•  Europa heeft in de afgelopen weken een stijging doorgemaakt van het aantal gevallen van het coronavirus. Italië is het zwaarst getroffen.
  • Bezienswaardigheden als het Louvre in Parijs en de kathedraal van Milaan hebben hun deuren gesloten uit vrees voor verdere verspreiding van het virus.
  • Deze foto’s tonen het verschil tussen de meest bezochte trekpleisters in Europa voor de uitbraak en sinds het coronavirus zich over het continent verspreidt.

Het coronavirus verspreidt zich in Europa en laat zijn sporen na in de toerismesector.

De komst van het virus kwam aan het licht door een piek van gevallen in de Italiaanse regio Lombardije. Italië is het land met de ernstigste uitbraak van de besmettelijke longziekte COVID-19 buiten Azië.

Sindsdien zijn bezoekersaantallen bij sommige van de voornaamste trekpleisters van Europa gedaald – en hebben andere hun deuren gesloten uit vrees voor verdere verspreiding van het virus.

Op deze foto’s van voor en na de komst van het coronavirus naar Europa is te zien hoe verlaten toeristische trekpleisters er wegens de uitbraak bij liggen.


VOOR: Het Piazza del Duomo in Milaan is de grootste attractie van de stad.

Drukte op het Piazza del Duomo in Milaan in april 2018. Foto: Getty/Oscar Gonzalez

Aan het plein liggen enkele van de voornaamste gebouwen van Milaan, zoals de Duomo di Milano en de Galleria Vittorio Emanuele II.

De kathedraal wordt volgens Culture Trip jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht.


NA: Het beroemde plein ziet er nu spookachtig verlaten uit, terwijl het aantal coronagevallen in Italië blijft oplopen.

Het Piazza del Duomo op 28 februari 2020, terwijl Italië kampt met de uitbraak van het coronavirus. Foto: Getty/Miguel Medina

De Duomo van Milaan en operatheater La Scala hebben op 25 februari hun deuren gesloten voor het publiek. Scholen, universiteiten, theaters en bioscopen in de stad zijn volgens The Guardian eveneens gesloten.

"Het is extreem leeg, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt," zei Angela Trapani, een inwoonster van Milaan, tegen de krant.

Milaan ligt op slechts een uur rijden van Lombardije, een regio in Noord-Italië die grotendeels op slot zit uit vrees voor verspreiding van het coronavirus.


VOOR: De Spaanse Trappen in Rome staan op de lijst van werelderfgoed van UNESCO en trekken elk jaar miljoenen toeristen.

De Spaanse Trappen op 10 februari 2018. Foto: Getty Images

In augustus 2019 was de toeristische trekpleister zo populair dat mensen een boete kregen van 250 euro als ze op de treden gingen zitten, meldde The Guardian.


NA: Maar nu het coronavirus zich zuidwaarts verspreidt, zien toeristen veelal af van een bezoek aan de beroemde trappen.

Toeristen met gezichtsmaskers bezoeken de opmerkelijk rustige Spaanse Trappen op 24 february 2020. Foto: Getty/Andrea Ronchini

Per 2 maart zijn er twaalf bevestigde gevallen in Rome, blijkt uit een kaart die is gepubliceerd door de Italiaanse krant La Repubblica.


VOOR: Het Colosseum in Rome is een van de meest bezochte archeologische plekken ter wereld.

Toeristen bij het Colosseum in Rome op 4 mei 2016. Foto: Silvia Lore/Getty Images

Het Colosseum, een topbestemming op de werelderfgoedlijst van Unesco, wordt normaal gesproken bezocht door 7,4 miljoen bezoekers per jaar.


NA: Het Colosseum ziet er ongewoon leeg uit, nu toeristen uit voorzorg grote menigten vermijden.

Bezoekers met gezichtsmaskers lopen langs het Colosseum op dinsdag 25 februari 2020 Foto: Andrea Ronchini/Getty Images

VOOR: Nabij het Colosseum ligt het monument Il Vittoriano.

Toeristen bij het monument Il Vittoriano op 19 juni 2016. Foto: Getty Images

NA: Ook hier valt de leegte op en dragen mensen maskers.

Toeristen met maskers bij Il Vittornia op 25 februari 2020. Foto: Getty Images/y Andrea Ronchini

VOOR: Het Vaticaan is een van de populairste religieuze plaatsen ter wereld. In de zomermaanden trekken dagelijks bijna 20.000 bezoekers door de Sixtijnse Kapel.

Toeristen bij de Sint-Pietersbasiliek op 8 augustus 2017. Foto: Raquel Maria Carbonell/Getty Images

NA: Maar zelfs de heilige plaatsen kampen met een neergang.

Toeristen met beschermende maskers voor de Sint-Pietersbasiliek op 28 februari 2020. Foto: Andreas Solaro/Getty Images

VOOR: Het Louvre in Parijs, waar de Mona Lisa hangt, is het meest bezochte museum ter wereld.

Bezoekers van het Louvre op 16 november 2015. Foto: Reuters

In januari 2019 trok het kunstmuseum volgens de BBC een recordaantal van 10,2 miljoen bezoekers. Dagelijks komen er bijna 15.000 bezoekers op af, van wie 65 procent buitenlandse toeristen zijn.


NA: Op 1 maart ging het museum voor drie dagen dicht.

Het Louvre op 1 maart 2020. Foto: Kiran Ridley/Getty Images

Het museum schreef in een verklaring: "Personeel van het museum is bijeengekomen om de gezondheidstoestand te bespreken, en de maatregelen die door het museum zijn genomen om verspreiding van COVID-19 te voorkomen zijn in overeenstemming met instructies van de bevoegde autoriteiten."

De Franse regering had alle openbare bijeenkomsten van 5.000 mensen of meer afgelast, waaronder de halve marathon van Parijs, die op zondag 1 maart zou hebben plaatsgevonden, meldde de BBC.

Op een bord voor het museum, afgebeeld op bovenstaande foto, stond: "We zullen u zo snel mogelijk informeren over openingstijden. Onze excuses voor het ongemak."

In de ochtend van 3 maart heeft het Louvre besloten zijn deuren weer te openen nadat extra beschermingsmaatregelen zijn ingevoerd, berichtten Franse media.


VOOR: Op het San Marcoplein in Venetië is het meestal erg druk.

Het San Marcoplein in Venetië op 8 juni 2019. Foto: Miguel Medina/Getty Images

NA: Maar nu ziet het er vrij leeg uit, ondanks het carnavalsseizoen.

Een relatief verlaten San Marcoplein op 25 februari 2020. Foto: Andrea Pattaro/Getty Images

Lees meer over het coronavirus: