- Het afgelopen jaar was heel zwaar voor de cryptomarkten, met het omvallen van cryptobeurs FTX en een andere financiële dienstverleners.
- Grote vraag is wie het volgende slachtoffer gaat worden.
- Experts delen hun verwachtingen voor 2023 en schetsen een aantal grote risico’s.
- Lees ook: De cryptomarkt heeft een rampzalig jaar achter de rug, maar analisten zien 3 voortekenen van een opleving
De markten voor cryptomunten hebben in 2022 harde klappen gehad, met het omvallen van grote spelers als cryptoplatform FTX, de algoritmische stablecoin TerraUSD en het inmiddels ter ziele gegane hedgefonds Three Arrows Capital.
De totale marktwaarde van de sector ligt nu meer dan 65 procent lager dan op het hoogtepunt van november 2021. De twee grootste cryptomunten, de bitcoin en ether, hebben op jaarbasis 60 procent verloren.
Veel mensen vragen zich af: Kan het nog slechter?
Om wat context te schetsen: de sector had van 2018 tot diep in 2019 maar liefst achttien maanden lang te maken met een bear market, die de “cryptowinter” werd genoemd.
"Het duurt lang voordat het besmettingsgevaar geweken is en we verwachten dat er nog dominostenen om zullen vallen in 2023", zegt hoofd strategie Phil Wirtjes van digitaal handelsplatform Enclave Markets tegen Insider. "Maar dat gezegd hebbende zien we ook al dat er wordt gewerkt aan meer betrouwbaarheid in de sector en we verwachten dat dit een kernthema zal zijn in 2023."
Wie is het volgende slachtoffer?
Alle ogen zijn gericht momenteel gericht op de cryptodienstverlener Digital Currency Group, het conglomeraat met dochterondernemingen als vermogensbeheerder Grayscale en cryptobroker Genesis.
Genesis ligt onder vuur nadat het opnames van tegoeden van klanten afgelopen november stop zette. De derivatentak van het bedrijf had naar verluidt 175 miljoen dollar geparkeerd op handelsrekeningen bij FTX. Door het faillissement van FTX kan Genesis niet meer bij die tegoeden, waardoor het zelf onvoldoende liquide middelen heeft om klanten uit te betalen die tegoeden willen opnemen.
Volgens Genesis haalden klanten nadat FTX faillissement aanvroeg snel hun geld weg, waardoor er grote liquiditeitsproblemen ontstonden.
"De naderende ondergang van Genesis baart al enige tijd zorgen, omdat het merendeel van de activa in bezit is van Amerikaanse hedgefondsen en de markt zich al heeft aangepast aan dit nieuws", zegt managing partner Andrei Grachev van DWF Labs tegen Insider.
"Hoewel het omvallen misschien niet een hele grote impact zal hebben op de sector als geheel, zal het zorgen voor het einde van het tijdperk van DCG, waarvan lang werd gedacht dat het de laatste dominosteen zal zijn die zou vallen."
Genesis ontsloeg afgelopen donderdag 30 procent van zijn personeel, bevestigde een woordvoerder van het bedrijf tegen Insider. Daarbij werden de salesafdeling en business development het zwaarst getroffen.
Gemini, een cryptobeurs die Genesis geld heeft geleend, probeert 900 miljoen dollar aan klantengeld terug te krijgen van Genesis.
Experts wijzen op 3 grotere risico's voor de cryptomarkt in 2023:
Er kunnen grote verliezen en liquidaties volgen in de sector als een groot bedrijf als Genesis, of moedermaatschappij DCG, faillissement aanvraagt.
"Er zullen nog vele jaren van rechtszaken en faillissementen volgen", zegt medeoprichter Tegan Kline van softwareontwikkelaar Edge & Node. "Het grootste onopgeloste probleem van dit moment is de situatie met DCG, Genesis en Grayscale en we zijn aan het afwachten hoe dat af gaat lopen."
Het omvallen van FTX kan ook dit jaar nog leiden tot meer faillissementen en rechtszaken.
Partner Fedor Muegge van blockchain-investeerder 369 Capital zegt tegen Insider dat de sector de gevolgen van het imploderen van FTX, Terra en Luna nog niet volledig heeft verwerkt.
"We zijn nog niets eens begonnen met het daadwerkelijk ontrafelen van FTX en het netwerk van bedrijven daar omheen. Nader onderzoek daarnaar en naar gebeurtenissen zoals met Terra kan tot meer rechtszaken leiden", zegt Muegge.
"Daarnaast zullen veel kleine spelers vanwege de langdurige 'bear market' met liquiditeitsproblemen te maken krijgen en dat zal uiteindelijk leiden tot meer faillissementen."
"Bij grote schokken op de markt kan crypto nog verder wegzakken, waarbij de bitcoin richting de 12.000 tot 13.000 dollar kan dalen en ether richting 800 tot 900 dollar", zegt hoofdeconoom Youwei Yang van cryptominingbedrijf BTCM tegen Insider. Hij denkt daarbij aan mogelijk moeilijke macro-omstandigheden, strengere regelgeving of een faillissement van DCG.
Verwacht ook geen beloften over hoge rendementen van 'cryptobanken', want als we iets geleerd hebben van de cryptomarkten in 2022 is het wel dat als iets te goed klinkt om waar te zijn, dat waarschijnlijk ook zo is.
Kredietverstrekker Celsius bood klanten bijna 20 procent rente op deposito's. Na een liquiditeitscrisis in juli vroeg het bedrijf faillissement aan.
"Gecentraliseerde krediet- en verdienproducten gaan de dodo achterna", zegt Kline van Edge & Node. "Je kan nog steeds aantrekkelijke rendementen behalen met web3-protocollen en decentrale applicaties (dapps), vooral in DeFi."
Als gevolg daarvan zullen beleggers de aandacht verleggen naar gedecentraliseerde finance, DeFi-protocollen en beurzen als Aave en Compound, of gedecentraliseerde beurzen als Uniswap.
"Er zijn veel cryptoprojecten die een hoog rendement kunnen opleveren. Ethereum en DeFi-protocollen hebben laten zien de cryptocrisis te kunnen overleven", zegt Kline.