- De Amerikaanse ondernemer en cryptobelegger Grant Sabatier is bekend van de bestseller ‘Financial Freedom.’
- Wie zich op de cryptomarkt begeeft, moet niet meer dan 5 procent van z’n vermogen in cryptomunten stoppen, vindt Sabatier.
- In een gastbijdrage voor Insider geeft Sabatier zijn visie op hoe je moet omgaan met de cryptomarkt.
- LEES OOK: 7 altcoins die mee omhoog kunnen bij de nieuwe rally van de bitcoin, volgens een technisch analist
Cryptomunten maken dit jaar een flinke opmars. Toch bestaan digitale valuta zoals de bitcoin nog maar relatief kort.
Wereldwijd zijn er zo’n 78 miljoen cryptoportemonnees, ofwel digitale rekeningen op de handelen in cryptomunten, op een wereldbevolking van 7,9 miljard mensen.
Sinds de bitcoin in 2009 werd geïntroduceerd, is het aantal coins waar je in kunt beleggen in de loop der jaren explosief gestegen. De keuze is enorm en er zijn inmiddels meer altcoins dan ooit.
Je kunt tegenwoordig in bijna elke coin of token investeren. Wil je een virtueel stuk land bezitten in Decentraland? Kijk dan naar de bijbehorende cryptomunt mana.
Geloof je in de toekomst van gedecentraliseerde financiële diensten, waarbij transacties tussen partijen op een cryptoplatform worden uitgevoerd, zonder tussenkomst van banken of beursmakelaars? Dan kun je denken aan de platforms Ethereum of Solana.
Tegelijk is de cryptomarkt extreem beweeglijk. Enorme rijkdom wordt in luttele minuten vergaard én is zo ook weer verdwenen. Bovendien zijn er talloze frauduleuze cryptoprojecten, met als enige doel om beleggers geld afhandig te maken.
De korte geschiedenis van SQUID, een token gebaseerd op de populaire Netflix-show Squid Game, is daar een voorbeeld van. Deze cryptomunt werd eind oktober gelanceerd en de waarde liep snel op. Maar binnen een paar dagen verdween het team achter deze munt als een dief in de nacht en implodeerde de munt. Poef, 3 miljoen dollar weg.
Dus hoe kun je wel veilig en verstandig investeren in crypto? Dit zijn wat mij betreft belangrijke vuistregels.
1. Investeer tot 5 procent van je vermogen
Ik geloof er heilig in dat blockchaintechnologie de toekomst is, maar ik geloof ook dat het te vroeg is om teveel risico te nemen bij het investeren in cryptovaluta. Ik zie veel te veel investeerders hun hele vermogen, of grote delen ervan, omzetten naar coins en tokens.
Iedere week ontvang ik e-mails van mensen die leningen, hypotheken zijn aangegaan om meer crypto te kopen. Dat is gevaarlijk en dom. Waarom je financiële zekerheid riskeren voor een belegging?
Ja, sommige mensen zijn de afgelopen tijd op deze manier rijk geworden. Maar zou jij je toekomst overlaten aan het toeval? Een muntje opgooien? Ik geloof in het nemen van risico's, maar wel gecontroleerd.
Mijn advies is om tot vijf procent van je vermogen te investeren in crypto. Veel minder als je net begint. Als belegger kun je beter het gros van je vermogen steken in beleggingen die historisch gezien het meest voorspelbaar en betrouwbaar zijn: aandelen, obligaties en vastgoed.
Als je vermogen groeit en je meer weet van de cryptomarkt, kun je daar ook meer in beleggen. Maar je moet wel zeker weten dat je risico wilt lopen in deze markt.
Lig je 's nachts wakker van je cryptobeleggingen? Ben je bankroet als de markt instort? Misschien heb je dan te veel geld gestoken in coins en tokens.
2. Spreid je beleggingen in crypto
Mensen zijn niet goed in voorspellen. De meeste cryptomunten en tokens op de markt zullen over een paar jaar niks meer waard zijn. Net zoals bij aandelen is het op de cryptomarkt lastig om op de lange termijn winnaars aan te wijzen.
Daarom is het belangrijk om je beleggingen in cryptomunten zo divers mogelijk te houden. Dat betekent dat je zowel in gevestigde grote cryptomunten kunt beleggen als in altcoins.
In mijn eigen beleggingsportefeuille heb ik bitcoins en ether, maar ook altcoins zoals chainlink, solana, sushi en lida dao.
Beschouw dit niet als beleggingsadvies, maar als een illustratie van hoe ik mijn blootstelling aan cryptomunten heb gespreid over populaire crypto's en een paar altcoins waar ik nieuwsgierig naar ben en waar ik in geloof. Ik heb het meeste geld gestopt in de bitcoin, ether en solana.
3. Blijf uit de buurt van mememunten
Beleggen is niet hetzelfde als gokken. Ik ben geen fan van mememunten en ik raad ook niemand aan om er geld in te stoppen.
Het is duidelijk dat de shibu inu coin enorm in waarde is gestegen de afgelopen maand, maar ik weiger hier geld in te steken. De belangrijkste reden: het draait alleen maar om de hype. Als shiba inu 1 dollar waard wordt, heb ik duidelijk de boot gemist. Maar dat is geen reden om zoveel risico te willen lopen.
Een van mijn vrienden investeerde in KEANU, de memecoin die als eerbetoon aan acteur Keanu Reeves werd gelanceerd. Toen Reeves dreigde met juridische stappen tegen de makers verloren heel wat mensen geld. Zo zijn er talloze verhalen en voorbeelden. Dit soort crypto's zijn het niet waard om in te beleggen.
4. Beleg kleine hoeveelheden in plaats van grote smakken geld
Net zoals met aandelen, is het verstandig om het bedrag dat je wilt beleggen stapsgewijs in te zetten. Met periodiek beleggen middel je tussen hogere en lagere koersen, waardoor je de risico's die je loopt spreidt.
Heb je een smak geld te besteden, of wil je een maandsalaris investeren in crypto? Denk dan na over gespreid beleggen. Veel cryptobeurzen bieden je de mogelijkheid om automatisch kleine hoeveelheden te investeren.
5. Stop je geld in projecten en creatievelingen die je vertrouwt
Als laatste: vergeet niet het onderliggende simpele en mooie concept achter cryptovaluta: het vastleggen van transacties op een gedecentraliseerd digitaal logboek, de blockchain. Dat is revolutionair en zal de komende jaren veel markten veranderen.
Zoals met elke belegging moet je alleen investeren in dingen die je begrijpt. Misschien heb je niet de technische achtergrond om cryptoprojecten te begrijpen. Toch kun je je verdiepen in het doel van projecten en kijken naar de oprichters.
Beleg alleen in projecten en personen waar je in gelooft. Niet in coins waarvan je hoopt dat ze 's nachts terwijl je ligt te slapen in waarde verdubbelen.
Onthoud: beleggen is niet hetzelfde als gokken
Het is een ongelofelijk spannende tijd om belegger te zijn. Toch raad ik aan om voorzichtig te zijn en alleen te beleggen met geld dat je ook echt kunt missen. Er is altijd wel een nieuwe interessante belegging. Als je een kans mist, komt er echt wel weer een nieuwe.
Grant Sabatier is de medeoprichter van BankBonus.com en auteur van internationale bestseller 'Financial Freedom' (Penguin Random House).