De behoefte van mensen verandert steeds meer richting een werkplek waar ze met gelijkgestemden kunnen samenwerken. Dat geldt voor zzp’ers, maar tegelijk zien we dat er ook voor werknemers met een vaste baan meer mogelijkheden komen voor thuiswerken en andere oplossingen voor flexibele werkplekken.
Dit alles zorgt ervoor dat nieuwe vormen van kantoorinrichting populairder worden, ook om de talloze kleinere bedrijfjes en zelfstandigen te faciliteren.
In Amsterdam is inmiddels ruim 9 procent van de kantoorruimte “flexibel”, maar daarmee loopt de hoofdstad nog lang niet voorop in Europa.
Werkplekken moeten meer bieden dan alleen een tafel en een stoel. Je hebt als nieuwe kantooraanbieder alleen kans als je echt iets toevoegt.
Een grote speler op dit gebied is het, inmiddels veelgeplaagde, WeWork dat in het gunstige coworking-klimaat uitzonderlijk snel heeft kunnen groeien. Werkplek-verzorger Spaces is de andere grote aanbieder van flexibele kantoorruimte in de hoofdstad.
Naast deze internationale spelers zijn er talloze kleinere kantoor-aanbieders, die voor de veeleisende flexwerker net wat extra's kunnen bieden. Een van de opvallendste veranderingen is die van de oude IBM-panden. Het kantoor van 'big blue' is omgetoverd tot B. Amsterdam, een "ecosysteem van kantoren, co-working spaces en evenementen."
Een bureau huren kan ook bij TQ, opgericht vanuit TheNextWeb, waarbij startups direct kunnen aanhaken bij een belangrijk internationaal netwerk.
Hashtag Workmode speelt in op de groeiende behoefte aan plekken om onder gelijkgestemden te kunnen werken; daar zijn de flexibele werkplekken alleen beschikbaar voor vrouwelijke ondernemers.
Databureau Statista maakte voor Business Insider onderstaand overzicht van het belang van coworking-spaces in de verschillende Europese steden.
Opvallende conclusie: niet Londen, maar Stockholm staat bovenaan en Brussel is een van de belangrijkste steden voor flexibele kantoorplekken in Europa.