- De Britse Kanaaleilanden Jersey en Guernsey proberen met gunstige belastingvoorwaarden cryptobedrijven aan te trekken.
- Ze concurreren met belastingparadijzen als Bermuda en de Kaaimaneilanden.
- Jersey en Guernsey hopen tijdens de huidige ‘cryptowinter’ een slag te maken als vestigingsplaats voor cryptobedrijven, vooruitlopend op een breder marktherstel.
- Lees ook: Een crypto-analist legt uit waarom de huidige markt een ‘eenmalige kans’ biedt om goedkoop in crypto te beleggen – en welke altcoin hij kansrijk acht
De Britse Kanaaleilanden Guernsey en Jersey willen de huidige luwte op de cryptomarkt benutten om zich te ontwikkelen als vestigingsplaats voor cryptobedrijven.
Jersey en Guernsey – gelegen voor de Franse kust – trekken crypto-, blockchain-, en andere fintechbedrijven aan dankzij hun gunstige belastingwetten. Geen van beide eilanden kent namelijk een vermogenswinst- of successiebelasting, waardoor ze aantrekkelijke locaties zijn voor cryptovermogensbeheerders die geld van klanten beleggen op de cryptomarkt.
Beide eilanden zijn overigens al jaren betrokken bij ontwikkelingen op de cryptomarkt. Edmund Hatton, werkzaam bij het overheidsagentschap Digital Jersey, vertelt Insider dat hij in 2011 voor het eerst merkte dat klanten spraken over de bitcoin en crypto.
Jersey heeft bedrijven zoals cryptovermogensbeheerder CoinShares aangetrokken, die cryptobeleggingen beheert ter waarde van ongeveer 3 miljard dollar. Het in Zwitserland gevestigde bedrijf gebruikte Jersey om zijn door crypto ondersteunde Physical Bitcoin exchange-traded product (een op de beurs verhandeld product beleggingsproduct) in januari 2021 op te zetten.
Volgens Barney Lewis, fondsmanager bij de op Guernsey gevestigde vermogensbeheerder ZEDRA, proberen de Kanaaleilanden westerse cryptobeleggers aan te trekken in concurrentie met belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden.
“We concurreren rechtstreeks met de Kaaimaneilanden en we zien de migratie van Amerikaanse fondsen daarvandaan”, vertelt hij aan Insider. “Braziliaanse en Zuid-Amerikaanse beleggers zijn niet meer gecharmeerd van de Kaaimaneilanden en verplaatsen hun kapitaal naar Guernsey.”
De poging van de Kanaaleilanden om cryptobeleggers te lokken komt op een moment dat de cryptomarkt flink is ingezakt, vergeleken met de start van 2022.
De bitcoin is dit jaar pakweg in waarde gehalveerd, net als ether, de nummer twee op de cryptomarkt. Beide cryptomunten zijn ondanks het recente herstel nog ver verwijderd van de piekniveaus van respectievelijk 69.000 dollar en 4.867 dollar, die in november 2021 werden bereikt.
De daling van de cryptomarkt is gelijk opgegaan met de terugval van de aandelenmarkt. Dit heeft ervoor gezorgd dat traditionele beleggers zijn gaan twijfelen aan de effectiviteit van crypto’s als manier om diversificatie aan te brengen in een beleggingsportefeuille.
“Zes maanden geleden zag je beleggingsportefeuilles met aandelen, vastrentende waarden en dan misschien 2,5 tot 5 procent crypto als een bescherming tegen inflatie”, zegt Lewis. “Maar crypto lijkt momenteel helemaal geen goede bescherming te bieden tegen inflatie.”
Voorstanders van digitale valuta zien de huidige marktfase als een “cryptowinter” die de markt ten goede kan komen. Het biedt een kans om digitale infrastructuur te testen, bedrijven te laten consolideren en meer efficiëntie te creëren.
Een meer volwassen markt zou de belangstelling van beleggers voor belastingparadijzen zoals Jersey en Guernsey kunnen vergroten, aldus deskundigen.
“In de cryptowinter zouden we consolidatie van cryptoprojecten kunnen zien”, vertelt Jonathan Van Neste, partner bij de in Jersey gevestigde juridische adviseur Oben Regulatory, aan Insider. “Dat kan leiden tot veel meer gediversifieerde investeringsmogelijkheden in de crypto en blockchain.”
En er is enig optimisme op de Kanaaleilanden over de proactieve aanpak van Jersey en Guernsey om nu cryptobedrijven en beleggers aan te trekken. Het zou de eilanden in een ideale positie brengen om te profiteren van een comeback van de cryptomarkt.
“Ik heb helemaal niet het gevoel dat we de boot hebben gemist,” zegt Lewis. “Ja, de adoptie van crypto en digitale activa is traag geweest op de markt voor beleggingsfondsen. Maar we moeten erop vertrouwen dat we goed gepositioneerd zijn voor de volgende cyclus.”