De crisis in Italië eist een nieuw slachtoffer: het restaurant waar de tiramisu is uitgevonden sluit na meer dan zeventig jaar zijn deuren.
Het restaurant, Le Beccherie in Treviso, slaagt er simpelweg niet in om voldoende eters te trekken. “De politici, de zakenmensen en de gewone mensen blijven weg”, zegt eigenaar Carlo Campeol tegen La Corriere della Sera.
Eind maart trekt Campeol voorgoed de deur van Le Beccherie achter zich dicht.
Internationale faam
De eetgelegenheid ging open in 1939. In de jaren zeventig bedacht Ada Campeol samen met haar man Aldo en de banketbakker Roberto Linguanotto de tiramisu. Samen met andere typische gerechten, geïnspireerd op de keuken van het Venetiaanse platteland, bracht het toetje Le Beccherie internationale faam.
“Maar dat is niet genoeg om vandaag de dag mensen naar het restaurant te trekken”, zegt Carlo Campeol. “We hadden dit restaurant een draai moeten geven, maar op mijn zestigste heb ik daar geen energie meer voor. Zo wordt de regel bevestigd dat met de derde generatie een bedrijf ophoudt te bestaan, dat geldt ook voor ons.”
'Mensen eten zelfs in bars'
De traditionele Italiaanse restaurantcultuur staat onder druk, verzucht de eigenaar. "Tegenwoordig zijn cocktailbars hip", zegt Campeol. "Bij krantenwinkels kun je eten krijgen, mensen eten in bars. Bij de groothandel kunnen restaurants voor anderhalve euro de heerlijkste magnetrongerechten kopen. En er zijn geen controles, er zijn geen normen die je in acht hoeft te nemen."
Enige bitterheid kan hij dan ook niet onderdrukken. "Er zijn in dit vak twee soorten mensen: ondernemers zonder scrupules en restauranthouders die worden geleid door passie. Ik hoor bij die laatste categorie."
Premier wil belastingmaatregelen
Plannen om het Italiaanse bedrijfsleven een push te geven komen voor Le Beccherie te laat. Italië verkeert nog steeds in een recessie. De kersverse Italiaanse premier Matteo Renzi presenteerde vorige week verregaande belastinghervormingen om daar verandering in te brengen.
Zo zou de inkomstenbelasting van tien miljoen Italianen met lage en middeninkomens worden verlaagd, voor 10 miljard euro per jaar. Een regionale belasting voor het bedrijfsleven wordt met tien procent verlaagd.
Renzi zal zijn plannen wel goed met Europa moeten afstemmen: de Italiaanse staatsschuld van twee biljoen euro (113 procent van het bbp) is procentueel de op één na grootste van de eurozone, na die van Griekenland.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl