- De Amerikaanse senator Elizabeth Warren uitte deze week in een tweet kritiek op het idee dat cryptomunten zorgen voor financiële inclusie.
- “We hebben echte oplossingen nodig om het financiële systeem voor iedereen te laten werken”, schreef ze in een tweet.
- Voorstanders van cryptomunten wijzen op het ‘decentrale’ karakter van de cryptomarkt, maar daar staat tegenover dat onder meer bij de bitcoin sprake is van extreme concentratie van eigendom.
- Lees ook: De medebedenker van de dogecoin bezit slechts €35.500 van de meme token – en zegt dat hij er niets meer mee te maken heeft
Voorstanders van cryptomunten wijzen vaak op het ‘decentrale’ karakter van de technologie achter digitale valuta zoals de bitcoin.
Het gaat hierbij om de manier waarop transacties op de cryptomarkt worden goedgekeurd. Dat gebeurt niet door een centrale instantie, maar via een decentraal netwerk van computers dat transacties valideert op een digitaal logboek, een zogenoemde blockchain.
Het ontbreken van een centrale instantie, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij een centrale bank die de uitgifte van klassieke valuta zoals de dollar of euro controleert, wordt door cryptofans gezien als een vorm van onafhankelijkheid die crypto voor iedereen toegankelijk zou maken.
Daar valt tegen in te brengen dat de macht van centrale banken in Europa en de VS onderworpen is aan een mandaat van democratisch gekozen regeringen en daarmee onder democratische controle valt. Maar er is meer.
De Amerikaanse senator Elizabeth Warren wees er deze week in een tweet op dat het een illusie is dat cryptovaluta gaan zorgen voor een afname van de financiële ongelijkheid tussen groepen. De belangrijkste reden: ook in de cryptowereld is sprake van extreme concentratie van rijkdom bij een zeer beperkt aantal individuen die aan niemand verantwoording schuldig zijn. Allesbehalve democratisch dus.
"We hebben echte oplossingen nodig om het financiële systeem te laten werken voor iedereen, en niet alleen voor de rijken", tweette Warren afgelopen dinsdag. "Het bezit van bitcoins is nog sterker geconcentreerd bij de 1% dan het bezit van dollars."
Vermogensongelijkheid bij de bitcoin is zeer extreem
Warren verweest hierbij naar een artikel uit The Wall Street Journal over een studie van het economische onderzoeksbureau NBER naar de concentratie van vermogen bij eigenaren van bitcoins.
Uit de studie blijkt dat zo'n 10.000 bitcoinaccounts samen goed zijn voor het bezit van ongeveer 5 miljoen bitcoins. Dit komt neer op bijna 24 procent van de maximaal 21 miljoen bitcoins die ooit in omloop gaan komen. De 5 miljoen bitcoins hebben tegen de huidige koers van ongeveer 47.000 dollar een totale waarde van 235 miljard dollar.
Momenteel zijn er bijna 19 miljoen bitcoins in omloop (van het geplande totaal van 21 miljoen). "Ongeveer 0,01 procent van de eigenaren van bitcoins controleert daarmee 27 procent van de bitcoins in omloop", zo citeert de WSJ het NBER-onderzoek.
Senator Warren vindt dat de Amerikaanse regering strengere regulering moet doorvoeren voor de cryptomarkt. Haar grootste zorg is dat kleine beleggers kwetsbaar zijn voor de enorme beweeglijkheid van digitale valuta, omdat ze makkelijk ten prooi kunnen vallen aan koersmanipulatie door grotere spelers die de markt de facto kunnen controleren.
De totale cryptomarkt is dit jaar gegroeid tot een omvang van meer dan 2.000 miljard dollar, waarbij wetgevers in de VS en Europa nog steeds worstelen met de vraag of en hoe deze markt moet worden gereguleerd.