- Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar met weinig tot geen spaargeld hebben vaker al hun vermogen in cryptomunten gestoken, blijkt uit een onderzoek van het Nibud en Rabobank.
- Jongvolwassenen zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s van beleggen, zowel in aandelen als crypto’s.
- Het Nibud pleit voor betere informatievoorziening om het kennisniveau van jongere beleggers op te krikken.
- Lees ook: Zo help je je kind wegwijs te worden met beleggen
Beleggen in crypto is populair onder jongvolwassenen, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Rabobank. Ruim een kwart van de respondenten heeft geld gestoken in cryptomunten en 10 procent belegt zelfs uitsluitend in digitale valuta.
Voor het onderzoek kregen 1.568 personen van 18 tot en met 30 jaar een vragenlijst voorgelegd. Daaruit blijkt dat 42 procent belegt, voornamelijk om vermogen op te bouwen.
Zo’n drie op de tien jongvolwassenen doet dat via traditionele vormen van beleggen zoals aandelen, obligaties of indextrackers. Maar 27 procent geeft aan ook cryptovaluta te bezitten.
Jongvolwassen schatten de risico’s van cryptovaluta over het algemeen hoger in dan beleggen in aandelen, obligaties, fondsen of indextrackers. Maar uit de antwoorden blijkt ook dat jongvolwassenen met weinig of geen spaargeld vaker alleen crypto’s hebben. En dat baart Nibud-directeur Arjan Vliegenthart zorgen.
"De hoofdregel is dat je alleen belegt met geld dat over is, geld waarmee je risico kan lopen", aldus Vliegenthart. "Als je dan bijvoorbeeld je auto total loss rijdt, heb je geld achter de hand voor een nieuwe."
Basale kennis over beleggen ontbreekt bij veel jonge cryptobeleggers
Vliegenthart pleit voor meer goede informatie over crypto's – en ook beleggen in het algemeen. Want uit het onderzoek komt naar voren dat jonge beleggers zich vaak onvoldoende bewust zijn van de risico's.
Door de opkomst van beleggingsapps is aandelen kopen steeds meer op een spelletje gaan lijken, met jonge beleggers als voornaamste spelers. De apps proberen mensen te verleiden tot veel transacties of risico nemen, iets waar de financiële toezichthouder AFM begin november nog voor waarschuwde.
Om het kennisniveau van jongvolwassenen te peilen, kregen respondenten de volgende stelling voorgelegd: 'Een aandeel van één bedrijf geeft normaal gesproken een zekerder rendement dan een aandelenfonds.'
57 procent van de mensen die traditioneel belegt, gaf hierop het juiste antwoord: 'niet waar'. Van de respondenten die alleen in crypto zitten, had slechts een derde deze vraag goed.
Het gaat hier om zeer basale beleggingskennis over het spreiden van beleggingen. De vuistregel is dat bij beleggingen die sterk kunnen schommelen in waarde, zoals aandelen, spreiding over meer aandelen het risico verkleint dat een 1 miskoop voor grote verliezen zorgt, omdat andere aandelen in een mandje compensatie kunnen bieden.
Betere informatie over beleggen
Vliegenthart snapt dat jongvolwassen op zoek gaan naar andere manieren om vermogen op te bouwen, omdat sparen bij de bank nauwelijks iets oplevert. "Beleggen kan een optie zijn, alleen niet als je verder helemaal geen buffer hebt."
De Nibud-directeur ziet dat er veel reclame wordt gemaakt voor beleggen en cryptovaluta. En ook financiële influencers vuren beleggingsadviezen af op jongvolwassenen via sociale media. Ook daar waarschuwde de AFM eerder dit jaar voor.
Het ontbreekt volgens Vliegenthart aan gedegen informatie voor jonge mensen om de juiste keuzes te maken. "Wij vinden het belangrijk dat ze worden geholpen om hun geld op een zo verstandig mogelijke manier te investeren, zodat geldproblemen later worden voorkomen."
Meer weten over beleggen in aandelen, obligaties en crypto's? Wij hebben de risico's en rendementen voor je op een rij gezet.
[activecampaign form=28]