- De bitcoin moet misschien onder de 30.000 dollar zakken om institutionele beleggers terug te lokken, aldus strateeg Nikolaos Panigirtzoglou van zakenbank JPMorgan.
- Panigirtzoglou vertelde Insider dat grote spelers zijn afgehaakt vanwege de hoge koers van de bitcoin.
- Maandag noteerde de bitcoin echter al weer 12 procent hoger op ruim 40.000 dollar.
De bitcoin moet misschien tot onder de 30.000 dollar zakken om institutionele kopers terug te lokken en de koers weer omhoog te stuwen. Dat zegt Nikolaos Panigirtzoglou, crypto-expert bij de Amerikaanse zakenbank JPMorgan.
Volgens de strateeg is een van de belangrijkste redenen voor de recente koersdaling van de bitcoin een afnemende belangstelling van grote spelers zoals professionele beleggers.
Panigirtzoglou legt uit dat vermogende partijen zich tot de bitcoin aangetrokken voelden, toen de koers begin dit jaar begon te stijgen. Maar de opmars zou zo snel zijn gegaan dat institutionele beleggers terughoudend zijn geworden, aldus de strateeg.
Lees ook: Bitcoin bereikt recordhoogte van $62.500 – ether breekt door $2.200
“Als je institutionele beleggers op dit moment vraagt of 50.000 dollar of 60.000 dollar een aantrekkelijk niveau lijkt voor bitcoin, zullen ze hoogstwaarschijnlijk ‘nee’ zeggen”, geeft Panigirtzoglou aan.
“Om die institutionele interesse weer aanzienlijk te laten toenemen, vrees ik dat we misschien tot onder de 30.000 dollar moeten zakken.”
De visie van Panigirtzoglou verschilt van die van een aantal andere strategen, die denken dat een daling onder de 30.000 dollar waarschijnlijk verdere problemen voor de bitcoin brengt. Marktanalist Edward Moya van valutaplatform Oanda zei afgelopen week dat “een terugval tot onder de 30.000 dollar een verkoopgolf teweeg zou kunnen brengen."
Maandag noteerde de bitcoin overigens weer meer dan 10 procent hoger op iets meer dan 40.000 dollar. Wel staat de bitcoin nog altijd fors lager ten opzichte van het record van bijna 65.000 dollar rond medio april.
Ondanks de recente koersstijgingen ziet Panigirtzoglou geen tekenen dat institutionele beleggers weer instappen. “Als je kijkt naar de handelsvolumes en geldstromen, is er geen bewijs van een 'buy the dip'-strategie”, zegt hij.
De crypto-expert wijst hierbij op de termijnmarkt, waar de prijzen voor contracten om bitcoin later dit jaar te kopen lager liggen dan de actuele koers van de bitcoin bij directe aankoop. Volgens Panigirtzoglou duidt dit op een zwakke vraag van grotere beleggers, die vaak termijncontracten gebruiken om te handelen in de bitcoin.
Wilde rit voor de bitcoin
De bitcoin maakte in de eerste maanden van 2021 een enorme opmars door, waardoor de koers op een gegeven moment meer dan 120 procent hoger stond dan aan het begin van het jaar. Deze groei werd gestuwd door bedrijven als autofabrikant Tesla, die de cryptomunt tijdelijk accepteerde als betalingsmiddel.
In mei veranderde het marktsentiment, nadat Tesla-topman Elon Musk aankondigde de bitcoin niet langer als betaling te accepteren vanwege zorgen om het energieverbruik. Ook waarschuwingen vanuit China dat cryptomunten geen betaalmiddel zijn, kwam de koers niet ten goede.
Panigirtzoglou zegt echter dat er al in maart en april tekenen waren dat de institutionele belangstelling voor de bitcoin tanende was, met name door een sterke vertraging van geldstromen naar indexfondsen die mogelijkheden bieden om te beleggen in de bitcoin.
Volgens de crypto-expert heeft de crash van 2018 laten zien dat de huidige fase van lagere koersen voor cryptomunten maanden kan aanhouden.
[activecampaign form=28]
Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens:
- Beleggen in bitcoin en ethereum zonder zelf de munten te kopen: dit zijn de kansen en risico’s van de crypto-ETN’s van VanEck
- Hippe, nieuwe cryptomunt Internet Computer maakt vrije val van 90% in een maand tijd: ruim $60 miljard aan beurswaarde weg
- Verbied de bitcoin en andere cryptomunten in Nederland, bepleit baas van CPB: crash dreigt
- Het toezichthoudende Basel-comité wil uiterst strenge kapitaalregels voor banken die cryptomunten bezitten
- Amerikaanse miljardair en zakenbankier vergelijkt huidige bitcoinrage met de goudkoorts van 1848 – en zoekt naar zakelijke kansen