De Nederlandse modeketen en kledinggroothandel Mexx is donderdag door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard.

Dat heeft curator Frits Kemp van Fort Advocaten bevestigd. Bij het concern werken wereldwijd ongeveer 1500 mensen, in Nederland ongeveer 500.

Overnamekandidaten melden zich

Wat het faillissement betekent voor de medewerkers is nog onduidelijk, aldus de curator. Die hoopt dat een doorstart mogelijk is. Volgens hem hebben zich donderdag al twee buitenlandse kandidaten gemeld die interesse hebben. Kemp houdt de winkels voorlopig open, ook om de winkelvoorraden nog te kunnen verkopen.

De keten telt in Europa 315 winkels. Daaronder zitten veel franchisenemers, een aantal outletwinkels en store-in-stores. Een groot deel van de omzet haalt het concern uit ‘wholesale’ verkopen aan andere kledingketens.

Malaise op retailmarkt

Mexx heeft het faillissement zelf aangevraagd, zei Kemp. Hij wijt het bankroet deels aan de al lang durende algehele malaise op de Europese retailmarkt. Consumenten houden nog steeds de hand op de knip en kopen minder kleding. Daarbij komt dat de concurrentie groot is. Een vertraging in de betaling van een Russische keten aan de groothandelstak van Mexx deed de rest.

Mexx kampte al enkele jaren met dalende resultaten. Iets minder dan de helft van de omzet (100 miljoen euro) kwam nog uit de winkelverkopen. De groothandel was goed voor een omzet van 150 miljoen euro. Vorig jaar sloot het bedrijf zijn flagshipstore in Amsterdam.

Fusie in 1986

Mexx ontstond in 1986 door de samenvoeging van de merken Moustache voor mannen (M) en Emanuelle voor vrouwen (E). Rattan Chadha was de oprichter van het nieuwe kledingmerk. Hij bezegelde de naam met twee kussen (xx) tot Mexx.

In 2011 kocht de Amerikaanse investeerder The Gores Group voor 85 miljoen dollar een belang van 82 procent in Mexx. De rest van de aandelen bleef in handen van Liz Claiborne.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl