Meer dan 10.000 werkgevers en directeuren-grootaandeelhouders hebben bezwaar aangetekend tegen de ‘crisisheffing’ voor grootverdieners.
Dat schrijft Het Financieele Dagblad.
Het vorige kabinet-Rutte besloot halverwege vorig jaar dat werknemers een extra aanslag van 16 procent moesten betalen over het bedrag dat ze meer verdienen dan 150.000 euro. De maatregel kreeg terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012.
Crisisheffing op hoge inkomens
Die terugwerkende kracht gebruiken de protesterende bedrijven als belangrijkste argument. Bedrijven hebben zich niet kunnen voorbereiden op de maatregel bij hun begrotingen en kostprijsberekeningen. Dga’s zijn bovendien verborgen over de ongelijkheid tussen ondernemers mét een bv en degenen zonder: wie in dienst is van zijn eigen vennootschap heeft wél last van de maatregel, maar een eenmansbedrijf niet.
Volgens het FD raakt de maatregel zo’n 17.000 werkgevers, waarvan zo’n 60 procent protest zou hebben aangetekend. Fiscaal adviesbureau KPMG Meijburg bereidt een rechtszaak voor tegen de Staat.
Wellicht gaat de geschiedenis voor de crisisheffing dit jaar zich herhalen: de maatregel stond ook voor 2013 op het programma, maar is in het sociaal akkoord geschrapt. Maar het kabinet heeft de beoogde opbrengst van 0,5 miljard euro wel nodig als onderdeel van de extra 6 miljard bezuinigingen die nodig zijn om het begrotingstekort onder de 3 procent te houden.
Prinsjesdag zal uitwijzen of het kabinet dan alsnog met terugwerkende kracht de heffing oplegt.
Z24-columnist Mathijs Bouman schreef eerder dit jaar dat Nederland dankzij de crisisheffing nu tot de landen met de hoogste belastingtarieven behoort.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl