Crowfundingplatform voor MKB-bedrijven Funding Circle groeit hard en ziet Nederland als één van de vier kernmarkten, naast het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Een beursgang is een serieuze optie, aldus topman Samir Desai.
Deze week maakte Funding Circle, dat z’n hoofdzetel in het Verenigd Koninkrijk heeft, de groepsresultaten over 2016 bekend. De kerncijfers zien er zo uit.
- De omzet steeg in 2016 met 59 procent naar 50,9 miljoen pond
- Het verlies nam met 3 procent af tot 35,7 miljoen pond
- In 2016 werd in totaal voor één miljard aan leningen verstrekt via het platform.
Funding Circle biedt particulieren de mogelijkheid om te investeren in MKB-leningen via het platform, en werkt daarnaast ook samen met banken en verzekeraars als geldverstrekkers. Eerder dit jaar sloot het crowdfundingplatform een grote deal in het Verenigd Koninkrijk met Aegon.Het platform verdient zelf geld met commissies op verstrekte leningen.
Mede-oprichter en topman Samir Desai zegt tegen onze collega’s van Business Insider UK: “We zijn blij met de groepsresultaten. Per saldo is het verlies als percentage van de omzet gedaald. In het Verenigd Koninkrijk draaien we sinds het vierde kwartaal van 2016 met een positieve cashflow”.
Nederland groeimarkt voor Funding Circle
Funding Circle werd in 2010 opgericht en is sinds 2015 ook in Nederland actief. Het VK is veruit de grootste markt. Sinds de start is via de Britse tak inmiddels meer dan 3 miljard pond uitgeleend.
"Verschillende markten zitten in andere fases wat betreft de groei", geeft directeur Jeroen Broekema van Funding Circle Nederland desgevraagd aan. "In Nederland startten we in 2015 bijvoorbeeld met 105 verstrekte leningen voor een bedrag van 7 miljoen euro. Dit jaar verwachten we meer dan 600 leningen te verstrekken voor meer dan 30 miljoen euro. In aantallen leningen zijn we inmiddels de grootste niet-bancaire speler op de markt."
Topman Desai is positief over de expansie buiten het Verenigd Koninkrijk, maar uit de financiële resultaten blijkt wel dat het crowdfundingplatform begin dit jaar is gestopt in Spanje, waar het in in 2015 actief werd door de overname van Zencap. Op die manier is Funding Circle ook in Nederland begonnen.
"Het is zeker zo dat de internationale expansie uitdagend is, en waarschijnlijk lastiger dan ik verwachtte toen we eraan begonnen", zegt Desai.
De beslissing om te stoppen in Spanje is volgens Desai een kwestie van sterkere focus. "We hebben uiteindelijk besloten om onze energie te concentreren op ons kerngebied: het VK, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland."
Beursgang Funding Circle
Op termijn kijkt Desai voor Funding Circle naar een beursgang, zo geeft hij aan: "We geloven dat ons type bedrijf een publiek genoteerd bedrijf moet zijn; dat past ook bij de transparantie en openheid die we nastreven, en maakt het mogelijk om onze dienstverlening aan meer mensen aan te bieden." Maar een tijdspad voor een beursgang wil Desai vooralsnog niet noemen.
Ook zijn er geen "directe plannen" voor uitbreiding naar meer landen. Maar Funding Circle is volgens de topman nadrukkelijk een internationaal bedrijf. "Nu we de lastigste hobbels hebben genomen, kunnen we makkelijk naar nieuwe markten uitbreiden."