• Met een zogenoemde ‘cold storage wallet’, ook wel hardware wallet genoemd, kun je je cryptovaluta buiten het bereik van hackers opslaan.
  • Vaak zijn het apparaatjes in de vorm van een usb-stick, waarmee je cryptobeleggingen zonder internetconnectie worden bewaard.
  • Business Insider behandelt de voor- en nadelen van de apparaatjes, alsook of je ze wel of niet nodig hebt.
  • Lees ook: 13 experts voorspellen wat er in 2022 met crypto gaat gebeuren

Uit onderzoek van financieel toezichthouder AFM blijkt liefst 1,2 miljoen Nederlanders cryptovaluta bezitten. En de kans is relatief groot dat digitale munten opgeslagen staan bij een handelsplatform. Dat is een logische keuze, maar niet per se de veiligste.

Zolang je handelt via een van de vele online handelsfora voor cryptomunten en je coins bij hen in opslag houdt, loop je het gevaar dat je niets overhoudt als ze gehackt worden. Dat is tegenwoordig een reëel risico omdat cryptobeurzen steeds vaker het doelwit zijn van hacks waarbij miljoenen euro’s gestolen worden.

Tel daarbij op dat digitale valuta op veel handelsplatformen niet echt van jou zijn, maar op naam staan van de handelaar die ze voor je beheert, en je hebt een vrij risicovolle combinatie.

Daar komt nog bij dat de handel in cryptovaluta niet door de overheid wordt gereguleerd in Nederland. Dat houdt in dat je inleg bij diefstal of het omvallen van het tradingplatform niet is verzekerd.

Cryptovaluta opslaan op een hardware wallet

Om deze risico's te vermijden kan je ervoor kiezen om je cryptovaluta op een zogenoemde cold storage wallet, ofwel een hardware wallet op te slaan.

De cold storage wallet is de beste manier om digitale valuta veilig te houden, omdat de cryptovaluta die hierop staan niet verhandeld kunnen worden en het apparaat zelf geen directe connectie met het internet heeft. Dat is dan ook de reden dat deze wallet als 'cold' wordt bestempeld. De digitale portemonnee waar je mee online handelt is een zogenoemde 'hot wallet' (die benaming hoeven we vast niet uit te leggen).

Voordat je gelijk een hardware wallet koopt, is het is goed om te weten dat veel handelsplatformen ook aan cold storage doen. Neem bijvoorbeeld Bitvavo, daar wordt een groot gedeelte van de digitale munten die ze beheren dagelijks op cold storage hardware weggezet. Dat houdt in dat deze bij een hack onbereikbaar zijn en degenen die bij dit platform handelen waarschijnlijk alleen een gedeelte van hun inleg kwijtraken.

Waarom maar een gedeelte? Omdat handelsplatformen nooit alle valuta kunnen vastzetten op hardware. Een bepaald percentage moet beschikbaar blijven voor de mensen die actief handelen.

Wil je echt veilig zijn, dan moet je dus het beheer in eigen hand nemen en een hardware wallet aanschaffen. Je hebt hierbij de keuze uit een groeiend aantal aanbieders, maar we beperken ons in dit artikel tot de Ledger omdat dit de populairste hardware wallet is, en daarbij ook een die makkelijk is in gebruik en veel functionaliteiten heeft.

Wat moet je weten voordat je een hardware wallet aanschaft?

Uit het bovengenoemde onderzoek van de AFM blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse cryptobeleggers met een bedrag van minder dan 500 euro actief is. Voor die groep is het niet nodig om een hardware wallet te kopen. Simpelweg omdat de aanschaf en andere bijkomende kosten niet opwegen tegen de relatief lage investering.

De aanschaf van een hardware wallet kost al snel meer dan de 50 euro voor een basismodel. Wil je wat meer gebruikscomfort en stevigere beveiliging, dan gaan de prijzen al snel naar de 100 euro tot 300 euro, of nog meer. En dat is nog niet alles.

Na de initiële aanschaf van de wallet moet je namelijk je crypto's erop zetten en dat is niet gratis. Bij elke verschuiving van een hot wallet naar een hardware wallet moet je een bedrag aan het netwerk van een specifieke cryptomunt betalen, ofwel de blockchain waarop op de cryptomunt draait.

Zo'n commissie heet in jargon een 'gas fee' en die wordt gerekend om de verplaatsing van jouw digitale munten op het netwerk te verwerken. Je moet dit dus ook betalen als je munten van je cold storage wallet naar een hot wallet wilt verplaatsen.

Afhankelijk van de blockchain waarmee je werkt en de handelstijden, kunnen de transactievergoedingen stijgen naar enkele tientallen euro's per keer. Daar komen vaak nog kosten bij die de handelsplatformen in rekening brengen om de munten naar je cold storage wallet te verplaatsen.

Ben je dus een actieve handelaar die met een groot gedeelte van z'n vermogen handelt, dan is een hardware wallet wellicht minder handig. Ben je iemand die voor de lange termijn inkoopt, dan kan het juist een heel verstandige keuze zijn om je bezit veilig te stellen op een Ledger of vergelijkbaar apparaat.

Daarnaast raden we je aan om goed te kijken naar de fabrikant van de hardware wallet die jou het meest aanspreekt. We geven hier de Ledger als voorbeeld, omdat het de meest gebruikte en door experts als betrouwbaarste cold storage wallet wordt bestempeld.

Maar er is volop keuze, waarbij een andere fabrikant wellicht beter aan jouw wensen voldoet. Let hierbij wel op de betrouwbaarheid van de maker, de software die gebruikt wordt en hoe lang het bedrijf bestaat. Net als met alle dingen in de cryptowereld kunnen bedrijven even snel verschijnen als omvallen. Iets wat je niet wilt als je daardoor je digitale bezit niet meer van je hardware wallet kunt halen.

Lees ook: Transactiekosten van Ethereum zijn torenhoog – dat speelt alternatieven zoals Solana en Avalanche in de kaart

Hoe verstuur je crypto naar je hardware wallet

Zoals we aangaven moet je cryptovaluta zelf naar je hardware wallet versturen. Afgezien van de kosten die daaraan vastzitten, is het ook een heel secuur werkje. Een klein foutje kan er letterlijk voor zorgen dat je al je bitcoins kwijt bent en nooit meer terug kunt krijgen.

Het versturen werkt namelijk met een ontvangstadres dat je krijgt in de vorm van een code, een lange rits aan cijfers en letters. Deze moet je nooit, maar dan ook nooit proberen over te tikken. Knip en plak hem van het ene veld naar het andere veld om fouten te voorkomen.

Daarnaast moet je goed opletten dat je het juiste netwerk verkiest en aangeeft om wat voor soort wallet het gaat. Bitcoin naar een Ethereum-wallet sturen gaat niet en dan zijn je bitcoins weg.

Een kleine en vooral optionele tip: versturen via de blockchains van bitcoin of Ethereum kan prijzig en tijdrovend zijn. Je kunt je bitcoins ook eerst inruilen voor bijvoorbeeld XRP of iets anders, vervolgens versturen, en bij aankomst weer inruilen voor bitcoin of iets anders wat je wilt hebben. Let op: dit brengt wel weer een valuta-risico mee als de onderlinge koersverhoudingen tussen cryptomunten schommelen.

De minder gebruikte netwerken zijn vaak goedkoper en sneller. Je moet er wel op letten dat je bij het aankomstadres kunt traden. Dat kan bij Ledger, met Leder Live, maar andere hardware wallets bieden die functie vaak niet.

Indirect eigendom

Veel mensen denken dat ze eigenaar zijn van de crypto's die ze in hun wallet hebben. Maar dat is niet altijd zo. Bij de meeste online handelsplatformen ben je niet zelf de eigenaar, maar is het platform de onderliggende eigenaar van de tokens. Het handelsplatform schrijft je virtuele bezit alleen toe aan jouw hot wallet. Je bent dus geen echte eigenaar van datgene waar je je geld in hebt gestoken.

Doorgaans levert dat geen problemen op, totdat er een hack plaatsvind. Hierbij kan het heel lastig worden om je investering terug te krijgen, omdat de tokens nooit formeel op jouw naam hebben gestaan.

Een voordeel van een hardware wallet is dat de tokens die daarop komen te staan, direct aan de eigenaar van de wallet zijn gekoppeld. Niemand kan in twijfel trekken dat wat er op jouw Ledger staat, ook daadwerkelijk van jou is.

Het alternatief is papier

Ook papier wordt gezien als hardware wallet: een zogenoemde paper wallet. En die is gratis.

Je kunt via de website bitaaddress.org een paper wallet aanmaken en hier vervolgens je crypto's op parkeren.

Net als bij het opschrijven van wachtwoorden op papier, heeft een paper wallet een aantal logische nadelen. Zo moet je het papier droog en veilig opslaan en moet je hopen dat je printer de codes goed heeft uitgeprint. Ook mag de inkt niet vervagen.

Iets minder voor de hand liggende nadelen komen al vrij snel om de hoek kijken bij het aanmaken van een paper wallet. Het is makkelijk om een wallet online aan te maken, maar je hebt geen idee hoe veilig de website is waarop je dat doet. Daarom moet je al een open source programma offline gebruiken voor een echt veilig adres.

Daarnaast is het 'leeghalen' van het papiertje ook een gedoe, want het aflezen van codes gaat via een online handelsplatform. Het is dus handig om te checken of jouw platform dat mogelijk maakt. Ook moet je altijd de hele wallet leeghalen. Als je dat niet doet, loop je het risico dat een gedeelte, of alle opgeslagen crypto's verloren gaan. Dat houdt dus in dat je na elke verplaatsing een nieuwe paper wallet moet aanmaken.

Kortom, de paper wallet is alleen een optie voor cryptobezitters die technisch vaardig zijn en absoluut geen geld willen uitgeven aan een hardware wallet.

Om je crypto's echt veilig te houden, is een hardware wallet dus een interessante keuze. Maar er zitten ook nadelen aan. Zo kan je niet snel handelen met de munten die je op de wallet zet en zit je vast aan de platformen waar de wallet verbinding mee kan maken.

Ook moet je een eenmalige investering doen en kan het verplaatsen van je cryptomunten van en naar de wallet een dure aangelegenheid worden als je niet oppast. Daar tegenover staat wel dat alles wat op de wallet staat van jou is en hackers er nooit bij kunnen komen.

LEES OOK: Deze cryptomunten uit de top 15 daalden het sterkst vanaf de piekniveaus van oktober en november – shiba inu grootste verliezer, beperkte schade bij luna en ether