- Veel cryptobeleggers stellen zich op als zogenoemde ‘hodlers’: ze zijn van plan vast te houden aan hun coins, ook als koersen hard dalen.
- Uit een peiling van Deutsche Bank blijkt dat Amerikaanse cryptobeleggers in meerderheid aangeven zelfs bij koersdalingen van meer dan 80 procent niet te willen verkopen.
- Een analist van JPMorgan voorziet voor de komende periode verdere malaise op de cryptomarkt, als de Amerikaanse centrale bank rentes gaat verhogen.
- Lees ook: Dit moet je weten over de ‘Bonnie and Clyde’ van de cryptowereld, die beschuldigd worden van een witwasoperatie van $4,5 miljard
Het gros van de cryptobeleggers wil vasthouden aan investeringen in cryptomunten, ook als koersen dramatisch zouden dalen. Dat blijkt uit een peiling van Deutsche Bank, die deze week werd gepubliceerd.
Het lijkt er dus op dat veel cryptobeleggers een marktdip willen uitzitten en zich opstellen als zogenoemde ‘hodlers’, cryptojargon voor ‘hold on for dear life’. Minder dan de helft van de gepeilde beleggers gaf aan dat ze cryptovaluta zouden verkopen bij koersdalingen van meer dan 80 procent.
De peiling werd gedaan in de Verenigde Staten onder 3.250 respondenten en was onderdeel van het rapport ‘The Future of Cryptocurrencies.’ Van de respondenten gaf ruim 1 op de 5 aan te beleggen in cryptomunten. Bij deze groep rapporteerde twee derde afgelopen jaar te zijn gestart op de cryptomarkt.
Een kwart van de ondervraagden denkt dat de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, binnen vijf jaar op een niveau van 110.000 dollar staat. En driekwart wil meer gaan doen met cryptobeleggingen.
Wel is het zo dat het gros van de ondervraagde beleggers transacties doet van minder dan 100 dollar in cryptomunten. Dit stemt overeen met peilingen in Nederland, waar naar schatting 1,6 miljoen actieve cryptobeleggers zijn; meer dan de helft heeft echter minder dan 500 euro belegd in crypto.
Bitcoin en andere cryptomunten onder druk
De cryptomarkt is flink in waarde gestegen in 2021, waarbij in november van afgelopen jaar een piek werd bereikt. De bitcoin noteerde toen op 69.000 dollar.
Sindsdien is sprake van een fors terugval. Vrijdag noteerde de bitcoin iets boven de 40.000 dollar. De totale cryptomarkt heeft momenteel een waarde van bijna 1.900 miljard dollar, waarbij de bitcoin goed is voor ruim 770 miljard dollar aan marktwaarde.
Sommige analisten denken dat er meer pijn in het vat zit voor cryptomunten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken de verwachte draai in het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Die is dit jaar van plan rentes te verhogen en andere verkrappende maatregelen te nemen om de hoge inflatie te beteugelen.
Gevolg is dat lenen naar verwachting duurder wordt en dat er minder ‘goedkoop geld’ beschikbaar komt om mee te speculeren op de beurs.
Volgens beleggingsstrateeg David Kelly van zakenbank JPMorgan is onder meer de cryptomarkt daar extreem gevoelig voor, omdat er veel beleggers zijn die gebruik hebben gemaakt van goedkope leningen om met cryptovaluta te speculeren.
“Ik verwacht massale verliezen op de cryptomarkt op een zeker moment, omdat er in veel gevallen geen onderliggende waarde is”, zegt Kelly tegen Insider. “Er zit een hoop ongefundeerde speculatie tussen en dat maakt deze markt erg kwetsbaar voor renteverhogingen.”
Kelly wijst erop dat als reële rentes – dus rente die je op spaargeld of obligaties ontvangt, gecorrigeerd voor de inflatie – positief worden, het weer aantrekkelijker wordt om te beleggen in minder risicovolle activa met aantoonbaar economisch rendement.