- Crusoe Energy vangt vrijkomend gas uit olievelden op en gebruikt die energie om bitcoin te delven.
- Het bedrijf is momenteel een van de grootste Amerikaanse cryptodelvers en heeft investeringen aangetrokken van Coinbase.
- De cryptowereld heeft na de kritiek van Elon Musk steeds meer oog voor het klimaat.
De 27-jarige elektricien Hunter Lowe uit de Amerikaanse staat Tennessee werkte voor 10 dollar per uur toen hij besloot naar North Dakota te verhuizen om daar een betere baan te vinden om zijn gezin te kunnen onderhouden. Hij had nooit gedacht dat hij in de cryptowereld terecht zou komen.
Maar Lowe is nu elektricien bij Crusoe Energy, een bedrijf dat vrijkomend gas uit olievelden opvangt en die energie gebruikt om bitcoin te ‘delven’. Volgens het bedrijf dringt het daarmee de CO2-uitstoot van het zogeheten fakkelgas met 63 procent terug.
Lowe noemt het “de beste baan die ik ooit heb gehad” en zegt uitstekend betaald te worden. Volgens hem gaan de zaken goed tijdens de cryptoboom van 2021. “Het wordt elke dag we door weer een ander bedrijf ontdekt zijn drukker”, zegt hij tegen Insider.
Crusoe is niet het enige bedrijf dat actief is in deze sector. Zo hebben bedrijven als EZ Blockchain een vergelijkbare aanpak. Maar het is wel een van de grootste en heeft investeringen aan weten te trekken van het beursgenoteerde cryptoplatform Coinbase en van de broertjes Cameron en Tyler Winklevoss.
Crusoe 'delft' bitcoin ter plekke
Maar hoe werkt het? Als oliebedrijven naar olie boren, stuiten ze vaak ook op gasvelden. Maar omdat meestal de infrastructuur ontbreekt om het gas te kunnen winnen en verkopen, wordt het vaak verbrand. Dat proces heet affakkelen en zorgt voor de bekende vlammen boven olievelden.
En daar komt Crusoe om de hoek kijken. Het bedrijf installeert een pijpleidingsysteem dat het gas wegleidt naar generatoren. Die produceren elektriciteit die direct wordt gebruikt door computers bij de olievelden.
Die computers 'delven' vervolgens bitcoin, dat wil zeggen dat ze ingewikkelde puzzels oplossen om transacties goed te keuren op de blockchain. Daarvoor krijgen ze een beloning in bitcoin.
Een bitcoin was maandagmiddag zo'n 32.000 dollar waard, maar heeft eerder dit jaar al boven de 60.000 dollar gestaan.
"We betalen de oliebedrijven voor het gas dat we gebruiken in onze generatoren en bezorgen hen daarmee een constante inkomstenstroom, terwijl ze het gas eerder voor niks affakkelden", zegt directeur Cully Cavness van Crusoe tegen Insider.
Volgens Cavness heeft Crusoe inmiddels installaties in onder meer North Dakota, Colorado en Montana en is het nu een van de grootste bitcoindelvers van Noord-Amerika.
Steeds meer aandacht voor energiegebruik bitcoin
Toch zien sommige mensen het betalen van oliebedrijven voor hun bijproducten als het overeind houden van de fossiele industrie. Anderen stellen dat bitcoin sociaal nutteloos is en er veel betere bestemmingen zijn om energie voor te gebruiken.
Zo heeft econoom Nouriel Roubini van The New York University cryptomunten zinloos en inefficiënt genoemd en zei hij dat "The Flintstones een beter monetair systeem hadden."
Elon Musk, een van de meest prominente pleitbezorgers van cryptomunten, accepteert niet langer bitcoinbetalingen voor Tesla's en bekritiseerde het "belachelijke" energiegebruik. Analisten van Bank of America schatten dat voor elk nieuw miljard aan bitcoin dezelfde hoeveelheid energie nodig is als voor 1,2 miljoen auto's.
Cavness benadrukt dat Crusoe "een interne milieustandaard hanteert om alleen projecten te selecteren die de netto-uitstoot van broeikasgassen terugdringen."
Hij stelt ook dat de prijzen van Crusoe zodanig zijn dat "we geen economische prikkel creëren om de traditionele gasafvangsystemen te vervangen."
Volgens Cavness worden de generatoren van zijn bedrijf ook niet alleen gebruikt voor het delven van bitcoin, maar in toenemende mate ook voor andere energie-intensieve processen als cloudcomputing.
Investeerders zien toekomst in de technologie
De aanvallen van Musk op het energiegebruik van bitcoin hebben het probleem in de schijnwerpers gezet. Cryptobedrijven besteden inmiddels meer aandacht aan het klimaat dan ooit.
Die groene focus lijkt goed nieuws voor Crusoe dat recent 128 miljoen dollar heeft opgehaald om zijn technologie voor het afvangen van gas van de 40 huidige installaties uit te breiden naar 100. Onder de investeerders waren Valor Equity Partners, Bain Capital en Exor van de familie Agnelli.
Als iemand die vroeger voor olie- en constructiebedrijf Halliburton en gasbedrijven werkte was Lowe eerder nog sceptisch over "al dat groene gedoe". Maar door zijn werk bij Crusoe is hij van gedachten veranderd en stelt hij bij te dragen aan een betere toekomst.
[activecampaign form=28]