President Obama kan niet om een aantal wettelijke bepalingen heen, maar de versoepelingen van het Amerikaanse embargo die hij doorvoert maken het leven voor Cubanen én Amerikaanse toeristen iets makkelijker.
Hier de voornaamste maatregelen:
Voor het eerst sinds 1961 zullen de VS weer een ambassade openen in Havana. Sinds 1977 werkten de Amerikanen samen met Zwitserland om hun belangen op het eiland te behartigen. De Senaat zal de ambassadeur voor het eiland moeten bekrachtigen.
In 1982 werd Cuba officieel aangemerkt als een staat die terrorisme ondersteunt. Minister Kerry gaat die status tegen het licht houden. Binnen zes maanden moet er een rapport liggen over huidige Cubaanse betrokkenheid bij internationaal terrorisme.
Amerikaanse bedrijven mogen telecommunicatieapparatuur exporteren naar Cuba. Dat zal de internettoegang voor Cubanen ten goede komen: nu is er alleen bij toeristenhotels (langzaam) internet beschikbaar. Normale Cubanen kunnen nu nauwelijks het net op. Volgens de Amerikanen hebben de Cubaanse autoriteiten toegezegd de toegang tot internet te verbeteren.
Voor het eerst zullen Amerikaanse creditcards werken op Cuba. Tot nu toe moesten Amerikaanse reizigers ofwel hopen cash meenemen, of een bank uit een ander land gebruiken.
Het maximumbedrag dat Amerikanen naar mensen in Cuba mogen zenden wordt verhoogd: van 500 dollar per naar 2000 dollar per kwartaal. Daarvoor hoeft niet langer een speciaal vergunning worden aangevraagd.
Het verbod op de invoer van Cubaanse sigaren en rum wordt geschrapt - voor kleine hoeveelheden. Amerikanen vanaf nu Cubaanse goederen ter waarde van 400 dollar mee terug nemen, waarvan ter waarde van 100 dollar aan alcohol en tabak.
Wachten tot toerisme weer mag
Het blijft verboden voor Amerikanen om alleen voor vakantie naar Cuba te reizen. Maar nu al zijn er twaalf categorieën reizen die legaal zijn, zoals voor familiebezoek, religieuze activiteiten en sportevenementen. Obama wil daar soepeler mee omgaan.
Amerikaanse reisorganisaties hopen stilletjes op de herleving van Cuba als dé Caribische bestemming die het ooit voor de Amerikaanse markt was. "Cuba is het grootste land in het Caribische gebied, dus er zijn opwindende mogelijkheden", zegt Roger Frizzell van Carnival Corp tegen AP. Maar er moet wel veel gebeuren aan de toeristische infrastructuur, mocht Cuba echt toegankelijk worden als vakantieland.
Snel, voordat de Starbucks opent
Katherine Bonner, manager bij de Amerikaanse touroperator Tauck, verwacht dat er een run op Cuba ontstaat als daadwerkelijk alle reisbeperkingen worden opgeheven. Want dat complete isolement maakt Cuba nou juist zo interessant: geen McDonalds, geen Starbucks, en die oldtimers die nog steeds rondrijden.
"Het is een land dat is stil blijven staan in de tijd", zegt Bonner. Haar bedrijf biedt reizen naar Cuba aan met dank aan een vergunning voor culturele uitwisselingen.
Airlines staan klaar
Luchtvaartmaatschappijen uit de VS staan klaar om in te spelen op politieke veranderingen. Tot nu toe Hebben American Airlines en Delta alleen chartervluchten naar het eiland. "Maar het grondwerk is verricht om de markt te bedienen als die mogelijkheid zich aanbiedt", laat een woordvoerder van Delta weten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl