Schuld is onderdeel van een gezonde economie. Overheden lenen geld om zaken als wegen, ziekenhuizen en scholen te bouwen. Ook kunnen er belastingvoordelen mee worden bekostigd.
De schuld als percentage van het bbp (de nationale economie) is de afgelopen jaren over de hele wereld gestegen. Overheden maken gebruik van de historisch lage rentestanden en lenen meer geld, nog voordat de rentes onvermijdelijk weer een keer om hoog gaan.
Lenen an sich is oké in een draaiende economie, maar onverantwoord lenen kan leiden tot problemen, zeker als het economisch minder gaat. Ook goedkope schuld (dus met een lage rente) kan onbetaalbaar worden als een land er te veel van heeft en de groei tegen gaat zitten.
Het niveau van de overheidsschuld in verhouding tot het bbp geeft deels weer in hoeverre een land zijn schulden kan terugbetalen, zonder daarvoor nieuwe schulden aan te hoeven gaan. Over het algemeen geldt: hoe lager de schuldratio hoe beter.
Het jaarlijkse World Factbook van CIA, een grote en behoorlijke uitgebreide samenstelling van data en statistieken van landen over de hele wereld, bevat ook cijfers over de overheidsschuld ten opzichte op van de economie.
De cijfers geven het percentage schuld aan. Dus als de economie van een land in een jaar 100 miljard euro groot is en de overheid een schuld heeft van 110 miljard euro dan is de ratio 110 procent. Hier zijn de 23 landen met de hoogste schuldenpercentages.