- De Amerikaanse president Joe Biden trekt wederom de portemonnee met een ambitieus begrotingsplan voor 2022.
- De belofte van meer cash voedt de speculatie in sommige delen van de markt. Zo komen ‘meme-aandelen’ weer tot leven.
- Voor de aandelenmarkt in brede zin geldt dat die in de startblokken staat voor een verdere opmars, signaleren beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.
ANALYSE – De Amerikaanse president Joe Biden heeft wederom een ambitieus voorstel gedaan, ditmaal voor uitgaven van 6.000 miljard dollar voor het begrotingsjaar 2022. We hebben het hier over de hoogste federale uitgaven sinds de Tweede Wereldoorlog.
In de begrotingsplannen zitten veel voorstellen die al eerder zijn aangekondigd, zoals het ‘American Jobs Plan’ en het ‘American Families Plan’. Volgens de zender CNBC betreft 300 miljard dollar van het totale bedrag nieuwe voorstellen voor extra uitgaven.
Financiering voor deze extreem ambitieuze agenda zou onder meer worden verkregen door belastingen voor bedrijven en de ultra-rijken te verhogen. Dit alles onder de aanname dat de inflatie laag blijft en dat de Amerikaanse centrale bank rentes de komende jaren langzaam verhoogt. Dat zijn op zijn minst gezegd gedurfde aannames.
Voor de goede orde: dit voorstel moet natuurlijk nog goedgekeurd worden in het Amerikaanse Congres en zal er veel gepingeld moeten worden. Maar nu de Democraten de controle hebben over beide Kamers van het Congres, maakt Biden een goede kans om zijn agenda te verwezenlijken, vooral als hij kan onderhandelen over delen van zijn infrastructuurpakket.
De belangrijkste conclusie voor beleggers: er komt een tsunami aan geld aan om de Amerikaanse economie aan te jagen. Lang leve de Blue Wave.
Meme-aandelen komen weer tot leven, crypto’s happen naar lucht
Het vooruitzicht van een oneindige stroom cash wakkert de speculatieve geest in bepaalde delen van de financiële markten aan. En behoorlijk ook.
Zo staan de meme-aandelen - dat wil zeggen aandelen die op social media door particuliere beleggers worden uitgekozen samen op in te zetten - opnieuw in de schijnwerpers.
De zogenaamde Reddit-aandelen kwamen deze week terug uit de schijndood met rally's met dubbele cijfers. Denk aan namen als GameStop en AMC, die weer populair waren in de chatrooms van sociaal platform Reddit. En dat heeft vaak explosieve gevolgen.
Het onderstaande plaatje laat zien dat het aandeel van bioscoopketen AMC zelfs even het meest verhandelde aandeel in de wereld was. Het moet niet gekker worden, toch?
Enfin, de nieuwe beleggers zetten opnieuw de aanval in op eventuele 'shorters', ofwel professionele partijen die inzetten op koersdalingen van bepaalde aandelen.
De combinatie van beursapps zoals Robinhood die gratis handelen mogelijk maken, het oppotten van spaargeld dat weinig oplevert en de extra tijd thuis zorgt ervoor dat dit fenomeen steeds meer de karakteristieken van een spel krijgt dan van beleggen. Helaas horen we meestal alleen over de winnaars en zwijgen de verliezers, een enkele uitzondering daargelaten.
Over spelletjes gesproken: momenteel happen de nieuwe beleggers in cryptomunten naar lucht. Het begon met techmiljardair Elon Musk die het energieverbruik van de bitcoin opeens niet meer duurzaam vond. En dan was er de waarschuwing van de Chinese centrale bank, die waarschuwde tegen het gebruik van digitale valuta als betaalmiddel.
Centrale banken en overheden over de hele wereld maken zich ook steeds meer zorgen over het cryptorisico voor het milieu. Ja als Shell van de rechter haar bedrijfsmodel moet aanpassen, omdat het slecht is voor het milieu, waarom dan niet digivervuilers ook aanpakken?
Daarnaast zijn de financiële stabiliteit en de portemonnee van individuele beleggers ook punten van zorg. Oproepen tot verdere regulering van de cryptomarkt worden gezien als een bedreiging van het decentrale karakter van blockchains, wat van invloed is op de koersen van cryptovaluta.
Het moge duidelijk zijn dat de beleidsmakers geen onafhankelijke valuta willen zien waar ze geen grip op hebben. Wie het spel gaat winnen valt nog te bezien, want centrale banken en overheden kampen zelf ook met een erosie van vertrouwen.
Beurzen niet in de touwen, maar in de startblokken
Dan maar weer gewoon naar de aandelen toe. Die blijven aantrekkelijk, met alle overheidssteun die er weer aan komt, terwijl veel vastrentende waarden gecorrigeerd voor de inflatie verlies opleveren.
Alleen als je veel risico wilt lopen, kun je nog een iets hogere rente krijgen. Maar zelfs zogenoemde 'junk bonds' (dat zijn leningen van bedrijven met een matige kredietwaardigheid) leveren gemiddeld ongeveer 4 procent op. Dat is wel heel mager gelet op het risico. Hieronder zie je dat dit in het verleden wel eens is anders geweest.
Het adagium there is no alternative (TINA) gaat dus nog altijd op voor aandelen. Want de afgelopen keren dat er een smak geld de markt in werd gegooid, was de reactie op de beurs telkens opwaarts gericht gedurende een aantal maanden.
De meeste aandelenindices duwen alweer tegen de recente recordstanden aan en als Joe Biden zijn plannen door het Amerikaanse Congres loodst, kunnen de recente records nog wel eens overtroffen worden.
S&P 500-index: op naar 4.500?
Wanneer je naar de brede S&P 500-index kijkt en de koersontwikkeling daarvan als maatstaf voor beleggersgedrag gebruikt, zie je al snel een correlatie tussen opwaartse versnellingen en momenten waarop er met geld gestrooid werd in een of andere vorm.
In de periode sinds maart vorig jaar, toen beurskoersen weer zijn gaan oplopen, zijn er veel steunpakketten van centrale banken en overheden voorbijgekomen.
Wanneer we de periode sinds november 2020 bekijken, toen duidelijk werd dat Joe Biden de nieuwe Amerikaanse president zou worden, valt op dat er momenten van aarzeling zijn geweest in de markt.
Op zich is dat is normaal, maar de impasse waarin de markt zich rond oktober en november 2020 bevond werd beëindigd met een duw in de rug naar boven van ongekende vorm en omvang. Zo hadden we de belofte van de Blauwe golf bij de eerste ellips in de bovenstaande grafiek en daarna knalde de beurs omhoog.
Biden won en het ernaar zag ernaar uit dat de Democraten een meerderheid zouden halen in beide Kamers van het Amerikaanse Congres. Inmiddels is dat zo.
Een tweede sleutelmoment zie je afgelopen maart, toen het Amerikaanse coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar werd goedgekeurd.
De afgelopen maand toont de markt zich wederom lusteloos, maar houdt deze de opwaartse trend goed vast. Want zo weet men inmiddels, vroeg of laat komt er toch hulp in de vorm van directe overheidssteun en een deel daarvan gaat sowieso naar aandelen. Dus waarom zou je verkopen?
Met die gedachte en een gebrek aan verkoopkracht is er maar weinig nodig om een volgende stijging naar bijvoorbeeld 4.500 punten te starten voor de S&P 500-index.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.