Meta, voorheen bekend als Facebook, wordt momenteel overspoeld door een nieuwe golf van kritiek. Opvallend is dat een aanzienlijk deel daarvan vanuit het bedrijf zelf komt.

De tot klokkenluiders omgedoopte ex-werknemers Frances Haugen en Sophie Zhang vertelden voor het Amerikaanse Congres schrijnende verhalen over hun tijd bij het bedrijf. Andere insiders worden aangehaald als bronnen in boeken waarin de onrust en het vermeende wangedrag worden beschreven.

Dan is er nog de enorme hoeveelheid documenten die Haugen deelde. Deze lijken erop te wijzen dat een reeks werknemers ontevreden is. Ze zouden het niet eens zijn met de manier waarop de platforms van Meta omgaan met valse informatie, verdeeldheid en andere zaken waarmee schade aan de echte wereld wordt gedaan. Ze zeggen dat hun zorgen werden weggewuifd vanwege de focus op winst en groei.

Samen roepen verhalen als die van Haugen en Zhang de vraag op: hoeveel werknemers als zij zitten er bij het bedrijf van Zuckerberg?

Haugen gelooft dat ze niet de enige is. Ze benadrukt dat het belangrijk is om zicht te houden op hoe Meta opereert en moedigt meer van de 58.000 werknemers van het bedrijf aan om op te letten.

"Als mensen Facebook alleen maar meer haten door wat ik heb gedaan, dan heb ik gefaald", zei ze in oktober tegen de Wall Street Journal. "Ik geloof in waarheid en verzoening, we moeten de realiteit erkennen. De eerste stap daarvan is documentatie."

We begonnen het gevoel te krijgen dat we deel uitmaakten van een doofpotaffaire

Facebook klokkenluider Frances Haugen. Foto: Matt McClain-Pool/Getty Images
Facebook klokkenluider Frances Haugen. Foto: Matt McClain-Pool/Getty Images

Zhang zei dat ze de vicepresident van integriteit van het bedrijf vroeg om meer veiligheidsmaatregelen te nemen buiten de Verenigde Staten om politieke manipulatie te voorkomen. Volgens haar kreeg ze toen te horen dat er maar beperkte middelen beschikbaar waren. Later in 2020 werd ze ontslagen vanwege "slechte prestaties."

Dankzij de gelekte documenten is er nu meer bewijs van ontevredenheid onder werknemers van Meta. Zo plaatsten werknemers berichten op interne prikborden waarop stond dat ze het niet eens zijn met het feit dat Facebook stilletjes 5,8 miljoen belangrijke mensen, zoals politici en beroemdheden, toestaat om bepaalde regels op zijn platform te omzeilen.

"Dit soort speciale behandelingen heeft me altijd een ongemakkelijk gevoel gegeven", schreef een werknemer volgens de gelekte documenten.

Andere medewerkers maakten zich zorgen dat een aanpassing aan het algoritme politieke verdeeldheid en controversiële posts vaker zou tonen. De aanpassing werd in 2018 gemaakt om de betrokkenheid van gebruikers te stimuleren.

Vertegenwoordigers van het bedrijf blijven herhalen dat de documenten geen volledig beeld schetsen. Facebook zou investeringen in bedrijfsontwikkeling, intern onderzoek en inspanningen doen om schade te beperken.

Maar het bewijs houdt niet op bij de berg documenten.

Neem "The Ugly Truth", een nieuw boek van de New York Times-journalisten Cecilia Kang en Sheera Frankel. De auteurs spraken naar eigen zeggen met 400 bronnen bij Facebook, waaronder leidinggevenden, investeerders, huidige en voormalige werknemers, alsmede hun vrienden en familie.

In het boek wijzen de auteurs erop dat vele medewerkers die ze spraken, nog steeds bij het bedrijf werken en "proberen om dingen van binnenuit te veranderen."

[activecampaign form=40]

Sommige van die bronnen zeiden dat leidinggevenden werknemers opdroegen om alle vermeldingen van Russische hacks rond de presidentsverkiezingen van 2016 te verwijderen uit een intern rapport uit 2017 over beveiligingsproblemen. Een werknemer zei dat ze "het gevoel begonnen te krijgen dat we deel uitmaakten van een doofpotaffaire", aldus het boek.

Het is Zucks wereld: we leven erin

De verantwoordelijkheid voor de meeste beslissingen van het bedrijf ligt bij één persoon: Mark Zuckerberg.

Vrijwel geen enkel voorstel van investeerders of moties van het bestuur worden goedgekeurd zonder zijn zegen.

In de gelekte documenten wordt Zuckerberg nooit direct aangewezen als de reden dat veel voorstellen of oplossingen voor verbetering de eindstreep niet halen. Toch weerhoudt dat Haugen er niet van om dat te insinueren.

"Er is niemand die Mark momenteel verantwoordelijk houdt, behalve hijzelf," vertelde ze het Congres. "De verantwoordelijkheid eindigt bij Mark."

LEES OOK: Facebook gaat stoppen met gezichtsherkenning en verwijdert data van meer dan een miljard mensen