaar, aldus persbureau Bloomberg.
Goldman Sachs is vooral geïnteresseerd in blockchaintoepassingen voor verschillende soorten beleggingen. De blockchain is een digitaal logboek waarop transacties worden vastgelegd en dat in principe decentraal kan worden beheerd.
Blockchains worden gebruikt voor cryptomunten zoals de bitcoin en ether, maar kunnen ook als plaftorm dienen voor klassieke effecten zoals aandelen of leningen.
Goldman Sachs heeft ook een handelsafdeling voor cryptobeleggingen. Het belangrijkste onderdeel hiervan is het vermogensbeheer. McDermott geeft aan dat hij verschillende activiteiten rond crypto en blockchain heeft opgezet om verschillen potentiële bronnen van inkomsten te hebben. "Deze afdeling is de afgelopen drie jaar al zelfvoorzienend geweest, waarbij de opbrengsten alle relevante kosten hebben gedekt. Dat is belangrijk, want het verschaft ons geloofwaardigheid."