Klaar voor de zomervakantie? Denk ook aan de basisregels voor betalen en pinnen in het buitenland. Handig is om zowel een creditcard als een betaalpas bij je te hebben.
Ga je in Nederland op vakantie, dan is de keuze tussen het gebruik van een creditcard of een betaalpas doorgaans simpel. Beide zijn gratis in het gebruik bij betalen in supermarkten en restaurants.
Pinnen met een creditcard is onvoordelig in Nederland, want dat kost bij de meeste banken 4,5 euro per transactie, terwijl pinnen met je betaalpas gratis is.
Maar hoe zit dat in het buitenland? Z24 geeft de belangrijkste vuistregels en ging ook na wat de tarieven zijn die de Nederlandse grootbanken rekenen.
Eurolanden: pinnen en betalen
1) Zowel pinnen als betalen in supermarkten en restaurants kun je gratis doen met je betaalpas in eurolanden
2) Betalen in de supermarkt en restaurants is gratis met je creditcard, maar geld opnemen kost 4,5 euro per transactie in eurolanden.
Conclusie: ga bij voorkeur niet pinnen met je creditcard in andere eurolanden, want dat is duurder.
Buiten eurozone: pinnen en betalen in vreemde valuta
1) Neem je buiten een euroland in vreemde valuta geld op bij een pinautomaat, dan rekenen banken zowel voor de betaalpas als voor creditcards kosten in de vorm van een vaste commissie en vaak een valutaopslag
2) Pinnen met een betaalpas is vaak iets goedkoper, maar dit is lang niet altijd mogelijk buiten Europa. Een creditcard kan dus noodzakelijk zijn.
3) Ook bij betalen in winkels en restaurants in vreemde valuta zijn er buiten de eurozone extra kosten, in de vorm van een vast bedrag per transactie en een valutaopslag. Hier is het verschil in kosten tussen betaalpas en creditcard niet heel groot.
Kosten gebruik creditcard en pinpas bij grootbanken
De kosten voor het gebruik van je betaalpas en creditcard op vakantie kunnen nog aardig uiteenlopen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste tarieven van Rabobank, ING, ABN Amro en SNS Bank.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Opnamelimiet betaalpas en creditcard
De standaardlimiet voor pinnen met de betaalpas in het buitenland ligt bij Nederlandse grootbanken op 500 euro per dag. Bij creditcards varieert dit meer. Zo noemt ING voor de gewone creditcard bijvoorbeeld een limiet van 400 euro per dag, terwijl dit voor de platinumcard op 1.000 euro ligt. Bij Rabobank liggen de limieten voor opnames met creditcards bij geldautomaten op 750 euro per dag.
Nederlandse banken raden overigens aan om in niet-eurolanden geld altijd in lokale valuta op te nemen. Anders rekent de lokale bank een koersopslag bij de levering van euro’s, die meestal hoger is dan de commissie van Nederlandse banken.
Algemeen punt is nog dat er bij creditcarduitgaven een groot verschil is tussen afschrijving aan het eind van de maand (dan betaal je geen rente) en zogenoemde regelingen voor gespreid betalen. In het laatste geval krijg je al gauw te maken met hoge leenrentes van zo’n 15 procent op jaarbasis.
Pas mee op vakantie: let op betaalfunctie buiten Europa
Belangrijk om te onthouden is dat grootbanken in verband met mogelijke fraude standaard de betaalfunctie van betaalpassen buiten Europa uitzetten. Wil je de betaalpas op vakantie buiten Europa kunnen gebruiken, dan moet je die dus voor vertrek activeren.
Europa is overigens bij veel grootbanken redelijk ruim genomen. Zo vallen frequente bestemmingen zoals Turkije en de Canarische eilanden binnen Europa.
Fraude met pinnen en betalen
Tot slot: hoe zit het met de fraudegevoeligheid bij respectievelijk pinnen en betalen in het buitenland?
Eerder dit jaar bracht de Europese Centrale Bank (ECB) een overzicht uit van fraude met betaalkaarten in Europa. Onderstaande grafiek toont per land het procentuele aandeel van respectievelijk pinautomaten en betaalpunten (winkels, supermarkten etc.) in de waarde van de fraude met betaalpassen en creditcards. De vergelijkende data zijn uit 2012.
Te zien valt dat bijvoorbeeld het aandeel van fraude bij pinautomaten in landen als Griekenland, Spanje, Groot-Brittannië en Italië relatief klein is, vergeleken met dat van fraude bij betaalpunten.
Afgaande op de Spaanse cijfers, 9 procent voor pinfraude tegen 50 procent voor fraude bij betaalpunten, is pinnen in Spanje veel minder risicovol dan elektronisch betalen in winkels, supermarkten of restaurants. Het omgekeerde lijkt het geval in Baltische staten als Estland en Letland, maar ook in Duitsland.
Typische middenmoters zijn Portugal, maar ook Malta en Cyprus waar de fraude bij pinautomaten en betaalpunten redelijk gelijk is verdeeld.
Lees ook Auto huren op vakantie: prijzen Zuid-Europa fors hoger
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl