De ernstige diplomatieke crisis tussen Qatar en zijn buurlanden had voor Groot-Brittannië niet op een slechter moment kunnen komen.
Met de politiek in een totale impasse wat betreft de Brexit en een parlement zonder meerderheid, hebben de Britten stabiele handel en investeringen nodig van partners buiten Europa om buitenlands geld de economie in te laten stromen.
Maar Bahrein, Saudi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de diplomatieke relaties met Qatar verbroken. Hun luchtruim, vaarroutes en andere verbindingen tussen Qatar en het Arabisch schiereiland zijn afgesloten.
De golfstaten om Qatar heen beschuldigen het land van het steunen van terreurgroepen zoals IS en Al-Qaeda. Qatar ontkent de beschuldigingen.
Het conflict brengt Groot-Brittannië in een oncomfortabele positie. Aan beide kanten hebben de Britten belangrijke handelspartners, dus moeten ze op zoek naar de juiste balans.
Maar de situatie is zo instabiel en de diplomatieke betrekkingen tussen beide kampen zijn zo ruw verbroken dat de Verenigde Arabische Emiraten hebben verboden sympathie te uiten voor Qatar.
Medelijden hebben met Qatar kan vijftien jaar celstraf opleveren en een boete van minimaal 500.000 dirham (121.430 euro), heeft minister Hamad Saif al-Shamsi van Justitie van de VAE gezegd.
Belangrijke handelspartner
Premier Theresa May heeft Qatar aangewezen als een belangrijke handelspartner voor Groot-Brittannië in de wereld na de Brexit. In maart heeft ze een intentieovereenkomst getekend met de bedoeling "de samenwerking tussen onze regeringen en onze bedrijven te versterken op een breed terrein van vitale sectoren".
Daaronder vallen "onderwijs en gezondheidszorg, wetenschap, onderzoek en innovatie, toerisme, cultuur, transport, energie, financiële diensten en de ontwikkeling van startups", zei May in een toespraak.
In ruil daarvoor beloofde Qatar 5 miljard pond (5,65 miljard euro) extra te investeren in Groot-Brittannië, boven op de 35 miljard pond (39,53 miljard euro) die al is geïnvesteerd via beleggingsmaatschappijen als de Qatar Investment Authority.
Britse export naar Qatar stijgt
Qatar is de derde exportbestemming voor Britse producten in het Midden-Oosten en de Noord-Afrikaanse regio, blijkt uit gegevens van de Britse overheid. En de markt is tot dit moment nog altijd aan het groeien. De Britse export naar Qatar is gestegen van 1,31 miljard pond (1,48 miljard euro) in 2013 tot 2,13 miljard pond (2,42 miljard euro) in 2016.
De export bestaat uit industriële machines en uitrusting en luxe goederen en eten. Een blokkade zal een flinke knauw zijn voor het vertrouwen in de export.
Deze kaart van het luchtruim in de Golfregio laat zien hoe kwetsbaar Qatar is voor het afsluiten van een handelsroute:
Eén van de grootste zorgen is dat Qatar geld moet terughalen uit Groot-Brittannië om de eigen munt en economie te steunen. Het meeste Qatarese geld zit in vastgoedprojecten.
De Qatarese munt rial schommelt flink sinds het uitbreken van de diplomatieke crisis:
Qatar heeft meer bezittingen in Londen dan de Britse Koningin. Bijna 2 miljoen vierkante meter, waaronder een aandeel van 95 procent in The Shard, de hoogste wolkenkrabber van West-Europa.
Qatarese investeerders hebben ook het Olympisch Dorp gekocht na afloop van de Spelen van 2012 in Londen. Verder bezitten ze Harrods en hebben ze een aandeel in Canary Wharf.
Naast vastgoed is Qatar ook een belangrijke aandeelhouder in Barclays. Tijdens de financiële crisis heeft Qatar flink wat kapitaal ingebracht om de bank te redden van een overheidsbailout.
"We hebben de bezittingen en de zekerheid die we nodig hebben. Onze bezittingen en investeringen in het buitenland bedragen meer dan 250 procent van ons bruto binnenlands product. Dus we voelen ons erg comfortabel. We weten dat we onze munt en onze economie kunnen verdedigen. Maar ik denk niet dat er ook maar iets is om ons zorgen over te maken in de lokale economie", zei de Qatarese minister Ali Shareef Al Emadi van Financiën maandag in een interview met CNBC.
CNBC-intervieuw drong verder aan door te vragen: "Dus er is geen kans op de verkoop van bezittingen in Barclays, VW of Sainsbury's?"
Daarop antwoordde Al Emadi: "Ik zou zeggen dat we erg tevreden zijn met onze posities en met onze investeringen en liquiditeit die we hebben in onze systemen."
Energie
Qatar is een gigantische exporteur van gas, zowel naar Groot-Brittannië als de rest van de wereld.
Hier is een grafiek:
Hoewel de Britten niet bij de grootste kopers horen, heeft het diplomatieke conflict wel de kwetsbaarheid aangetoond van de gasleverantie aan Groot-Brittannië, schrijft the Financial Times. De Britten worden steeds afhankelijker van gas, dat verantwoordelijk is voor het opwekken van 42 procent van de elektriciteit. Maar door afnemende opbrengsten in de Noordzee moet Groot-Brittannië zich steeds meer richten op import.
Uit Qatar komt bijna een derde van de Britse importen. De crisis in de Golf kan grote transportproblemen veroorzaken als Egypte besluit om schepen met gas te weren uit het Suezkanaal.