Cruijff verdient goed bij door de fluwelen revolutie die hij heeft ingezet bij Ajax. Tientallen medewerkers uit de jeugdopleiding moeten verplicht een opleiding volgen aan het Cruyff Institute, en de oud-voetballer verkoopt zijn plannen voor de jeugdopleiding bij Ajax door aan andere clubs.

Daardoor steeg het eigen vermogen van de bedrijven van Cruijff tussen 2011 en 2013 met 5 miljoen euro, een verdubbeling. Dat meldt de Volkskrant zaterdag, op basis van interne documenten en gesprekken met personen in en rond Ajax.

Van Basten weigerde

Cruijff startte in 2010 een ‘revolutie’ bij zijn club. Het oude bestuur stapte op en onder leiding van de legendarische nummer 14 kwamen oud-voetballers als Marc Overmars en Edwin van der Sar aan de leiding. Zij voerden de plannen van Cruijff uit: er moesten meer jeugdspelers naar het eerste elftal van Ajax.

Onderdeel van het beleid is dat medewerkers een opleiding aan het opleidingsinstituut van Cruijff, waardoor de voormalige voetballer directe inkomsten heeft aan zijn revolutie. Cruijff wilde al in 2008 dat Marco van Basten, destijds trainer van Ajax, zijn medewerkers op cursus stuurde bij het Cruyff Institute, maar Van Basten weigerde. In 2015 wordt het plan er alsnog doorheen gedrukt. Nu zouden 32 medewerkers een van Cruijffs opleidingen volgen.

Cruijff verkoopt methode

Daarnaast verkoopt Cruijff, met hulp van onder meer zijn dochter, de plannen van de jeugdopleiding door. In 2012 kocht de Mexicaanse club Chivas de plannen. Het is niet duidelijk hoeveel Cruijff daarvoor kreeg betaald, maar uit de Spaanse jaarrekening van de onderneming van Cruijff blijkt dat de omzet in 2012 omhoog schiet naar 6,4 miljoen euro; 5,2 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

Volgens de eigenaar van de club, Jorge Vergara, beweerde Cruijff dat hij de jeugdopleiding van Chivas de beste in de wereld zou maken. Maar na negen maanden werd de overeenkomst ontbonden. Het plan zou ook zijn doorverkocht aan de Australische club Melbourne Heart en Mamelodi Sundowns uit Zuid-Afrika. Hoeveel deze clubs hebben betaald, is ook niet bekend.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl