- Crypto is volgens Blackrock-baas Larry Fink als het “digitaliseren van goud” en de bitcoin heeft de potentie om “een revolutie te ontketenen” in de financiële wereld.
- De koers van de bitcoin steeg donderdag naar het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd en bereikte een niveau van $31.000
- BlackRock doet een poging om een beleggingsfonds voor de bitcoin te introduceren.
- Lees ook: Bitcoin blijft meest populair bij Nederlandse cryptobeleggers: dit zijn de 5 populairste cryptomunten
Crypto is als het “digitaliseren van goud” en bitcoin heeft de potentie om “een revolutie te ontketenen” in de financiële wereld, volgens CEO Larry Fink van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld.
De koers van de bitcoin steeg donderdag naar het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. De koers wordt gestuwd door de plannen van Fink om met een beursgenoteerd fonds te komen dat direct gaat investeren in bitcoins.
De bitcoin noteerde donderdagmiddag kortstondig meer dan 31.000 dollar en dat was voor het eerst sinds juni 2022.
BlackRock heeft bij beurswaakhond SEC een verzoek ingediend voor een beursnotering voor een speciaal beleggingsfonds gericht op bitcoin, een zogenoemd ETF (exchange traded fund).
Er wordt nu gehoopt dat de SEC hier goedkeuring voor geeft. BlackRock-topman Larry Fink zei dat hij het makkelijker en goedkoper wil maken voor beleggers om in de digitale munt te investeren.
Ook andere grote financiële partijen hebben zulke plannen, waaronder vermogensbeheerder Fidelity. Dat zou betekenen dat er meer geld van professionele investeerders naar de markt voor bitcoins en andere crypto's komt. Sinds begin dit jaar is de waarde van de bitcoin al meer dan 80 procent gestegen.
Een aantal dagen geleden liet de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC aan de Amerikaanse derivatenbeurs CBOE en de techbeurs Nasdaq weten, die de aanvragen voor een bitcoin-ETF van BlackRock en Fidelity hebben ingediend, dat ze nog nog "niet duidelijk en uitgebreid genoeg" waren.
BlackRock ziet nu potentie in de cryptomarkt
Fink zegt bereid te zijn met de toezichthouder samen te werken. "We werken heel nauw samen met de toezichthouders en willen van hen horen wat de problemen zijn en hoe we die op kunnen lossen", zei Fink woensdag in een interview met Fox Business.
"Wij denken dat als we verdere 'tokenisering' van beleggingen kunnen realiseren, en dat is wat de bitcoin is, dat het opnieuw een revolutie teweeg kan brengen in de financiële wereld", legde Fink uit.
Hij gaf ook toe dat hij in het verleden sceptisch was over cryptovaluta, vanwege het gebruik ervan voor "illegale activiteiten". Maar zijn pessimisme heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een positievere blik. "Ik denk dat crypto de rol heeft om op vele manieren goud te digitaliseren", zegt Fink.
Een belangrijk aspect voor beleggers is wel dat cryptomunten nog erg beweeglijk kunnen zijn: tot dusver is bitcoin dit jaar met met ruim 80 procent in waarde gestegen, terwijl de belangrijkste cryptomunt vorig jaar nog met 64 procent was gedaald. En in 2021 won de bitcoin 60 procent.
Na het doorbreken van de grens van 31.000 dollar donderdagmiddag, viel bitcoin weer wat terug. Rond vijf uur stond de munt volgens CoinGecko op 30.150 dollar.