- Cryptobank Celsius zorgde maandag voor een schokgolf op de cryptomarkt door tegoeden van klanten te bevriezen.
- Klanten van Celsius kunnen niet bij hun cryptotegoeden, omdat de cryptobank onvoldoende liquide middelen heeft om aan alle opvragingen te voldoen.
- Experts zeggen dat dit illustratief is voor overdrijving bij de rendementen die beleggers zouden kunnen halen, als ze cryptobezit als ‘spaargeld’ in bewaring geven.
- Lees ook: Bitcoin verzwakt verder tot minder dan $23.000 – maar deze bekende cryptobelegger ziet koers van $100.000 binnen 24 maanden
Cryptobank Celsius beloofde beleggers rendementen tot 14 procent, als ze cryptomunten zoals ether en polkadot in bewaring gaven bij de financiële dienstverlener. Een soort toprente voor ‘cryptospaargeld.’
Maar zoals de ijzeren wet bij beleggen luidt: als er bijzonder hoge rendementen worden voorgespiegeld, zijn er doorgaans ook bijzondere risico’s.
Dat bleek maandag toen Celsius halsoverkop tegoeden van klanten bevroor, omdat het niet over voldoende liquide middelen beschikte om aan alle opvragingen te voldoen. De cryptobank verwees daarbij naar “extreme marktomstandigheden.”
Vanuit toezichthoudende instanties is eerder al kritisch gereageerd op de praktijken van ongereguleerde financiële dienstverleners in de cryptowereld. Eén van de valkuilen is dat het risicomanagement van partijen aan wie je cryptovermogen kunt uitlenen niet helder is, zegt hoofdbelegger Joey Krug van vermogensbeheerder Pantera Capital tegen Insider.
Volgens Vijay Ayyar van cryptoinvesteerder Luno is er voor klanten van cryptobanken vooral een risico bij heftige marktbewegingen, zo schrijft hij in een e-mail aan Insider. "Op het moment dat er onrust ontstaat en mensen willen uitstappen, krijg je iets dat in essentie een bankrun is."
De problemen bij Celsius zijn deels voortgekomen uit het uitlenen van de cryptomunt ether, zeggen ingewijden tegen Insider.
Tijdens 'staken' zitten cryptomunten enige tijd vast
Klanten van Celsius konden ether in bewaring geven. De cryptobank zorgde er vervolgens voor dat het ethervermogen werd ingezet bij het proces van goedkeuring van transacties op het digitale logboek van het Ethereumplatform. Dit wordt 'staking' genoemd.
In het geval van Ethereum hebben degenen die een groter bedrag aan ether als onderpand ter beschikking stellen (een 'stake') een grotere kans om transacties te mogen goedkeuren in ruil voor een beloning met nieuwe ethermunten.
Celsius gebruikte dus het vermogen van klanten om via 'staking' geld te verdienen en een deel daarvan als rente uit te betalen. Echter, tijdens de deelname aan het verificatieproces voor de Ethereum-blockchain zit het ter beschikking gestelde vermogen van klanten vast gedurende het goedkeuringsproces. Als klanten op dat moment massaal ethermunten opvragen bij Celsius, ontstaat er een probleem. Dit is vergelijkbaar met spaarders die massaal hun tegoeden opvragen bij een bank, terwijl dit is uitgeleend voor hypotheken.
Als ethermunten als onderpand zijn ingezet voor het meedoen aan het verificatieproces van transacties ('staked ether'), hebben de desbetreffende munten in principe nog altijd dezelfde waarde als vrij verhandelbare ether. Maar als de beurskoers van ether op zo'n moment fors daalt, ontstaat er druk om 'staked ether' op te vragen, aangezien dit vermogen in waarde daalt.
Volgens diverse bronnen die Insider sprak, kwam Celsius hiermee klem te zitten. Klanten begonnen ether op te vragen, omdat ze de beurskoers zagen dalen, terwijl Celsius niet genoeg vrij beschikbare ethermunten had om klanten uit te betalen. Bij Celsius zaten zo'n 600.000 ethermunten vast vanwege de deelname van het stakingproces, volgens fintechdatabedrijf Nexo.
Daarnaast had Celsius ook voor circa 500 miljoen dollar blootstelling aan de ingestorte stablecoin TerraUSD en de cryptomunt luna van het platform Terra, volgens cryptoinvesteerder Ayyar.
Leenplatforms voor cryptomunten zoals Celsius trekken klanten aan met de belofte van hoge rendementen, maar daarbij loop je fors meer risico dan bij een reguliere bank die (momenteel) relatief lage spaarrentes biedt. Op het moment dat er een probleem is, kun je ook geen beroep doen op overheidsgaranties zoals het depositogarantiestelsel.