- Het cruiseschip Symphony of the Seas van Royal Caribbean heeft een geavanceerd recyclingsysteem ontwikkeld.
- Tijdens een cruise van een week kan de bemanning tot 7.000 kilo glas verwerken.
- Ook afvalwater, blikjes en etensresten worden aan boord gerecycled.
- Lees ook: De wereld over in 136 dagen: luxe cruise van Tokio naar New York (via Amsterdam), met vanafprijzen van €75.000 – neem een kijkje
Cruiseschepen produceren enorme hoeveelheden afval, maar er zijn geen vuilniswagens op zee die de troep komen ophalen.
Om het afvalprobleem het hoofd te bieden, heeft het 361 meter lange schip Symphony of the Seas eigen afvalverwerkings- en waterzuiveringsinstallaties aan boord.
Benieuwd hoe etensresten, afvalwater, blikjes en glas van vakantiegangers worden gerecycled op het een na grootste cruiseschip ter wereld? Bekijk dan de slideshow hieronder!
Zo wordt het afval verwerkt aan boord van de Symphony of the Seas
Zo wordt het afval verwerkt aan boord van de Symphony of the Seas
-
Cruiseschepen produceren enorme hoeveelheden afval, maar waar gaat het heen?
The Symphony of the Seas is een van de grootste cruiseschepen ter wereld. Het in 2018 gebouwde schip van Royal Caribbean is 361 meter lang en weegt ruim 228.000 ton.
(AP Photo/David Vincent)
-
Het verwerken van afval is een probleem waar cruisemaatschappijen al jarenlang mee worstelen.
In 2016 kreeg Princess Cruise Lines een boete van 40 miljoen dollar, nadat de maatschappij had toegegeven illegaal olie-afval te hebben gedumpt in zee, volgens The New York Times.
In 2019 veroordeelde een Amerikaanse rechter Carnival Cruise Lines tot een boete van 20 miljoen dollar voor het dumpen van plastic in zee en andere milieuovertredingen.
Rosemary Calvert/Getty Images
-
Cruisemaatschappijen bedenken manieren om water te zuiveren en afval te verwerken aan boord.
Stewart Chiron, een ‘cruiseschip-expert’ die geregeld door Amerikaanse media wordt benaderd, zegt tegen Insider dat de problemen van Carnival Cruise Lines zorgde voor “een dringende behoefte aan betere technologie zodat schepen efficiënter kunnen opereren. Tot nu toe bestonden die mogelijkheden niet.”
Cruiseschepen zijn berucht om de schade die ze toebrengen door het dumpen van afval. Volgens Alaska Public Media hebben cruiseschepen in 2019 meer dan 1,5 miljoen kilo aan afval gedumpt in Juneau in Alaska.
Insider Business
-
De Symphony of the Seas van Royal Caribbean is een 'zero landfill ship'. Dat wil zeggen dat het gebruik maakt van recycling en waterfiltratie om zijn eigen afval te verwerken.
Duurzaamheidsmanager Alex Mago van de Symphony of the Seas zegt tegen Insider dat het afvalteam van het schip op een lager dek het afval scheidt.
Er zijn volgens Royal Caribbean 2.200 bemanningsleden aan boord.
Insider Business
-
De bemanning sorteert glas op kleur en kan tijdens een cruise van een week bijna 7.000 kilo glas verwerken.
Insider Business
-
Elk van de 36 keukens aan boord van het schip heeft een 'afvalputje'.
Etensresten van de cruises van Royal Caribbean worden minimaal 12 zeemijl (ruim 22 kilometer) van land gedropt, staat in de afvalrichtlijnen van het bedrijf. Maar eerst worden ze “naar internationale standaarden verpulverd tot minder dan 25 millimeter”.
Insider Business
-
Etensresten worden door een enorme pijp vervoerd naar een voedselprocessor onderin het schip, waar het wordt verwerkt.
Insider Business
-
De scheepscrew verplettert duizenden waterflessen per week.
Het schip is afhankelijk van waterflessen, omdat cruiseschepen uit gezondheids- en veiligheidsoverwegingen niet is toegestaan zelf waterbronnen aan boord te hebben.
Insider Business
-
Ook kartonafval en blikjes worden aan boord verwerkt.
Insider Business
-
De Symphony of the Seas heeft twee afvalverwerkingsinstallaties aan boord.
De twee afvalverwerkingsinstallaties zijn 24 uur per dag in bedrijf en worden bediend door tien bemanningsleden.
Insider Business
-
Geplet aluminiumafval wordt bewaard in een koelruimte, om te voorkomen dat geuren zich verspreiden naar andere delen van het schip.
Insider Business
-
Afvalwater uit gootstenen, wasmachines en toiletten wordt gemixt in een waterzuiveringssysteem, voordat het wordt geloosd in zee.
Het waterzuiveringssysteem doorloopt meerdere schoonmaakprocessen tot het water voldoet aan de internationale milieustandaarden.
Insider Business
-
Als het schip aanmeert in Miami worden het plastic, papier en glas uitgeladen om verder verwerkt te worden door recyclingpartners.
Volgens Royal Caribbean heeft het bedrijf in 2021 meer dan 7 miljoen kilo afval verwerkt.
Insider Business