- De daling van de koers van de bitcoin sinds medio april leidde tot grote vreugde bij CEO Barry Norris van hedgefonds Argonaut Capital.
- Norris legt uit waarom hij niet veel toekomst ziet in aandelen die gerelateerd zijn aan de cryptomarkt.
- Hij is juist wel enthousiast over een andere sector.
Toen cryptoplatform Coinbase half april naar de beurs ging bereikte de bitcoin een recordhoogte van 64.863 dollar, na een extreme rally van 1.479 procent sinds de lage niveaus van maart 2020.
Maar sindsdien is de bitcoin flink weggezakt tot het huidige niveau van ongeveer 35.000 dollar.
Cryptobeleggers klagen over de voortdurende stroom van negatief nieuws, of het nu gaat om de negatieve impact op het milieu van het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin, strengere regulering van overheden of een tweet van Elon Musk.
Iemand die volop van geprofiteerd heeft van het inzakken van de cryptomarkt, is CEO Barry Norris van het in Londen gevestigde hedgefonds Argonaut Capital.

Norris beheert drie beleggingsfondsen. Zijn belangrijkste fonds "Argonaut Absolute Return" beheert een vermogen van 34 miljoen pond (bijna 40 miljoen euro) en beleggers hebben sinds de oprichting in 2009 een rendement van 134 procent behaald.
Een recente succesvolle speculatie op een koersdaling was de gok van Norris tegen het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy (MSTR). Dit bedrijf heeft grote hoeveelheden van zijn contante middelen in de bitcoin geïnvesteerd.
Sinds afgelopen februari heeft de zogenoemde short positie van Norris een rendement van rond de 50 procent opgeleverd, aangezien het aandeel MicroStrategy van een recordhoogte van 1.272 dollar in februari is teruggevallen naar 450 dollar in mei, vrijwel in lijn met de koersontwikkeling van de bitcoin. Norris geeft desgevraagd aan dat hij zijn short positie in MicroStrategy voorlopig nog aanhoudt.
Short gaan met crypto-aandelen
"Ik denkt dat alle crypto momenteel waardeloos is en dat leidt automatisch tot de vraag wat de fundamentele waarde is van aan crypto gerelateerde aandelen", zegt Norris.
MicroStrategy
"In de kern is MicroStrategy een mislukt softwarebedrijf", zegt Norris, terwijl hij twee redenen geeft om te verklaren waarom hij tegen het bedrijf van ondernemer Michael Saylor heeft gegokt.

1. De enorme investering van Saylor in bitcoin
Elke keer als de bitcoin daalt investeert Saylor er extra in, zegt Norris. Hij heeft zelfs obligatieleningen uitgegeven om meer cash te vergaren voor het kopen van de cryptomunt.
"De aandelenmarkt is op dit moment de beste manier om je visie op bitcoin te uiten. Aangezien dit bedrijf al zijn cash in bitcoin heeft geïnvesteerd en ook een behoorlijk geldbedrag heeft geleend in bitcoin, zal MicroStrategy in grote financiële problemen komen als de bitcoin verder daalt", legt Norris uit.
2. De waardering van MicroStrategy
De beurswaarde van MicroStrategy is hoger dan de totale waarde van de bitcoinbezittingen van het bedrijf.
"Zelfs als mensen er niet van overtuigd zijn dat crypto in de essentie waardeloos is, zijn er goedkopere manieren om bitcoin te kopen dan via MicroStrategy, waar je dus een koerspremie betaalt bovenop de waarde van de cryptobezittingen van het bedrijf", zegt Norris. "Als er een bitcoin-ETF wordt gelanceerd zal dat een hoop mensen aan kunnen trekken die momenteel in MicroStrategy beleggen."
Coinbase
Norris is ook short gegaan met het aandeel van de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase (COIN) en geeft daar drie redenen voor:

1. Regulering op komst
Regulering is onvermijdelijk, zegt Norris.
Onlangs heeft een Britse financiële toezichthouder cryptoplatform Binance aan banden gelegd in het VK. Ook hebben cryptobedrijven geen adequaat beleid tegen witwassen en kennen ze hun klanten niet.
"Er zijn momenteel nauwelijks regels voor de cryptohandel als je dat afzet tegen aandelenhandel", zegt Norris. "En ik denk dat dat verkeerd is."
2. Overgewaardeerd
Beleggers moeten ook kijken naar vergelijkbare beurzen om een idee te krijgen van de daadwerkelijke waarde van Coinbase, zegt Norris. Zo heeft cryptoplatform Coinbase een marktwaarde van 54 miljard dollar, tegen 28 miljard dollar voor de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.
"Als je kijkt naar het marktwaarde van Coinbase, dan is die twee keer zo hoog als die van de Nasdaq", geeft Norris aan. "Dat geeft wel een idee van hoe enorm de aandelen zijn overgewaardeerd ten opzichte van iets vergelijkbaars dat breed erkend is."
3. Hoge commissies voor cryptohandel
De gemiddelde commissie voor een crypto-transactie bedraagt volgens Norris 1,5 procent tot 2 procent. En dan zijn er ook nog bewaarkosten en andere bijkomende kosten.
"Als je alle transactiekosten bij elkaar optelt kan je maar zo op 5 procent uitkomen", zegt Norris. "Cryptoplatforms hopen dat die hoge bedragen vanwege de enorme beweeglijkheid van digitale munten niet opvallen."
Het is heel ironisch dat platforms uitgerekend bij de bitcoin hoge commissies rekenen, aangezien de cryptogemeenschap er zich juist op beroept dat er geen banken of andere tussenpersonen voor nodig zijn.
"Tussenpersonen die op zoek zijn naar woekerwinsten in de cryptohandel krijgen dat bij 99 procent van de cryptotransacties voor elkaar", zegt Norris. Op termijn zal de toenemende concurrentie die marges volgens hem onder druk zetten.
Waar Norris wel toekomst in ziet
Maar het is niet allemaal doemdenkerij bij Norris. Hij is extreem optimistisch over bouwbedrijven en vastgoedontwikkelaars op de huizenmarkt in Europa en de Verenigde Staten. De huizenprijzen rijzen om een aantal fundamentele redenen de pan uit, zegt hij.
Na de financiële crisis is er bijna een decennium nauwelijks gebouwd op de huizenmarkt. "De sector moet stevig aan de bak en en zeker tien jaar lang meer dan 2 miljoen huizen per jaar bouwen om voldoende aanbod te zorgen."
Er is ook de fundamentele verschuiving naar thuiswerken, waarbij mensen de grote steden verlaten en de hypotheekrente is historisch laag.
"Ik denk dat de Amerikaanse bouwsector een van de best presterende sectoren zal zijn in de komende tien jaar", zegt Norris.
[activecampaign form=28]