Craig Wright heeft een miljardenclaim aan zijn broek.
De Australische zakenman en computerwetenschapper zou op illegale wijze voor minstens 5 miljard dollar aan cryptomunten hebben weggesluisd uit het portfolio van zijn overleden compagnon, Dave Kleiman.
Wright zou volgens de aanklacht documenten hebben vervalst om de bitcoin en andere digitale valuta in handen te krijgen.
Wright en Kleiman zijn volgens ingewijden betrokken geweest bij de ontwikkeling van bitcoin in het prille begin. Wright claimde zelfs enige tijd dat hij Satoshi Nakamoto was, de mysterieuze uitvinder van de bitcoin. Later krabbelde hij terug.
Kleiman, een vooraanstaand computerwetenschapper, overleed in 2013. Twee jaar daarvoor had hij een Amerikaans bedrijf opgericht, W&K Info Defense Research LLC, dat bitcoins delfde.
Volgens de aanklacht zijn die bitcoins weggesluisd naar trustfondsen op de Seychellen, in Singapore en het Verenigd Koninkrijk. En het waren er een hoop: meer dan 1,1 miljoen stuks, die tegen de huidige koers meer dan 11 miljard dollar waard zijn.
Minimaal de helft van die bitcoins zou van Dave Kleiman zijn.
Contracten vervalst
De aanklacht is op 14 februari ingediend bij een Amerikaanse rechtbank in Florida door Ira Kleiman, de broer van Dave Kleiman die over zijn bezittingen waakt.
Het exacte aantal bitcoin dat toebehoort aan het nalatenschap van Kleiman moet tijdens de rechtszaak worden vastgesteld, maar de documenten stellen dat het om een bedrag van minstens 5 miljard dollar gaat.
"Craig heeft, na de dood van Dave, een plan bedacht om alle bitcoins in handen te krijgen die eigendom van Dave waren", zo luidt de aanklacht. "Om dat voor elkaar te krijgen heeft hij ten minste drie contracten geantidateerd om een vals papieren spoor te creëren."
Is Craig Wright Satoshi Nakamoto?
Wright werd in 2015 in een klap wereldberoemd, toen het tijdschrift Wired en website Gizmodo hem aanwezen als het brein achter bitcoin. Enkele maanden later schreef hij op zijn blog dat hij inderdaad achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zat, naar eigen zeggen om een einde te maken aan alle speculatie.
Toch dekte hij zich enigszins in. “Ik was de belangrijkste factor, maar andere mensen hebben me geholpen”, zei hij in gesprek met de BBC. Onder meer de vermaarde programmeurs Hal Finney en Dave Kleiman zouden hem hebben geholpen bij het creëren van de bitcoinsoftware.
Drie dagen later krabbelde hij terug. “Ik weet dat ik hier niet sterk genoeg voor ben”, schreef hij. “Ik kan alleen zeggen dat het me spijt. En vaarwel.”
Federale politie kwam buurten bij Craig Wright
Satoshi Nakamoto bezit volgens deze gedetailleerde analyse van de blockchain zo’n 980.000 bitcoin. Het merendeel daarvan staat al jaren geparkeerd op dezelfde ‘rekening’ – alleen Satoshi zelf kan erbij.
Mocht de echte Nakamoto op een dag toch opstaan en het miljardenfortuin opeisen, dan zal diegene meteen een hoop vragen moeten beantwoorden. Vraag dat maar aan Craig Wright. Toen Wired hem aanwees als bitcoinbedenker, stond diezelfde dag nog de federale politie bij hem op de stoep.