De kredietcrisis en de daaropvolgende economische crisis hebben Nederlanders zwaar geraakt in de portemonnee. In 2013 leverden zelfstandigen het meest in.
De koopkracht van de Nederlandse bevolking is afgelopen jaar met 1,1 procent afgenomen. Daarmee is 2013 het vierde jaar op rij waarin de koopkracht is gedaald. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.
(klik voor uitvergroting)
De aanhoudende koopkrachtdaling is volgens het statistiekbureau “geheel in lijn met de economische crisis en de oplopende werkloosheid”.
De jaren van koopkrachtverlies volgen op een lange periode (1985-2009) waarin de koopkracht met gemiddeld 1,8 procent per jaar toenam. Alleen in 2005 was sprake van een (lichte) daling aldus het CBS.
Voor 2014 verwacht het Centraal Planbureau overigens voor het eerst in vier jaar een stijging van de gemiddelde koopkracht, met 1,5 procent.
Zelfstandigen leveren meest in
De meeste bevolkingsgroepen leverden vorig jaar in, maar zelfstandigen het meest. Zij hadden gemiddeld 3,3 procent minder te besteden. De spreiding is bij die groep wel groot. Een kwart van de zelfstandigen verloor 16 procent of meer, terwijl een even grote groep er minstens 10 procent op vooruit ging.
Ook uitkeringsgerechtigden gingen er flink op achteruit. Zo zagen gepensioneerden hun koopkracht met 3 procent slinken, onder meer doordat veel aanvullende pensioenen niet geïndexeerd, maar zelfs gekort werden.
Ook is de AOW-gerechtigde leeftijd omhoog gegaan waardoor sommige mensen te maken kregen met een AOW-gat. Alleen mensen met een vaste baan kregen er 0,4 procent bij.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl