- Goud- en cryptoprijzen zouden sterk omhoog gaan, als de Amerikaanse centrale bank zijn inflatiedoelstelling zou verhogen naar 3 procent, zegt econoom Mohamed El-Erian tegen nieuwszender CNBC.
- Officieel mikt de Federal Reserve op een inflatie van 2 procent, terwijl de Amerikaanse inflatie in maart is opgelopen naar 8,5 procent.
- De Fed wil de komende periode rentes fors verhogen om de hoge inflatie te beteugelen.
- Lees ook: Topbeleggers luiden de alarmbel over de oorlog in Oekraïne: dit hebben Jeremy Grantham, Ray Dalio en anderen te zeggen
De prijzen van goud en cryptomunten zouden sterk stijgen als Amerikaanse centrale bank zijn inflatiedoelstelling zou verhogen, zei econoom Mohamed El-Erian maandag tegen de tv-zender CNBC.
De huidige inflatiedoelstelling van Federal Reserve is 2 procent, maar afgelopen maand bereikte de inflatie in de VS een piekniveau van 8,5 procent.
El-Erian is een specialist op het gebied van monetair beleid en betoogt al langer dat de Amerikaanse centrale bank veel te laat heeft geanticipeerd op de stijging van de inflatie. De centrale bank wil dit jaar een reeks renteverhogingen doorvoeren om de hoge inflatie te beteugelen.
Hogere rentes maken lenen duurder voor consumenten en bedrijven. Dat remt de economische bestedingen af en kan een matigend effect hebben op prijsstijgingen, maar tegelijk ook de economische groei verzwakken.
Het probleem voor de Amerikaanse centrale bank is dat een snelle verhoging van beleidsrente wellicht nodig is om de inflatie in te tomen, maar daarmee ook tot een economische recessie kan leiden.
Volgens El-Erian zou de Federal Reserve er daarom ook voor kunnen kiezen om een gemiddelde inflatie van 3 procent als doelstelling voor de middellange termijn te gaan hanteren, in plaats van 2 procent. In dat geval hoeven rentes minder agressief te worden verhoogd.
“Wat de Fed zal dwingen om de doelstelling te wijzigen, is de erkenning dat ze vanwege hun trage reactie niet aan de doelstelling [van 2% inflatie, red.] kunnen voldoen, waarmee de geloofwaardigheid van de centrale bank in het gedrang komt”, zei El-Erian. “Ze zullen zich ook zorgen maken dat ze door te hard op de rem te trappen, de economie niet alleen in een recessie op korte termijn kunnen duwen, maar ook in een recessie op langere termijn.”
Een inflatiedoelstelling van 3 procent zou wel een permanent hogere ontwaarding van de dollar betekenen, aangezien de koopkracht van de Amerikaanse munt dan sneller afneemt. Dit zou volgens El-Erian beleggingen zoals goud en de cryptomunten in de kaart kunnen spelen. “In zo’n wereld gaan ze allebei omhoog”, zei hij tegen CNBC.
De Amerikaanse centrale bank heeft in maart de beleidsrente verhoogd van nul procent naar 0,25 procent. De centrale bank heeft ook besloten om de enorme schuldenberg op zijn balans te gaan afbouwen.
Goud hoger in 2022, bitcoin lager
Intussen is de goudprijs dit jaar met ruim 7 procent gestegen. Woensdag noteerde goud op 1.941 dollar per troy ounce (ongeveer 31,1 gram).
De bitcoin is daarentegen met ongeveer 12 procent gedaald naar iets meer dan 41.000 dollar. De nummer twee op de cryptomarkt, ether, heeft 16 procent verloren en handelt op bijna 3.100 dollar.
“De zorg voor mensen die in crypto beleggen, is dat de daling van dit jaar heeft plaatsgevonden in een periode dat goud stijgt,” aldus El-Erian.
Vanuit beleggingsperspectief is eerder gewezen op de diversificatievoordelen van cryptomunten, maar dat is juist een teleurstelling geweest, omdat cryptomunten dit jaar relatief sterk hebben meebewogen met aandelen. “Dat komt omdat crypto, in tegenstelling tot goud, heeft geprofiteerd van de enorme hoeveelheden goedkoop geld als gevolg van de lage rentes.”
Volgens El Erian heeft de cryptomarkt op de korte termijn het meest last van het feit dat de beschikbaarheid van goedkoop geld afneemt, doordat rentes al aan het stijgen zijn. Dit weegt momenteel zwaarder dan het argument van diversificatie.